Foto: Shutterstock

Vēsturiski normandieši uzskatīja, ka gailenes veicina iekāri, tādēļ šīs sēnes bijušas neatņemama līgavaiņa kāzu maltītes sastāvdaļa. Taču uzturā tās ieteicams lietot visiem, jo gailenes ir vienas no vitamīniem bagātākajām sēnēm un stiprina imūnsistēmu. Jūlijā, kas tradicionāli ir ne tikai populārākais kāzu mēnesis, bet arī labākais gaileņu ražas laiks, piedāvājam interesantus faktus par šo vērtīgo sēni un tās nozīmi uzturā.

Gailene ir viena no populārākajām sēnēm pasaulē, un tā ir atrodama tikai brīvā dabā. Pasaulē ir bijuši mēģinājumi izveidot gaileņu audzētavas, taču līdz šim gaileni nevienam nav izdevies "pieradināt".

"Šī savvaļas sēne, kas atrodama gandrīz visā pasaulē, ir pazīstama ar savu maigo garšu un patīkamo tekstūru. Vasaras laikā iesaku gailenes gatavot kopā ar sezonas dārzeņiem, piemēram, kabačiem," savā pieredzē dalās "Lido" šefpavāre Ilga Joma. "Piemēram, lai pagatavotu kabaču pankūkas ar gailenēm, sēnes nepieciešams smalki sagriezt un apcept sviestā. Kabacis jāsarīvē uz rupjās rīves, jāpievieno saceptās gailenes un ola, jāpierīvē ķiplociņš un sagriezti zaļumi, nedaudz garšvielu un kārtīgi jāsamaisa. Masai vajag pievienot nedaudz miltu, lai veidotos pankūku mīklas konsistence. Kad masa pāris minūtes ievilkusies, veido mazas pankūciņas un cep pannā ar olīveļļu. Pankūkas pasniedz ar salātu jogurtu, kuram pievienots baziliks, pāri palikušos zaļumus var izmantot dekoram."

Interesanti un noderīgi fakti par gailenēm:


Gailenes ir vienas no vitamīniem bagātākajām sēnēm. A vitamīna koncentrācija gailenēs ir tikpat augsta kā burkānos, tas uzlabo ādas veselību, stiprina kaulus un imūnsistēmu. Savukārt C vitamīna koncentrācija gailenēs ir tikai nedaudz mazāka kā citrusaugļos, upenēs un ķiplokos. C vitamīns ir ļoti svarīgs imūnsistēmas stiprinātājs un palīdz organismam cīnīties ar infekcijām. Gailenes satur daudz cinka un vara, kas nepieciešami asinsrades procesu nodrošināšanai organismā. Tāpat to sastāvā esošās minerālvielas labvēlīgi ietekmē plaušu un smadzeņu darbību, stiprina sirdi un redzi, kā arī uzlabo ādas stāvokli.

Vārda "gailene" tulkojums angļu valodā ir "chanterelle". Vairākās pasaules valstīs, piemēram, Itālijā un Francijā, ir arī šāds sieviešu vārds. Tiesa, tas nebūt netiek tulkots kā sēne. Itāļu valodā šis vārds tiek skaidrots kā "putna dziesma", bet franču valodā – kā "akmeņaina vieta".

Gailenes ir sastopamas ne tikai Eiropas mežos. Tās aug un tiek celtas galdā arī Meksikā, Himalaju kalnu reģionā, kā arī daudzviet Āfrikā. Latvijā gaileņu sezona sākas ap Jāņiem un beidzas līdz ar pirmajām rudens salnām. Tomēr siltās ziemās kādu sēni var atrast arī decembrī vai pat janvārī. Piemēram, 2013. gada ziemā kāds daugavpilietis devās uz mežu pēc Ziemassvētku eglītes. Zem noskatītā koka viņš atrada gailenes.

2013. gadā Latvija eksportēja 72 286 kg gaileņu, kuru kopējā vērtība sastādīja 315 875 eiro. Visbiežāk Latvijas gailenes tiek eksportētas uz Zviedriju un Lietuvu.

Mūsdienās gailenes izmanto ne tikai pārtikā. Piemēram, Nigērijā no tām ražo arī sejas un ķermeņa kopšanas kosmētiku. Lai gan mūsdienu platuma grādos sēnes cepurīte biežāk sasniedz no 2-8 cm, citviet pasaulē šīs sēnes mēdz būt krietni raženākas. Lielākās gailenes sastopamas Kalifornijā – viena sēne sver vidēji 0,5 kg.

Atsaldētas gailenes ir rūgtas, tāpēc labākais to uzglabāšanas veids ir kaltēšana. Ja tomēr ir vēlme tās saldēt, tad gailenes pirms tam ieteicams novārīt pienā vai rūpīgi sacept sviestā, kas mazina rūgto piegaršu. Karsēšanas laikā gailenes zaudē lielu daļu savu vērtīgu īpašību, tāpēc dziednieciskiem nolūkiem tās ieteicams lietot svaigā un kaltētā veidā, kā arī uzlējumos. Piemēram, gaileņu uzlējums esot efektīvs līdzeklis angīnas un dažādu augoņu ārstēšanai. Gailenes līdzīgi kā citas sēnes nav ieteicams ēst uz nakti, jo kuņģim tās ir grūti pārstrādāt.

Gaileņu biezzupa

Foto: Shutterstock


Garšīgai un sātīgai maltītei - gaileņu biezzupa.

Lasīt vairāk

Gaileņu risoto I


Izsmalcinātai maltītei pagatavo gaileņu risoto.

Lasīt vairāk

Makaroni ar gailenēm

Foto: Shutterstock


Makaroni ar gailenēm sātīgām vasaras pusdienām.

Lasīt vairāk

Jūras velns ar artišoku biezeni un gailenēm


Lai kļūtu par ekskluzīvā gaisa restorāna "Dinner in the Sky" šefpavāru un ēdienkartes autoru, ir jābūt izcilam pavāram, bet, ja izcils šefpavārs atklāj savu recepti, ikviens var mēģināt pagatavot brīnišķīgu maltīti arī mājās. Šī recepte ir no "Dinner in the Sky" gastronomiskā piedzīvojuma Viļņā.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu

Foto: Shutterstock


Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!