Foto: Shutterstock
Uztura speciālisti iesaka ikdienā sarūpēt ģimenei veselīgās zupas, putras un dārzeņu sautējumus, bet stāvēšana pie plīts un nepārtrauktā maisīšana, lai ēdiens nepiedegtu, dažkārt ir diezgan garlaicīga, turklāt laikietilpīga nodarbe. Šajā situācijā ideāls palīgs ir universālais multivāres katls, kurā var ēdienu sautēt un vārīt. Katlā vien jāsaliek vajadzīgās sastāvdaļas, jāuzstāda režīms - tāpat kā veļas vai trauku mazgājamai mašīnai, un pēc noteiktā laika ir gatavs aromātisks ēdiens. Izklausās neticami, bet varbūt tomēr?

Portāla calis.lv lietotāju atsauksmes

"Ja plānots ēst kādu stundu vēlāk, vari ieslēgt automātisko siltuma uzturēšanas funkciju, lai ēdiens saglabātos silts līdz tam brīdim, kad visi ēdāji būs klāt. "Brīnumkatlā" var pagatavot arī gardu brokastu putru. Cilvēki "pūces" īpaši novērtēs iespēju iepriekšējā vakarā katlā ielikt vajadzīgās izejvielas un ieprogrammēt, cikos no rīta biezputrai jābūt gatavai."

"Par citām funkcijām: piemēram, atliktais starts - samet produktus vakarā katlā, uzliec taimeri, pēc cik ilga laika ēdienam jabūt gatavam, un no rīta pieceļoties tev ir brokastis jau gatavas. Atliktais starts citiem modeļiem ir līdz pat 24 h. Vēl ir tāda funkcija kā multipavārs, kura ļauj regulēt temperatūru."

"Izvēloties multivāres katlu, ņem vērā ka modeļi ar keramisko trauku kalpos ilgāk."

"Manam katliņam ir jogurta gatavošanas funkcija, bet to vari izmantot arī mīklas raudzēšanai un maizes cepšanai. Beidzot gatavot, katls pāriet uz siltuma uzturēšanas funkciju, kamēr to neizslēdz. Manam tā ilgst līdz pat 24 stundām – bērnu mājās pārnākot sagaida silts ēdiens."

"Kad atskrienu no darba, sametu produktus iekšā, ieslēdzu un eju savās gaitās. Vajadzīgajā laikā atveru un lieku uz šķīvjiem - nav jāstāv blakus, jāseko līdzi, lai kaut kas nepiedeg vai nepāriet pāri malām."

"Ēdiens mēdz piedegt, bet iespējams, ka tas ir atkarīgs no pārklājuma, jo vislabākais esot keramiskais pārklājums. Turklāt, piemēram, gatavojot putru "jāpiešaujas" ar pievienojamā ūdens daudzumu."

"Esmu cepusi gan kartupeļus, gan dārzeņus ar sieru – nekas nepiedeg, viss tā "forši" sasautējas. Cepot maizi, nekādas taukvielas klāt neliku un katlu neiesmērēju, pēc izcepšanās viss lielski "nāk ārā". Esmu kļuvusi par multikaltla fani."

"Vakar cepām veselu vistu, apm. Vidēji smaga vista cepās aptuveni stundu - sanāca sulīga, gaļa krita no kauliem nost. Man šādi gatavota patīk labāk kā cepeškrāsnī cepta, jo tur vista mēdz sanākt pārāk sausa."

"Praktiski visām programmām jālabo gatavošanas laiks."

"Zupa sanāca dievīga! Parasti es zupu gatavoju vairākos piegājienos, bet tagad visu sametu, uzliku programmu, laiku un viss. Gaļa sanāca supermīksta, bet kartupeļi neizjuka."

"Auzu putra izdodas ļoti garda. Mūsu ģimenīte ceļas dažādos laikos, tagad nebūs trīsreiz jāsilda brokastis. Man uzdāvināta vismaz pusstunda no rīta."

"Man šāda ierīce jau ir piecus vai sešus gadus. Esmu gatavojusi putras, omletes, sautējumus, kartupeļus, rīsus, griķus - ieliec katlā, uzliec programmu , ja gribi - atlikto startu, un ej staigāt vai gulēt. No rīta piecelies un karsta omlete vai putra tevi jau gaida. Ir, protams, arī ēdieni, kuriem ir jāstāv rokas stiepiena attālumā. Jā, un uz uzveikalu katliņš arī pats neskrien, diemžēl..."

Lai multivāres katls kalpotu godam un tev nenāktos vilties, ņem vēra dažus ieteikumus

Multivāres katls mīl gaļu ar taukumiņu: vai tās būtu ribiņas, vai pleca gabals. Liesa gaļa, ilgi sautējot, kļūs tikai sīkstāka un sausāka, savukārt sulīgu gaļu iegūsim no gabala, kurā vārīšanas procesa gaitā tauki uzsūksies un gaļa pati kusīs uz mēles.

Kaur reklāmas māca, ka visu vari vienkārši salikt katlā un pēc astoņām stundām no tā izņemt gatavu maltīti, tā īsti nav - tikai iepriekš katliņā vai uz pannas apbrūnināta gaļa iegūs vislabāko aromātu un arī gaļā esošās sulas labāk saglabāsies pēc ārpuses karamelizēšanas.

Lai multivāres katliņā gatavotam ēdienam piešķirtu garšu un aromātu, neaizmisti par tādām sastāvdaļām kā apcepti sīpoli, bekons, melnie pipari un Vusteras mērce. Labi mērces pamatu veidos tomātu mērce un brūnais cukurs. Visas šīs garšas savārīsies kopā un padarīs ēdienu aromātisku.

Gatavošanas gaitā vistas āda var kļūt staipīga un gumijota, tādēļ vistai āda pirms likšanas katlā noteikti ir jānoņem. Tas gan neattiecas uz kauliem - kauli vistai palīdzēs palikt sulīgai. Arī sākotnēja apbrūnināšana vistas gabaliem nav nepieciešama.

Ja pievienosiet zaļumus un krējumu gatavošanas sākumā - kopā ar gaļu, tie vārīšanas procesa gaidā vienkārši izšķīdīs un pazudīs. Arī dārzeņus ieteicams pievienot gatavošanas procesa gaitā. Krējumu, tāpat kā garšaugus, pievieno pašās beigās.

Ir multikatliem paredzētas receptes, kas apgalvo, ka šādā veidā ir pagatavojama arī pasta un lazanja. Mēs nevēlamies apgalvot, ka tas ir neiespējami, tomēr vislabāk izdosies un garšos multivāres katlā gatavotas zupas, sautējumi, plovs, putras un citi ēdieni, kas mīl ilgstošu sautēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!