Foto: Shutterstock
Nav tāda kārumnieka, kas būtu vienaldzīgs pret šokolādi. Gatavošanas procesā vislabāk izmantot kvalitatīvu šokolādi ar augstu kakao saturu, tad kūkas, mafini un citi gardumi izdosies ar šokolādei tik raksturīgo aromātu un krāsu. Kā vispareizāk sagatavot šokolādi pievienošanai kulinārijas izstrādājumiem?

Šokolāde un augsta temperatūra

Šokolāde nemīl karstumu - ja šokolāde tiek ilgstoši pakļauta augstām temperatūrām, tā sadalās un kļūst graudaina. Tādēļ ir svarīgi sekot receptes instrukcijai un nekad nepārsniegt šokolādes kausēšanas ieteikto ilgumu un temperatūru. Ja ieteikts kausēt šokolādi ūdens peldē, tas ir strikti jāievēro.

Kā pareizi kausēt šokolādi?

Pirmais solis – salauzt šokolādi mazos gabaliņos. Ja nevēlies to darīt, iegādājies tā dēvētos šokolādes "čipsus", mazus šokolādes gabaliņus, kas ir uzreiz gatavi kausēšanai. Tāpat veikalos iegādājami speciāli trauciņi, kuros liek šokolādi un tad šo trauciņu "uzsēdina" katlam, kurā atrodas vārošs ūdens. Tas nodrošinās trauciņa apakšpuses nesaskaršanos ar verdošo ūdeni, tādējādi nodrošinot stabilu temperatūru. Ja izvēlies šokolādi kausēt mikroviļņu krāsnī, dari to zemākas temperatūras režīmā. Kādos gadījumos šokolādi var nekausēt ūdens peldē? Tikai tad, ja to kausē kopā ar kādu citu izejvielu, piemēram, sviestu. Tāpat jāuzmanās, lai šokolādes masā neiepilētu ūdens vai nenonāktu tvaiks.

Ko darīt, ja šokolāde ir sadalījusies?

Dažreiz tomēr gadās šokolādi pārkarsēt un tā sadalās - šadā gadījumā, jāpievieno karote augu eļļas. Var mēģināt pievienot izkausētu sviestu, bet šī metode ir riskantāka.

Mafini ar šokolādes gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Mafini ar šokolādes gabaliņiem gardam našķim pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Gardākie šokolādes brauniji

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami, mitri un kārdinoši šokolādes brauniji.

Lasīt vairāk

Mājās cepta torte 'Cielaviņa'

Foto: DELFI

Kuram gan negaršo torte "Cielaviņa"? Mutē kūstošs bezē, šokolādes krēms un kraukšķīgi rieksti, mmmm! Vēl gardāka kūka būs, ja pagatavosi to pati! Vien nedaudz jāiemanās, cepot bezē kārtas, pārējais jau pavisam vienkārši! Piedāvājam portāla "Cālis.lv" lietotājas Sonicfox recepti. Pierakstā saglabāta autores oriģinālrakstība un stils.

Lasīt vairāk

Zemeņu spociņi

Lieliski piemērots un gards deserts bērnu ballītei!

Lasīt vairāk

Karaliskā šokolādes kūka bez cepšanas

Variācija par tik iecienīto un gardo šokolādes "desu" jeb "Saldo bruneti", kā to mēdz saukt. Šoreiz - tikai ar cepumiem un kūkas formā! Ja vēlies, papildini ar riekstiem un marmelādi. Starp citu, šādu kūku savās kāzās bija pasūtījis arī princis Viljams.

Lasīt vairāk

Bezē cepumi ar rīvētu šokolādi

Foto: mosfood

Ak, kraukšķīgie un gaisīgie putotā olbaltuma cepumiņi! Bezē, kas paši kūst uz mēles. Patiesībā pievienotā šokolāde cepumu garšu gandrīz neietekmē, toties ļoti atsvaidzina to izskatu!

Lasīt vairāk

Aveņu - šokolādes kūka bez cepšanas

Foto: Shutterstock

Aveņu - šokolādes kūka bez cepšanas izdaiļos jebkuru svinību galdu.

Lasīt vairāk

Trifeļu kūka bez cepšanas

Foto: Vida Press

Teju katru saimnieci vismaz reizi dzīvē no gardas kūkas pagatavošanas atturējusi tai nepieciešamās cepeškrāsns neesamība. Šai sakarā piedāvājam gardu trifeļu kūku, ko vari pagatavot gana vienkārši arī tad, ja cepeškrāsni iedarbināt nav iespējams.

Lasīt vairāk

Šokolādes un kanēļa pudiņš ar avenēm

Foto: Shutterstock

Šokolāde un avenes ir brīnišķīga kombinācija, īsti svētki!

Lasīt vairāk

Šokolādes fondī ar augļiem

Foto: Shutterstock

Ļaujies šokolādes kārdinājumam un baudi kausētā šokolādē mērcētus augļus, biskvīta cepumus vai citus našķus. Šai kombinācijai ir grūti pretoties! Lai pagatavotu šokolādes fondī, piemērotākā būs tumšā šokolāde, papildini to ar kanēli vai brendiju!

Lasīt vairāk

Banāni šokolādē ar mandelēm

Ātri pagatavojams un gards deserts - banāni rūgtajā šokolādē ar mandelēm. Kas gan var būt vienkāršāk un labāk?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!