Foto: Shutterstock
Tuvojoties pavasarim, jāsāk atvadīties ne tikai no ziemas drēbēm, bet arī no liekā tauku "mētelīša". Nolemjot organisma attīrīšanas nolūkos, pavisam vai tikai uz noteiktu laiku, atteikties no gaļas ēšanas, noteikti jāpadomā par citiem olbaltumvielu ieguves avotiem. Olbaltumvielas ir nepieciešamas, lai uzturētu savu ķermeni formā, cīnītos ar slimībām un uzturētu augstu enerģijas līmeni. Vidēji sievietēm dienā ir jāuzņem 46 grami olbaltumvielu, vīriešiem - 56 grami. Portāls "cookinglight.com" piedāvā 10 olbaltumvielām bagātus pārtikas produktus, kurus vajadzētu lietot uzturā tiem, kuri neēd gaļu.

Olas

Olbaltumvielas: vienā olā - 6 grami.

Sāc savu dienu ar čaumalā pildīto proteīnu – olu. Tas sniegs enerģiju rīta sākumam un spēku līdz pat pusdienām. Vārītas olas, ceptas olas, omlete, kultenis, bez čaumalas vārītas olas - variāciju ir daudz!

Biezpiens

Olbaltumvielas: 150 gramos 13 grami

Biezpiens ir brīnišķīgs produkts - gan kā pamatēdiens, gan kā uzkoda. Izvēles iespējas visdažādākās - saldēdienos, arī kūciņās, sacepumos, vienkārši tāpat - ar krējumu un zaļumiem... Pamēģini sajaukt ar mārrutkiem pikantākai garšai vai ar augļiem un kanēli, ja vēlies ko saldu.

Kvinoja

Olbaltumvielas: vienā glāzē 8 grami

Šis brīnums ir ne tikai bagāts ar olbaltumvielām, tam ir arī zemu holesterīna līmenis, kā arī kvinoja ir izcils dzelzs un šķiedrvielu avots. Kvinoju ieteicams ēst gan veģetāriešiem, gan ikvienam citam, kas meklē veselīgu olbaltumvielu avotu.

Ķirbju sēklas

Olbaltumvielas: 30 gramos sēklu - 7 grami

Ķirbju sēklas ir lieliskas gan kā uzkoda, gan kā piedeva dažādiem salātiem un zupām. Tiesa, riekstos un sēklās ir daudz kaloriju un tauku, tāpēc ir jābūt uzmanīgiem ar daudzumu. Visu - ar mēru!

Kaltētas pupiņas

Olbaltumvielas: vienā glāzē pupiņu - 12 grami

Kaltētas melnās pupas, pupiņas, lēcas, zirņi un pinto pupiņas ir garda izvēle ar zemu tauku saturu un bagātu olbaltumvielu saturu. Iemērc kaltētas pupiņas lielā bļodā ar ūdeni, skalo, līdz ūdens kļūst tīrs, un atstāj uz nakti. No rīta vāri pupiņas uz vidējas vai mazas liesmas 2 stundas, pievieno ķimenes, ķiplokus, sarkanos piparus vai citas garšvielas. Sātīga un veselīga maltīte gatava!

Sojas piens

Olbaltumvielas: vienā glāzē - 8 grami

Tā kā visa soja, ieskaitot tofu un sojas pupiņas, ir lielisks olbaltumvielu avots, sojas piens ir ērti lietojams un daudzpusīgs, ideāls dzēriens, ko glabāt mājās. Veikalu plauktos pieejams arī tāds sojas piens, kurā ir papildu kalcijs. Saldummīļiem tiek piedāvāts sojas piens ar šokolādes vai vaniļas garšu, kas lieliski garšo kopā ar brokastu pārslām un kafiju, tāpat oriģinālais sojas piens ir nevainojams piena aizstājējs dažādiem kokteiļiem un sacepumiem.

Grieķu jogurts

Olbaltumvielas: 150 gramos jogurta 15 grami

Grieķu jogurtā ir divreiz vairāk olbaltumvielu nekā parastajā jogurtā. Tas ir biezs, ne tik salds nekā daži parastie jogurti un pieder pie mazkaloriju produktiem. Tas ir lielisks viens pats, ar augļiem un arī kā krējuma aizstājējs.

Zemesriekstu sviests

Olbaltumvielas: divās tējkarotēs 8 grami

Izbaudi šo krēmīgo našķi, uzsmērējot to uz krekera vai maizes - sviesta vietā, jo zemesriekstu sviestā ir vairāk olbaltumvielu. Izmanto to dažādos kokteiļos un kūkās, vai vienkārši glabā to mājās, lai brīžos, kad vēders prasa kādu uzkodu vai našķi, zemesriekstu sviestu varētu uzsmērēt uz krekera.

Seitans

Olbaltumvielas: 85 gramos seitana - 18 grami

Seitans ir no kviešu glutēna gatavots gaļas aizstājējs, ko veģetārieši iecienījuši tā tekstūras un augstā olbaltumvielu satura dēļ. Atšķirībā no tofu, seitans ir gaļas aizstājējs, kas līdzinās vistas gaļai un ir piemērots lietošanai uz maizes, zupās vai jebkurā citā ēdienā, kurā tradicionāli tiek lietota gaļa.

Mandeles

Olbaltumvielas: 30 gramos mandeļu 6 grami

Mandeles satur mononepiesātinātus taukus, kas mazina sirds un asinsvadu saslimšanas risku. Grauz mandeles tāpat vai pievieno ēdienam, piemēram, salātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!