Foto: Shutterstock
Uz pārtiku ar notecējušu derīguma termiņu mēs skatāmies ne vien ar piesardzību, bet tā mūsos izraisa ne visai pozitīvas emocijas. Tomēr, izrādās, ir zināmi atsevišķi gadījumi, kad uzrakstam uz produkta iepakojuma vai pārtikas tehnologu rekomendācijām nav nekādas nozīmes.

Portāls "Listverse" apkopojis 10 dažādu ēdamlietu sarakstu, kuras risku mīloši cilvēki baudījuši ne vien nedēļas un gadus pēc to pagatavošanas, bet gan gadu desmitus un pat simtus. Uzmanību - dažos no video materiāliem redzami ne visai patīkami skati!

Gaļas ēdiens, kuru var uzglabāt svaigā gaisā 18 mēnešus


Grenlandē ziemas aukstākajos mēnešos dabā atrodamie pārtikas avoti aptrūkās un vietējiem iedzīvotājiem bija jādomā, kā nenomirt badā un nodrošināt savu iztiku ar radošākām metodēm. Tā radās produkts, kas tiek dēvēts par "kiviaq" un kuru var lietot uzturā pat gadu pēc tā pagatavošanas, pat neturot ledusskapī. Kas ir "kiviaq"? - roņa karkasā sapildīti jūras putni (līdz pat 300-400 putni vienā ronī), pēc tam karkasu aizšujot un atstājot neaiztiktu, līdz rodas vēlme baudīt maltīti. Vārds "baudīt" šai gadījumā tiek lietots ar ironisku pieskaņu, jo fermentējušos putnu aromāts ir tik spēcīgs, ka tie jāēd ārpus telpām.

'Kaujas bulka' jeb sviestmaize, kas ir svaiga vēl 3 gadus pēc tās pagatavošanas

Foto: Shutterstock

Armijas pavāru mērķis vienmēr ir bijis pagatavot pārtiku ar ilgu derīguma termiņu un kas nav jutīga pret temperatūru maiņām. Ierindniekiem lielākais gardums ir pavisam vienkāršss - garda un sulīga sviestmaize. Galvenās problēmas, ar ko saskārās zinātnieki mēģinot radīt sviestmaizi ar bezgalīgu derīguma termiņu - maize sakalst un tās pildījums kļūst neēdams. 

Šīs abas problēmas tika atrisinātas, radot "kaujas bulkas", jaunu ilgermiņā glabājamu sviestmaizi, kuru ir ēdama līdz pat diviem gadiem pēc tās pagatavošanas. Jautāts, kā garšo jaunievedums armijas ikdienā, viens no karavīriem atbildēja īsi un kodolīgi: "Šī ir labākā divus gadus vecā sviestmaize, ko jebkad esmu ēdis."


Krekeris, kurš ir ēdams vairākus gadus

Foto: Shutterstock

Gadsimtiem ilgi karavīru un jūrnieku vidū ir bijis pazīstams krekeris jeb sausais cepums, kura sastāvā ir vien ūdens, milti un sāls. Tas ar nolūku tiek cepts pēc iespējas sausāks ar nolūku paildzināt tā lietošanas iespējamību. Parasti šī cepuma pastāvēšanu saista ar pilsoņu kariem un izdzīvošanas laikiem, bet armijā kas līdzīgs ir bijis pazīstams jau pirms vairākiem simtiem gadu. Pateicoties sausajām izejvielām krekera sastāvā, tas patiešām var saglabāties ēdams vairākus gadus. Pēc tam gan to atkal ēdami var padarīt, pamērcējot ūdenī, tējā vai kafijā.

Maltīte, kas baudāma vēl pēc 40 gadiem


Līdz mūsdienām nonākuši nostāsti par ēdienu, kas pagatavots Otrā Pasaules kara laikā, tika notiesāts pēc 75 gadiem. Ir zināms konkrēts gadījums ar ASV armijas kaprāli Henriju Mouku, kurš sev bija apsolījis, ka pensionēšanas dienā viņš apēdīs gabalu no kūkas, kuru viņš saņēma kā ikdienas armijas maltīti Vjetnamas kara laikā. Turot doto vārdu, kaprālis svinīgās cereminijas laikā 2009.gadā no iepakojuma izņēma un notiesāja visu gabalu četrdesmitgadīgās kūkas. Jautāts, kā tā garšo, viņš vienkārši parādīja paceltu īkšķi..

