Foto: Shutterstock
Kuram gan negaršo saldumi, tie papildina gan mūsu maltīti, gan uzlabo garastāvokli. Saldumi ir viens no mazajiem dzīves priekiem, kas spēj sagādāt arī daudz laimes mirkļu, tos var gatavot paši, dāvināt gan sev, gan citiem, un tie vienmēr atstāj pozitīvu iespaidu!

Arī delikatešu veikali "Gastronome" ir parūpējušies, lai pie mums varētu iegādāties pasaulē labākos saldumus. Lai nodrošinātu vissaldākās "Gastronome" nodaļas sortimentu, cītīgi strādā labākie piegādātāji no visas Eiropas, piemēram, oficiālais britu karaļnama piegādātājs, skotu uzņēmums "Walkers", labākā vācu marcipāna izgatavotājs "Niederegger Lubeck" un daudzi nelieli ģimenes uzņēmumi, kuri rada unikālus saldumus pēc senām un pārbaudītām receptēm.

Turpinot stāstu par dažādām garšīgām lietām gan svētkiem, gan ikdienai, šonedēļ "Gastronome" eksperti vēlas pastāstīt par dažādiem saldumiem, īpaši izceļot piecus - marmelādi, marcipānu, karameli, turonu un šokolādi.

Ja esat īsts saldumu mīlis vai vēlaties iepriecināt kādu gardēdi, "Gastronome" veikalos Rīgā, Krasta ielā 68а un Brīvības ielā 31 līdz 30.novembrim īpašas cenas un degustācijas saldumiem! Nāciet un nogaršojiet!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Marmelāde

Izrādās, ka visiem labi zināmais saldums - marmelāde - Eiropā parādījās tikai 14.gadsimtā, kamēr austrumos tās vēsture stiepjas daudz senākā pagātnē. Skaidrojums itin vienkāršs - tā kā Rietumeiropā neviens nezināja par cukuru, arī marmelādes, ievārījumi un citi saldumi šajā pasaules daļā nebija zināmi. Un tikai 17.gadsimtā, kad Eiropu "pārpludināja" lētais amerikāņu cukurs, Rietumeiropā sākās plašs saldumu gatavošanas bums. Un tajā laikā Francijā tika pagatavots ievārījums, kas bija cietāks un mazāk smērējās, - šim produktam tika dots marmelādes vārds. Mūsdienās marmelādi gatavo no dažādiem augļiem, arī dārzeņiem, taču īstā marmelāde joprojām ir tā, kas gatavota tikai no āboliem, cidonijām un aprikozēm, kurām, lai mainītu marmelādes krāsu un aromātu, pievieno citus augļus un ogas, piemēram, ķiršus, plūmes, jāņogas. 20.gadsimta sākumā, lai marmelādi padarītu krāsaināku, tai sāka pievienot mākslīgās krāsvielas.

Delikatešu veikalos "Gastronome" tiek piedāvāta marmelāde no Beļģijas kompānijas "Confidas" - ar zemeņu, citronu, apelsīnu, aprikožu, plūmju, ananāsu, upeņu, melones, aveņu, mandarīnu, bumbieru, ķiršu, ābolu, melleņu un citām garšām. Šie ir dabīgi un veselīgi produkti, kuru sastāvā ir tikai augļu mīkstums, augļu cukurs un sula, turklāt nav pievienotas mākslīgās krāsvielas.

Cits "Gastronome" saldākās nodaļas lepnums ir marmelāde no cita beļģu ģimenes uzņēmuma "Bruyerre", kurš saldumu delikateses ražo jau kopš 1909. gada. "Buyerre" marmelāde izskatās kā mazi auglīši, un tās derīguma termiņš ir seši mēneši. 

Marmelāde ir saldums, kuru var ēst jebkurā gadalaikā un ikvienā vecumā. Gaidīsim Jūs mūsu veikala saldumu nodaļā, kurā atradīsiet īstus pasaules saldumu šedevrus. Piedāvājam ļoti plašu saldumu klāstu no visas pasaules, nāciet un pārliecinieties par to paši!

