Foto: Shutterstock

Sestdien, 18. oktobrī, Rīgā notiks pirmais seminārs "Personīgi. Ēdiens", kura dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar neformālās Tiešās pirkšanas kustības darbību un piedalīties aktivitātēs, kas ilustrēs kā praktiski noris pasūtījumi Tiešās pirkšanas pulciņos. Tā portālam "Tasty.lv" vēsta projekta pārstāvji. Seminārs notiks no plkst. 11 līdz 15 biedrības "Homo ecos" telpās Ernestīnes ielā 12.

Pēdējo gadu laikā Latvijā popularitāti ieguvusi Tiešā pirkšana – pārtikas iegāde, pircējiem apvienojoties grupās un kopīgi organizējot regulārus pārtikas pasūtījumus tieši no bioloģiskajiem lauksaimniekiem. Tādā veidā tiek taupīts ražotāja laiks un izmaksas, savukārt pircējs iegūst bioloģisku produktu par ražotāja cenu. Vienā pulciņā piedalās apmēram 30 – 50 dalībnieku un šādā veidā pārtiku regulāri iegādājas jau vairāk kā 500 ģimenes Latvijā.

Lai veidotu sarunu ar visiem, kurus interesē iespēja veidot Tiešās pirkšanas pulciņus, kā arī iedvesmotu ar savu pieredzi, semināru vadīs dažādu pulciņu iniciatori.

Paredzēta arī praktiska darbošanās – ņemot vērā to, ka to darbību nodrošina pulciņu dalībnieku brīvprātīgās dežūras, semināra dalībniekiem būs iespēja izmēģināt katru no tām, imitējot pirmo pasūtījumu.

Semināra laikā būs iespēja aizdomāties un uzzināt, kas ir svarīgākais izvēloties pārtiku, laikā, kad mūsdienu pārtikas apgādes sistēma vērtējama kā bezpersoniska, produkti satur daudz ķīmijas un pesticīdus, kā arī to ražošana samazina mūsu iespējas nākotnē audzēt pilnvērtīgu uzturu.

Pircēju dibināta neformāla iniciatīva

Jau piecus gadus, šādu iepirkšanās modeli brīvprātīgi popularizē un pulciņus veido paši pircēji, radot iespēju arvien vairāk Latvijas ģimenēm iegādāties bioloģisku pārtiku par pieejamu cenu kā arī nodrošinot Latvijas bioloģiskajiem ražotājiem regulārus ienākumus un pārliecību, ka viņu darbs ir nozīmīgs pircējam.

Kā skaidro semināra organizatori, šāds iepirkšanās modelis ir populārs ārvalstīs, taču Latvijā vēl ar vien apvīts ar mītiem un neskaidrībām.

Seminārus organizē Latvijas Zemes draugi, pateicoties Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstam, kampaņas par vides un pārtikas stāstiem Peronīgi. Ēdiens. ietvaros, jo šādā veidā iegādājoties pārtiku, tiek mazināts resursu patēriņš un pārtikas industrijas radītā ietekme uz vidi.

Tiešā pirkšana visā Latvijā

Rīgā jau darbojas 11 Tiešās pirkšanas pulciņi, ārpus galvaspilsētas tie dibināti Cēsīs, Siguldā, Valmierā, Ikšķilē, Smiltenē un Ādažos.

Lai arī citiem Latvijas iedzīvotājiem būtu iespēja uzzināt, kā veidot pulciņus savās pilsētās, Tiešās pirkšanas komanda viesosies arī citās Latvijas pilsētās:

Aizkrauklē: 25. oktobrī no plkst. 11:00 līdz 15:00 biedrības "Aizkraukles rajona partnerība" birojā, Lāčplēša ielā 1 – 52. kabinetā.

Liepājā: 1. novembrī no plkst. 11:00 līdz 15:00 kafejnīcā "Kursas putni", Friča Brīvzemnieka ielā 28

Preiļos: 8. novembrī, no plkst. 11:00 līdz 15:00, semināra norises vieta vēl tiek precizēta.

Gulbenē: 15. novembrī no plkst. 11:00 līdz 15:00 Gulbenes kultūras centrā, O. Kalpaka ielā 60.

Vairāk informācijas:

www.tiesapirksana.lv
www.twitter.com/tiesapirksana
www.facebook.com/tiesapirksana

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!