Foto: DELFI
Prasīgos Rīgas gardēžus ir grūti izbrīnīt, it īpaši ar izsmalcinātiem ēdieniem, jo esam ļoti izlutināti ar daudzveidīgu virtuvi, izciliem pavāriem un servisu. Un tomēr izdodas! Ceturtdien pārtikas izstādes "Riga Food 2015" preses konferences apmeklētājus pārsteidza restorāna "The Traveller" virtuozais "teppan" pavārs Viktors Bondarjs, kurš sarīkoja patiesi ugunīgu šovu, gatavojot maltīti turpat viesu acu priekšā.

"Teppan" jeb "Teppanyaki" ir gatavošanas tehnika, ko pasaule iepazinusi, pateicoties japāņiem. Burtiski tulkojot no japāņu valodas, "teppan" nozīmē "dzelzs plāksne", savukārt "yaki" - "grilēts, cepts". Un tieši tā viss arī notiek - ēdiens tiek gatavots uz nokaitētas metāla virsmas.

Interesanti, ka rietumu pasaulē "teppan" pavārmāksla ir daudz populārāka nekā pašā Japānā - gatavošana uz karstā metāla ir daudzu atvērtā tipa restorānu meistarstiķis un viesu piesaistītājs. Komunicējot ar pavāru, viesi var aktīvi piedalīties gatavošanas procesā, izvēloties sev tīkamāko produktu gatavības pakāpi, asumu, kā arī mērces un piedevas. Operējot ar "teppan" virsmas temperatūras svārstībām, rekordīsā laikā produktus var gan strauji apcept, gan sautēt. Ar "teppan" metodi iespējams pagatavot teju visu: dārzeņus, gaļu, zivis un jūras veltes, rīsus, olas u.t.t.

"Teppan" gatavošana ir īsts šovs - lidojoši naži un garšvielu trauciņi, akrobātiska žonglēšana ar virtuves rīkiem, ik pa brīdim - milzīgs uguns stabs, kas liek pārsteigumā noelsties pat visstiprāko nervu īpašniekiem.

Un visbeidzot kulminācija – šova noslēgumā no dūmiem, gluži kā no burvju miglas, iznirst "teppan" šķīvis ar gatavo maltīti.

Tieši tā notika arī ceturtdien restorānā "The Traveller", kad pieredzējušais "teppan" pavārs Viktors Bondarjs ļāva izbaudīt lielisku gatavošanas izrādi, šķietami nevērīgi un ar smaidu žonglējot ar asiem nažiem un citiem virtuves rīkiem, virtuozi pāršķeļot olu čaumalas un miksējot produktus, uzburot milzu liesmas un skaidrojot, kā top viesiem paredzētā maltīte - "teppan" rīsi ar cāļa fileju un dārzeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!