Marcipāns


Sena vācu leğenda vēsta, ka 1407.gadā Lībekā bada laikā, kad visa maize sen bija apēsta, bija jāmeklē risinājums un maiznieki pievērsās produktiem, kas vēl bija atlikuši krājumos, proti - mandelēm un cukuram. Mandeles saberza miltos, sajauca ar cukuru, un jauno produktu nosauca par Svētā Marka maizi –
markuspan
. Pateicoties badam, pasaule ieguva ļoti vērtīgu un veselīgu saldumu - marcipānu. Šajā kārumā ir visi vitamīni, kuri piemīt mandelēm, jo lielākā daļa marcipāna pagatavošanas recepšu neparedz nekādu termisko apstrādi, tas nozīmē, ka neviens vitamīns nezaudē savas īpašības. Lai arī cik skeptiski nebūtu cilvēki pret saldumiem un to veselīgumu, marcipāns pasargā organismu no vīrusiem un baktērijām, stiprina un uzlabo locītavu darbību, kā arī nodrošina normālu aknu darbību. Marcipānā ir kalcijs, magnijs, dzelzs, kālijs un fosfors un šo saldumu iesaka cilvēkiem, kuri sirgst ar sirds mazspēju.

Tiek uzskatīts, ka marcipāna figūras var glabāties pat simt gadu un ilgāk, jo šis materiāls ir kā vasks un "nebaidās" no temperatūras izmaiņām. Tomēr nevar noliegt, ka marcipāna vērtība ir nevis tā izturība, bet garša. Ja vienreiz pamēģināts tiešām labs marcipāns, tā garšu aizmirst vairs nav iespējams.

Delikatešu veikalos "Gastronome" var iegādāties marcipānu no vecākā un galvenā marcipāna ražotāja Vācijā, Lībekas uzņēmuma "J. G Niederegger GmbH". Šis uzņēmums izveidots 1806. gadā, un tās dibinātājs bija Johans Georgs Inderegers. 1822. gadā tika atvērta kafejnīca Cafe Nideregger, kura darbojas vēl joprojām. Speciālisti, zinātnieki, pārtikas tehnologi ir vienisprātis - Lībekas marcipāns ir viens no labākajiem marcipāniem pasaulē. Šis marcipāns tiek gatavots pēc īpašas un senas receptes, kas ir rūpīgi glabāts noslēpums. Zināms vien tas, ka, ražojot marcipānu, uzņēmumā izmanto atlasītas augstas kvalitātes aromātiskas mandeles, kuras tiek audzētas Vidusjūras valstīs, un slepeno sastāvdaļu – rozā ūdeni. Šis marcipāns ir ieguvis vairākus apbalvojumus dažādās izstādēs visā pasaulē.

"Gastronome" veikalos piedāvā tradicionālo marcipānu, kas ir tīrs marcipāns bez piedevām, pārklāts ar bagātīgu tumšās šokolādes kārtu vai ar dažādām garšām, piemēram, apelsīnu, pistāciju, espreso, ananāsu. Mūsu veikalos atradīsiet arī unikālā marcipāna izlases, kuras noteikti varat dāvināt saviem biznesa partneriem, draugiem un ģimenes locekļiem, tā ir izmeklēta dāvana un atstās ļoti labu iespaidu. Gaidām Jūsu mūsu "Gastronome" saldumu nodaļā, kur pieredzējušie pārdevēji palīdzēs atrast tieši Jums vēlamo gardumu!

Karamele


Karamele ir viens no populārākajiem saldumiem visā pasaulē, to ir iecienījuši gan bērni, gan pieaugušie. Tas ir diezgan vienkārši pagatavojams konditorejas izstrādājums no cukura un piena vai saldā krējuma.