40 gadus veci vistas konservi

64 gadus veci konservēti tauki


Trīs dienas pēc kara beigām tolaik spēka gados esošais Hanss saņēma pārtikas paciņu, ko izsniedza pilsoņiem kara izpostītajā Vācijā. Viena no ēdamlietām - konservēti tauki - tā arī netika notiesāti un glabājās "visādam gadījumam". Šāds gadījums pienāca pēc 64 gadiem, kad pensionārs Hanss nolēma attaistīt konservu bundžu un nogaršot tās saturu, taukus smērējot uz rudzu maizes rikas. Tā kā uz konserviem nebija norādīts to derīguma termiņš, viņaprāt, raizēm nebija pamata - nekas neliecināja, ka Hansa maltīte būtu nebaudāma vai veselībai bīstama. Rodas jautājums: vai konservi tiešām ir derīgi bezgalīgi?

125 gadus glabātas augļu kūkas degustācija TV ekrānos

Foto: Shutterstock

Tie, kas ir gatavojuši Ziemassvētku pudiņus un augļu kūkas, zina, ka vajadzīgas vairākas nedēļas, lai pagatavotu saldo brīnumu, ko baudīt Saulgriežu vakarā. Tomēr mēs nezinām, ka augļu kūkas bez bojāšanās pazīmēm ir uzglabājamas pat vairākus gadus.

Cik gadus? To nolēma pārbaudīt Fidelijas Beitas radinieki. Fidelija izcepa parastu augļu kūku Pateicības dienas maltītei 1878.gadā. Trīs dienas pirms svinībām saimniece aizgāja mūžībā un viņas ģimene nolēma nenobaudīto gardumu noglabāt drošā vietā priekšdienām. 2003.gadā mazdēls Morgans Fords, kurš nu jau pats bija cienījamā vecumā, nosūtīja šo kūku populāras ASV televīzijas programmas vadītājam Džejam Leno. Leno tiešajā ēterā nogaršoja neticami vecās kūkas gabalu un - izdzīvoja!

Simtiem gadus vecs vīns

Foto: Shutterstock

Ir vispārzināms fakts, ka vīnu var uzglabāt gadsimtiem ilgi, jo tas nebojājas. Tieši otrādi - vīna vērtība ar gadiem tikai pieaug (protams, ar atsevišķiem izņēmumiem). Tā, piemēram, somu nirēji 2010.gadā no jūras dzelmes izcēla 200 gadus vecas šampanieša un alus pudeles.

Šīs pudeles tika nodotas pētnieku rīcībā, kuri pēc pārbaudēm tās atzina par baudīšanai drošām. Kā norādīja šampanieša eksperts Ričards Džulins, jūras dibenā stāvējušas pudeles saglabājas labāk, nekā tās, kas tiek turētas vīna pagrabā. 

Medus, kas ēdams tūkstošiem gadu

Foto: Publicitātes attēli

Medus nebojājas. Tas faktiski var būt uzturā lietojams pat tūkstots gadus pēc tā ievākšanas. Iemesls? Medus skābuma līmenis kombinācijā ar faktu, ka šī saldā viela ir hidroskopiska (tā praktiski nesatur šķidrumu).

Šo apgalvojumu apstiprina arī fakti - arheologi Ēģiptes faraonu kapenēs starp 5000 gadus vecām mūmijām atrada medus podus un tajās atrodamais dzeltenais bišu zelts joprojām bija ēdams!

Pārtikā lietojami dzīvnieki pēc 50 tūkstošiem gadu

Foto: Shutterstock

Jā, tu izlasīji pareizi. Ir drosmīgie, kas nogaršojuši pārtiku, kura ir vecāka par pašu cilvēci. Runa ir par mamutu skeletiem, uz kuriem joprojām ir gaļa, jo tie ir glabājušies mūžigā sasaluma zonā. Un gaļa uz mamutu kauliem patiešām ir bijusi ēdama: nostāsti vēsta, ka izbadējušies pētnieki (vairākās noklausītajās versijās - krievu pētnieki) remdējuši izsalkumu ar mamutu gaļu.

Tāpat dzirdēts atstāts no notikuma, kad paleontologi gatavojuši un baudījuši maltīti, kuras gatavošanā izmantotas izrakumos atrasta 50 tūkstošus veca zirga kaulu smadzenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!