Foto: Shutterstock
Arbūzu mīl gandrīz visi - šo strīpaino milzeni mēs esam gatavi vai velšus velt mājas no veikala, tas spēj "pabarot" veselu ģimeni un veldzēt slāpes viskarstākajā vasaras dienā. Kā šis izcili gardais "dārzeņauglis" nonācis līdz mūsu galdiem, kāda bijusi tā vēsture? Izrādās, arbūza izcelsmes vieta ir Kalahari tuksnesis Āfrikā. Senie ēģiptieši lika arbūzus blakus saviem faraoniem to kapa vietās, lai nodrošinātu gardas maltītes arī aizsaulē. No Ēģiptes tālāk izplatība notika Vidusjūras virzienā, kurp tos nogādāja tirgotāju kuģi. 10.gadsimtā arbūzs nonāca arī līdz Ķīnai, kas pašlaik ir lielākais audzētājs pasaules mērogā. Pēc trīs gadsimtiem arbūzi ar moru palīdzību beidzot sasniedza arī Eiropu.

1. Arbūzs spēj veldzēt ne tikai slāpes, bet tas palīdz mazināt iekaisumu un palīdz cīnīties ar astmu, asterosklerozi, diabētu, vēzi un artrītu.

2. Pasaulē tiek audzētas 1200 dažādas arbūzu šķirnes. Arbūzi mēdz būt bez sēkliņām, kā arī dažādās krāsās - dzelteni, rozā un sarkani. 

3. Arbūzs ir ideāla vasaras uzkoda, jo tas nesatur taukus un holesterīnu, tajā ir augsts šķiedru saturs, tāpat arbūza sastāvā ir daudz A un C vitamīnu un tas ir labs kālija avots. 

4. Rozā arbūzi ir arī lielisks spēcīgā antioksidanta likopēna avots - šis antioksidants ceļo cauri mūsu organismiem, cīnīdamies ar brīvajiem radikāļiem.

5. Izrādās, arbūzs ir gan auglis, gan dārzenis - tas ir radinieks gurķiem un ķirbjiem, bet ražo sēkliņas un tam ir salda garša kā visiem augļiem. Tā latīniskais nosaukums ir Citrullus Lanatus un tas pieder Curcurbitaceae dzimtai.

6. Arbūzu mūsdienās audzē 96 pasaules valstīs.

7. Ķīnā un Japānā arbūzs ir ļoti populārs ciemakukulis. 

8. Izraēlā un Ēģipē arbūzs ir iecienīta uzkoda kopā ar citām sāļākām sastāvdaļām, kā, piemēram, fetu.

9. Ēdamas ir visas arbūza daļa - pat miza un sēkliņas. 

10. Arbūza sastāvā ir 92 procenti ūdens. 

11. Pirmā arbūzu raža tika novākta Ēģipē pirms 5000 gadiem. Pavārgrāmatā arbūzs pirmo reizi ir pieminēts 1776.gadā, piedāvājot gatavot marinētas arbūzu mizas. 

12. Ginesa Rekordu grāmatā smagākais jebkad izaudzētais arbūzs ir reģistrēts 2005.gadā Arkanzasā. To izaudēja fermeris Loids Braits, un šis strīpainais milzenis svēra 121.93 kilogramus.

Arbūza salāti ar melnajām olīvām

Foto: Shutterstock
Atsvaidzinoši un veselīgi salāti karstai vasaras dienai.

Lasīt vairāk

Vasarīgu salātu kubs

Foto: Shutterstock
Ļoti oriģināls un neordināts veids, kā pasniegt vasarīgus salātus. Siera vietā vari izmantot kādu augli, rezultātā iegūstot gardu desertu!

Lasīt vairāk

Arbūza un laima kokteilis

Ideāls dzēriens karstai vasaras dienai. Izvēlies gatavu un ļoti saldu arbūzu, kuru pirms izmantošanas dažas stundas paturi ledusskapī.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!