Karameļu izstrādājumi Eiropā pazīstami jau vairāk nekā 150 gadus, pirmās ar rokām gatavotās karameles baudīja franču aristokrāti. Interesanti, ka konditoru darbs ar karameli tiek uzskatīts par augstāko sasniegumu - runa ir ne tikai par karameļu konfektēm, bet arī dažādām karameļu figūriņām un gatavošanas tehnikām, kas ļauj gūt izsmalcinātāko garšu un struktūru - šo mākslu pārzina tikai izcilākie un pieredzējušākie augstākās klases konditori. Pastāv ārkārtīgi daudz veidu, kā gatavot karameli, turklāt šo konditorijas mākslu apvij dažādas nianses un gadsimtu gaitā atklāti noslēpumi, ko iemācīties var tikai praksē.

Karameles ir ļoti barojošas, to sastāvā ir dažādi cukuri - glikoze, saharoze, maltoze. Bet, pievienojot karamelei citas sastāvdaļas, tās uzturvērtība uzlabojas. Piemēram, karamele, kurā ir kakao, iegūst kakao vērtīgās īpašības - uzlabo libido un var būt magnija avots. Karamelei pievienojot augļu un ogu biezeņus, saldums iegūst "ātro ogļhidrātu" vērtību, kas ātri pārstrādājas. Tādēļ nevar viennozīmīgi apgalvot, ka karameles ir neveselīgas un barojošas.

Gastronome saldumu nodaļā, protams, ir arī karameles. Gardēži aicināti nobaudīt īstu Francijas karameli no "Bonbons Barnier" un sajusties kā īsti aristokrāti. Pateicoties tieši šim franču uzņēmumam, kopš 1969.gada pasaule pazīst minikonfektes. Vēl šobaltdien kompānija ražošanā izmanto roku darbu un senās metodes, kas katrā konfektē ieliek gabaliņu vēstures un stāsta. "Gastronome" veikalos var iegādāties šī unikālā ražotāja saldumus plašā klāstā, piedāvājam, karameles uz kociņa ar dažādām augļu garšām. Produkts, kuru, iespējams, nekur citur neatradīsiet, ir saldā krējuma karamele uz kociņa ar jūras sāli vai nav vilinoši pamēģināt?! Ja vēlaties iepriecināt bērnu, izvēlieties karameli uz kociņa ar augļu garšu - bez cukura! Un, protams, noteikti nogaršojiet "Bonbons Barnier" klasiku un vizītkarti – karameles bez iepakojuma. Tiem, kuriem patīk pārsteigumi, iesakām karameles ar pildījumu, tie mums ir dažādi, gan ar mandeļu, šokolādes, gan lazdu riekstiem. Jūsu garšu kārpiņas noteikti iepriecinās mīkstās karameles ar āboliem, lazdu riekstiem un Cointreau liķieri u.c. kārumi.

Gaidīsim Jūs mūsu lepnumā - plašajā un garšīgajā "Gastronome" saldumu nodaļā, kurā valda saldumu pārpilnība no visas pasaules, piedāvājot tikai labākās saldumu delikateses un produktus, kurus atradīsiet tikai veikalos "Gastronome"!

Turons jeb nuga


Attīstoties tirdzniecības ceļiem un valstīm sākot tirgoties savā starpā, pasauli laiku pa laikam pāršalca dažādu valstu delikatešu bums. Tā tika iepazītas Indijas garšvielas, arābu kafija, austrumu saldumi un citas lietas, kuras lielai daļai pasaules bija svešas. Pateicoties tirdzniecības attīstībai, tika iepazītas jaunas vērtības un garšas, jo gandrīz katra valsts var lepoties ar tikai tai unikāliem produktiem. Pateicoties gan vēsturei, gan mūsdienu iespējām, mums ir dota tā iespēja baudīt īstu spāņu saldumu turonu jeb nugu.

