Foto: DELFI
Tiešās pirkšanas pulciņi kā iepirkšanās modelis Latvijā kļuvis populārs pēdējo piecu gadu laikā - Rīgā  jau darbojas 11 Tiešās pirkšanas pulciņi, ārpus galvaspilsētas tie dibināti Cēsīs, Siguldā, Valmierā, Ikšķilē, Smiltenē un Ādažos. Tiešās pirkšanas kustības dabības pamatā ir draudzība starp pircēju un zemnieku, brīvprātības princips pircējiem pašiem organizējot pasūtījumu, kā arī atbalsts tieši bioloģiskajiem lauksaimniekiem. Ražotājiem sadarbojoties ar pulciņiem, ietaupās laiks un izmaksas, savukārt pircējs iegūst bioloģisku produktu par ražotāja cenu.

Praktiskais seminārs Rīgā ar mērķi dibināt Tiešās pirkšanas pulciņus

18. oktobrī, no – 15:00, biedrības Homo ecos telpās, Rīgā, Ernestīnes ielā 12, notiks bezmaksas seminārs Personīgi. Ēdiens., kura apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar neformālās Tiešās pirkšanas kustības darbību, kā arī uzzināt par to, kāda ir mūsdienu pārtikas ražošanas sistēmas ietekme uz vidi un mums.

Semināra pirmajā daļā dalībniekiem būs iespēja pašiem aizdomāties un uzzināt par to, kas ir svarīgākais izvēloties pārtiku, laikā, kad mūsdienu pārtikas apgādes sistēma vērtējama kā bezpersoniska, produkti satur daudz ķīmijas un pesticīdus, kā arī to ražošana samazina mūsu iespējas nākotnē audzēt pilnvērtīgu uzturu.

Otrajā daļā paredzēta praktiska darbošanās Tiešās pirkšanas pulciņa izveidē – ņemot vērā to, ka pulciņu darbību nodrošina pulciņu biedru brīvprātīgās dežūras, semināra dalībniekiem būs iespēja izmēģināt katru no tām, imitējot pirmo pasūtījumu, sadarbībā ar kādu no vietējiem, bioloģiskajiem lauksaimniekiem, kurš piegādās produktus tieši uz semināra norises vietu.

Lai pieteiktu savu dalību Rīgas semināram, rakstīt: kristine@zemesdraugi.lv līdz 16. oktobrim.

Tiešā pirkšana visā Latvijā

Semināri norisinās pateicoties Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstam, kampaņas Personīgi. Ēdiens. ietvaros, un tos organizē Latvijas zemes draugi sadarbībā ar Tiešās pirkšanas kustību.

Kampaņas ietvaros semināri norisināsies piecās Latvijas pilsētās:

Aizkrauklē: 
25. oktobrī, no plkst. līdz 15:00, 
Biedrības „Aizkraukles rajona partnerība” birojā, 
Lāčplēša ielā 1 – 52 kab.




Liepājā
: 1. novembrī, no plkst. līdz 15:00, 
kafejnīcā "Kursas putni", Friča Brīvzemnieka iela 28 


Preiļos: 
8. novembrī, no plkst. līdz 15:00, 
semināra norises vieta vēl tiek precizēta


.

Gulbenē: 
15. novembrī, no plkst. līdz 15:00, 
Gulbenes kultūras centrā, O.Kalpaka iela 60


Semināra programma

Semināra pirmā daļa

- 11:30 Mūsu priekštati par pārtiku.
Interaktīvā iepazīšanās daļa ar semināra dalībnieku iesaisti.
Vada moderators Mārcis Rubenis.

-12:30 Mūsdienu pārtikas stāsti.
Mūsdienu pārtikas apgādes sistēma, tās ietekme uz vidi un mūsu nākotni.
Uzstājas vides eksperte Lāsma Ozola.

– 12:45 tējas pauze, neformālas diskusijas

Semināra otrā daļa

-13:45 Tiešā pirkšana.
Par šīs neformālās kustības būtību, principiem, kā arī par to, kā izveidot Tiešās pirkšanas pulciņu soli pa solim, savā pieredzē dalīsies vairāku pulciņu iniciatori. Būs arī praktiski padomi, kā uzsākt pulciņa izveidi, kā uzturēt pulciņā motivāciju un kas ir būtiski priekšnosacījumi, lai pulciņš darbotos ilglaicīgi. 

- 15:00 Dežūras. Pasūtījuma veikšana.
Interaktīvā daļa ar visu dalībnieku iesaisti.
Kopīgi izmēģināsim Tiešās pirkšanas pulciņa brīvprātīgās dežūras, iepazīsim visus posmus no pasūtījuma sagatavošanas līdz saņemšanai, veicot pirmo izmēģinājuma pasūtījumu, kā palīgu izmantojot jauno tiešās pirkšanas interneta darba virsmu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!