Foto: LETA
Ceturtdien, 20.martā, Vecrīgas restorānā "Neiburgs" skanēja īpaši saviesīgas sarunas un putoja bairītis, jo te Māra Oltes vadībā tika prezentēts un degustēts gaišais "Lielvārdes alus". Pasākuma viesiem savu veikumu atrādīja alus meistari Uldis Vērsis un Kaspars Pacēvičs, alum atbilstošas uzkodas bija sarūpējis "Neiburga" šefpavārs Tomass Godiņš, savukārt par muzikālu pārsteigumu gādāja grupa "Instrumenti".

"Lielvārdes alus" ir eila alus veids, kas ir senākais alus veids pasaulē, bet mūsdienās Latvijā tas ir retums, norāda alus meistars Uldis Meistars. Tas ir nepasterizēts alus, kas atšķirsies no ierastajiem lāgera aliem ar izcilajām īpašībām - izteiktāku garšu, aromātu un biezāku struktūru. "Lielvārdes alus" tiek pildīts unikālā melnā pudelē, kas pasargā alu no saules gaismas iedarbības un ļauj saglabāt alus aromātu un garšu. Meistari pret alu izturas ar īpašu attieksmi – katra pudele "Lielvārdes alus" tiek pārbaudīta vairākas reizes, lai pārliecinātos par tā izcilību, tādēļ alus tiks ražots mazos apjomos – tikai viens alus vārījums mēnesī.

Jaunā alus šķirne tiks izgatavota, balstoties uz 17. gadsimta alus darīšanas tradīcijām. Vēsturnieks un grāmatas "Zviedru laiki Vidzemē autors" Ainārs Radovics degustācijā norādīja, ka Latvijas vēsturē tie tiek pamatoti uzskatīti par alus darīšanas ziedu laikiem, kad muižās uzplauka alus brūvēšana. 17.gadsimtā Latvijā muižas alus meistara darbs kļuva par īpašu godu. Aldari apmainījās ar alus darīšanas zināšanām no tuvām un tālām zemēm un pilnveidoja iesala darīšanas un alus brūvēšanas prasmes. Šī alus darīšanas izkopšana bija viens no iemesliem, kāpēc šo gadsimtu dēvē par alus ziedu laikiem – laiku, kad Latvijā dzima aizraušanās ar alu un azarts sasniegt izcilu alus garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!