Tā kā ļoti ilgu laiku lielākajai daļai pasaules cukurs nebija pazīstams, daudzviet, lai saldinātu ēdienu, cilvēce bija iemācījusies izmantot medu. Daudzu valstu kulinārajā vēsturē nozīmīga vieta ir saldumiem, kuriem pievienots medus. Tāds ir arī Spānijas turons jeb nuga ar riekstiem, kura ražošanas noslēpumu spāņi ieguva no arābiem, kas apdzīvoja diezgan plašu daļu no Ibērijas pussalas, apmēram pirms tūkstoš gadiem. Vienkārši skaidrojot, turons ir dažādu veidu riekstu mīkla.

Klasiskais spāņu turons tiek gatavots no augstākās klases medus, olbaltuma un daudz riekstiem. Arī turons attīstās, parādās jauni tā veidi, piemēram, ar šokolādi, žāvētiem augļiem un piepūstiem rīsiem. Laikam ejot, turons ir kļuvis par galveno Ziemassvētku galda sastāvdaļu ne tikai Spānijā, bet arī daudzās citās valstīs. Tā ir ļoti laba dāvana bērniem Ziemassvētku naktī, to liek galdā tad, kad pie svētku galda sapulcējas visa ģimene un ievēlas savas viskarstākās vēlēšanās. Turona garša ir neatkārtojama, tā ieved pavisam jaunā garšu pasaulē, kas vēl nevienu nav atstājusi vienaldzīgu.

Šo spāņu saldumu iespējams iegādāties un nobaudīt arī delikatešu veikalos "Gastronome". Nogaršojiet klasisko turonu vai izmēģiniet ko tādu, kas citur Latvijā nav pieejams, - nugas tortes, kas uz Rīgu ceļo no Itālijas uzņēmumiem "Quaranta" un "La Confiteria Delaviuda". "Varat būt droši, ka produkts būs unikāls un ar to pārsteigsiet gan sevi, gan sev tuvos!"

Gatavojoties Ziemassvētkiem, "Gastronome" eksperti iesaka papildināt savu svētku galdu ar šo unikālo spāņu saldumu un Ziemassvētku gardumu, kurš spāņiem svētku vakaru padara īpašu jau kopš 15.gadsimta. Ieprieciniet savu ģimeni un, kas zina, varbūt svētkos izteiktā vēlēšanās piepildīsies, tieši pateicoties turona maģiskajām spējām.

Šokolāde

Foto: Shutterstock

Šokolāde – tā ir tik vienkārša, bet tik spēcīga un universāla. Ar šokolādi var pateikt kādam, ka viņš tev ir īpašs, ar šokolādi var pateikties, ar šokolādi var atjaunot spēkus, iepriecināt ķermeni un garu, ar karsto šokolādi var sasildīties - vienā nelielā šokolādes tāfelītē slēpjas tik daudz prieka, enerģijas un laimes mirkļu! Šokolādei ir ļoti plašs pielietojums ne tikai kā ēdienam, bet arī, piemēram, kā skaistumkopšanas līdzeklim. Arī mūsdienās zinātnieki aizvien no jauna nonāk pie jauniem pētījumiem par tās labajām īpašībām, ne velti tulkojumā no grieķu valodas šokolāde nozīmē "Dievu ēdiens".

Šokolādes ražošanā viena no svarīgākajām izejvielām ir kakao pupiņas, kurām saldums tiek piešķirts, pievienojot cukuru vai citus saldinātājus. Nevienam nav noslēpums, ka šokolādei piemīt dažādas ārstnieciskas īpašības, sastāvā ir dzelzs, kalcijs, magnijs, A, B, C, D, E vitamīni, kā arī nedaudz teobromīna un kofeīna, kas sniedz baudas un laimes sajūtu, kā arī uzlabo garastāvokli. Šokolādei piemīt antioksidanta īpašības, tā attīra un aizsargā sirds asinsvadus, taču der atcerēties, ka minētās veselīgās īpašības attiecas uz tumšajām šokolādēm ar augstu kakao saturu, bet zemu tauku un cukura sastāvu.

