Foto: Shutterstock
To, ka jāēd sabalansēti, dzirdam vai uz katra soļa. Bet ko tas patiesībā nozīmē? Atbilde ir vienkārša un reizē sarežģīta - ēst līdzsvaroti nozīmē uzņemt tādu pārtiku, kas ir uzturvielu ziņā pilnvērtīga un atbilstoša tavam dzīvesveidam.

Piemēram, fiziska darba strādniekiem un biroju darbiniekiem noteikti vajadzība pēc kalorijām un ogļhidrātiem būs ļoti atšķirīga. Balstoties uz šo patiesību, ir jāplāno arī savas brokastis - lai tās iedotu vajadzīgo enerģiju dienas darbiem, neatstātu smaguma sajūtu un būtu atbilstošas tavam dzīvesveidam.

Interesanti fakti par brokastīm:

1. Zinātnieki ir pierādījuši saikni starp brokastošanu un dzīves ilgumu.

2. Ja būsi pabrokastojis, samazinās risks, ka dienas laikā vēlēsies našķoties.

3. Pētījumi parāda, ka skolnieki, kuri neizlaida brokastis, skolā spēja ilgāk koncentrēties un labāk atcerēties mācību vielu, ja salīdzina ar tiem, kas nebija ēduši sabalansētas brokastis.

4. Ir noskaidrots, ka brokastīs neuzņemto uzturvielu deficītu nevar kompensēt, ēdot bagātīgākas dienas nākamās maltītes.

Vai zināji, ka pirmā dienas maltīte "baro" smadzenes?

- smadzeņu darbības nodrošināšana tērē 20 procentus no visa organisma patērētās enerģijas;

- smadzenes ir orgāns, kas nespēj veidot enerģijas rezerves - līdz ar to mums ir jācenšas nodrošināt nepārtraukta enerģijas un uzturvielu padeve;

- ja mēs izlaižam brokastis, organismam ir jāstrādā dubultā, lai sagadātu smadzenēm nepieciešamos taukus un olbaltumvielas, kas ir pamatā glokozes radīšanas procesam.

Brokastīm nav jābūt lielām - šai maltītē ir jāuzņem 15-25 procenti no dienas kaloriju apjoma.

Tā kā no rīta organismam ir jāmostas un jāsāk ražot enerģija, tad īpaši būtiski ir to "pabarot" ar ogļhidrātiem. Tiek rekomendēts izvēlēties produktus, kuru sastāvā ir t.s. lēnie ogļhidrāti - tādi, kuri organismā neradīs strauju pieaugumu glukozes koncentrācijā. 

Katram produktam ir savu glikēmiskais indekss, kurš atspoguļo šo produkta ietekmi uz mūsu organismu - brokastīs jāēd produkti ar pēc iespējas zemu glikēmisko indeksu.

Piedāvājam dažus maltīšu variantus sabalansētam dienas sākumam:

● pienā vārīta auzu putra (svarīgi pienu neuzvārīt, jo tad samazinās mūsu organisma spēja uzņemt pienā esošos proteīnus);

● svaigu vai saldētu augļu un ogu pievienošana brokastu putrai padarīs tavas brokastis ne vien garšīgākas, bet arī palīdzēs uzņemt C vitamīnu un vērtīgos augļu cukurus;

● nebaidies eksperimentēt un pievieno savām brokastīm sēklas - sviestmaizēm vari pārbērt sezama sēkliņas, putru vari papildināt ar saulespuķu vai ķirbju sēklām.

● vasarā izmanto iespēju arī brokastis papildināt ar zaļumiem - pagatavo augļu salātus ar svaigu piparmētru, uz tomātmaizītes liec bazilika lapiņas, biezpienam pievieno smalki sagrieztas dilles;

● laba izvēle būs arī rudzu maizes rika ar sieru;

Gadījumā, ja tev ir ierobežots laiks un tu vēlies baudīt gardas un sabalansētas rbokastis, pamēģini recepti ar "belVita Breakfast" brokasteriem:

  • porcija ar "belVita Breakast" brokasteriem (4 cepumi);
  • piena produkts ar zemu tauku saturu;
  • tavs mīļākais auglis vai ogas, kas ir sezonā;
  • tase ar karstu dzērienu.

Raksts tapis sadarbībā ar "belVita Breakfast".

Kādēļ izvēlēties "belVita Breakfast" brokasterus?

  • Jo tiem ir unikāla receptūra: tas ir pilngraudu produkts, kas satur vismaz piecus dažādus graudaugus, kā arī vitamīnus (E, B1), minerālus (magnijs, kalcijs) un šķieras, un tas tiek ražots bez jebkādiem konservantiem vai krāsvielām.
  • Jo tie ir gardi: "belVita Breakfast" ir pieejama ar dažādām kārdinošām garšām, kā, piemēram, kakao un meža augļi.
  • Jo tie ir daļa no sabalasētām brokastīm: "belVita Breakfast" tiek rekomendēta kā daļa no sabalansētām brokastīm kopā ar augli, zema tauku satura piena produktu un karsto dzērienu.
  • Enerģija visam rītam!*. "belVita Breakfast" brokasteru sastāvā esošie ogļhidrāti pēc nonākšanas mūsu organismā uzsūcas un tiek pārstrādāti pakāpeniski. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!