Šokolāde, tāpat kā kakao koki, ir cēlusies no Centrālās un Dienvidamerikas, aptuveni pirms 1000 gadiem p.m.ē maiji un acteki samaltas un apceptas kakao koka sēklas izmantoja dzērienu pagatavošanai. Tāpat acteku civilizācijā kakao pupiņas liecināja par bagātību un varu, kā arī pildīja naudas funkciju, piemēram, viens vergs maksāja 100 kakao pupiņas. Eiropā šokolāde tika ievesta pēc lielajiem ģeogrāfiskajiem atklājumiem, tiek uzskatīts, ka pirmais eiropietis, kurš nogaršojis šokolādi, bija Kristofers Kolumbs.

Pastāv daudz un dažādas šokolādes, kas atšķiras pēc garšas, formas un kvalitātes, tomēr visas šokolādes visbiežāk tiek dalītas tumšajās šokolādes (vidēji 47g cukura, 4g kakao sviesta un 48g kakao masa), piena šokolādēs (vidēji 48g cukura, 18g kakao sviesta, 12g kakao masa un 22g sausā piena), baltajās šokolādēs (vidēji 46g cukura, 28g kakao sviesta un 26g sausā piena|). Lai izvērtētu cik šokolāde ir veselīga, jāvērš uzmanība uz kakao daudzumu: 25 – 30% - kakao pupiņu liecina, ka šokolāde ir zemas kvalitātes, 35-40% vidējas kvalitātes, 45-60% - izcila šokolāde.

Ja nevēlaties uzturā lietot cukurus, taču nevēlaties sev liegt baudu, ko sniedz šokolāde, "Gastronome" veikali piedāvā alternatīvu - šokolādi bez cukura. Turklāt tā lieliski garšo arī bērniem! Šokolādi bez cukura ražo itāļu uzņēmums "La Perla Di Torino", tā satur 75% kakao masas un 25% fruktozes, bez cukura un saharozes, vai nav lieliski?!! "Gastronome" veikalos atradīsiet dažādas šokolādes ar un bez cukura, baltās, tumšās, piena arī rozā (baltā šokolāde ar kādu augļu sīrupu).

Gastronome saldumu nodaļa ir patiešām unikāla. Ja esat īsts saldumu mīlis, bet saprotat, kādu postu pārāk daudz saldumu un tajos esošais cukurs nodara organismam, mēs varam piedāvāt alternatīvas. Izvēlieties brūno cukuru, kas ir veselīgāks, vai - vēl labāk - izmantojiet dažādus medus un džemus bez cukura, kas garšo lieliski un ir izcila alternatīva cukuram un citiem saldumiem. Savu dzīvi nespējat iedomāties bez šokolādes, bet vēlaties domāt par savu figūru un veselību, "Gastronome" pārdevēji ieteiks Jums labāko tumšo šokolādi vai šokolādi bez cukura, kas negaršos sliktāk. Kā arī, neliedziet sev žāvētos augļus un marmelādes – dabīgās bez mākslīgām krāsvielām un saldinātājiem. To visu varat iegādāties "Gastronome" veikalos. Jāatzīmē, ka piedāvājam arī dāvanas, gaumīgi iesaiņotas, atradīsiet sev tīkamo jebkuriem svētkiem – Ziemassvētkiem, Valentīndienai vai priekšniekam dzimšanas dienā, to novērtēs ikviens. Gaidīsim Jūs "Gastronome" veikalos!

Ja esat īsts saldumu mīlis vai vēlaties iepriecināt kādu gardēdi, "Gastronome" veikalos Rīgā, Krasta ielā 68а un Brīvības ielā 31 līdz 30.novembrim īpašas cenas un degustācijas saldumiem! Nāciet un nogaršojiet!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!