Foto: PantherMedia/Scanpix
"Alkohola autlets", "Cash & Carry" vai vienkārši "šmigas bāze" - tie ir dažādi nosaukumi strauji augošai, bet vienai un tai pašai parādībai - zemo cenu alkohola veikaliem. Vienotais elements - vairumbāzes paskats un cenas, kas būtiski atšķirās no lielveikalu tīklos piedāvātā.

Tie, kam nav slinkums doties īpašā ceļojumā uz šādu tirgotavu, ietaupa vairākus eiro par litru grādīgā dzēriena. Kopš autletu skaits Rīgā ir kļuvis lielāks, nekā šim jautājumam atvēlētā vieta pircēja "cietajā diskā", rodas jautājums - kā orientēties plašajā tirgotavu klāstā, un vai tiešām viss, kam piekārta "autleta" birka, attaisno uz sevi liktās cerības?

Ar šī raksta palīdzību mēģināts uzmeklēt labākās vietas, kur katram sevi godājošam viskija, degvīna vai dzirkstošo cienītājam noslēgt "izdevīgāko darījumu".*

Pētījuma kritēriji

Pirms doties pārgājienā uz autletiem, tika pieņemts lēmums iegriezties Latvijā vadošo lielveikalu ķēžu - "Rimi Hipermārket" un "Maxima XXX" alkohola nodaļās. Tā teikt, lai nofiksētu izejas pozīcijas izvirzītajiem vērtēšanas kritērijiem, kas pēc savas būtības ir gaužām vienkārši: veikala stratēģiskais novietojums, produkta pasniegšana, sortiments un, protams, cena. 

Sekojot jaunākajām iepirkšanās tendencēm, vērtējumam pievienojam arī "Single Malt" (viena veida iesala) kategorijas viskija sortimentu un "Bag in Box", jeb 3 litru iepakojuma vīna izvēli. Savukārt, cenu salīdzinājumam apskatīsim maksu (atlaižu akcijas ieskaitot) par 1 litru statistiski pirktāko dzērienu šādās pozīcijās - "Jameson", "Grant's" un "Jack Daniels" viskiji, "Gordon's" džins, "Captain Morgan Spiced" rums, "Absolut" šņabis, kā arī kaut kas no "augstākiem plauktiem" – 0.7l "Beluga" degvīns. 

Liķieru sadaļā pētīsim populāro "Jagermaister", bet starp dzirkstošajiem vīniem - "Martini Asti". Garnīram - šampanietis "Moet & Candon Brut". Veikalu ar labāko kopējo cenu līmeni noteiksim pēc olimpiskā punktu skaitīšanas principa.

Lielveikali

Neapstrīdams fakts, ka Rimi un Maxima pārspēj daudzas mazās alkohola bodītes stratēģiskā izvietojuma ziņā. Rūpīgi piemeklētas atrašanās vietas biezi apdzīvotos mikrorajonos un centrālajās satiksmes artērijās nodrošina ērtu "aliņš vakaram" vai "rums brīvdienu pasākumam" iegādi kopā ar pārtikas produktiem tuvākajām dienām. 

Arī sortiments šeit ir pieklājīgs un dzērienu izvietojums - pārskatāms un viegli saprotams. Situācija ar "Single Malt" un "Bag in Box" vīniem identiska - ap desmit dažādas šķirnes vīni un vairāk nekā 15 augstas raudzes viena iesala viskiji. Ikdienai pilnīgi pietiekama, solīda izvēle. 

Viss būtu skaisti, ja mūsu platuma grādos galvenais jautājums nebūtu cena. Un te, aizsteidzoties notikumiem priekšā, var atklāt, ka lielveikali nonāks gaužām bēdīgā situācijā. Izvēlētie viskiji 1l pudelēs izrādīsies par aptuveni 8 EUR dārgāki, nekā turpmāk aprakstītajos autletos; tas pats sakāms par degvīnu. 

Aplūkojamās džina, ruma un liķiera markas lielveikalos pārsvarā atrodamas vien 0.7 l pudelēs un maksā tikpat vai pat vairāk, nekā zemo cenu veikali prasa par litru tā paša dzēriena.   

Ar šo arī ir pietiekami, lai definētu pamata atšķirības starp veikaliem un autletiem. Tagad - pie lietas!

"Alk Outlet"

"Elvi" grupai piederošs veikals, kas pretendē uz tiesībām kļūt par piedēkli vai katram šo veikalu ķēdes posmam. Tā tas noticis Tēriņu ielā, kur dzērienu autlets izvietojies vienā ēkā līdzās pieminētajam pārtikas veikalam. Vieta nav nejauša - Tēriņu iela savieno pilsētu ar Mārupes pagasta daudzskaitlīgo privātmāju masīvu. Koncepcija - iebraukt pa ceļam no darba pēc pārtikas un alkohola - strādā! 

Ērta autostāvvieta. Telpas nelielas, līdz ar to dzērieni izvietoti ļoti kompakti un vidēji pārskatāmi. Iespējams, tas atstājis ietekmi uz sortimentu - tirgotava nevar lepoties ar lielu dzērienu izvēli, ja vien neskaita veikala izmēriem pieklājīgu pudeļu alus un dzirkstošo vīnu izvēli. 

Piemēram, ja esat ruma cienītājs, šai vietai var droši mest līkumu – izvēle ir niecīga. "Single Malt" viskijs - pieejami 6 veidi. "Bag in Box" vīns –ap 10 dažādu marku.Tomēr visi ikdienā pieprasītākie dzērieni ir uz vietas - no mūsu pētījumam izraudzītā klāsta, veikalā nav atrodams vien "Beluga" degvīns. Apkalpo labi. Cenas - visnotaļ patīkamas!

Veikala novietojums *****
Produkta pasniegšana ***
Sortiments ***
Cena ****
"Single Malt" un "Bag in Box" **

"Dzērieni bez uzcenojuma"

Šī autleta atrašanās vieta izvēlēta pēc līdzīga parauga - Vienības gatve, Jelgavas virziens un blakus "Maxima" lielveikals. Arī te nav problēmu ar auto novietošanu. Ienākot veikalā, acumirklī rodas īsts vairumbāzes iespaids. 

Produkti izvietoti "žanra ietvaros" - saimniecības stalažu plauktos vai pusatvērtās oriģināl-kastēs uz zemes. Iekārtojums jums burtiski čukst priekšā - te būs pa lēto! Telpas ir plašas, tātad - lieliska iespēja, ka viss būs pārskatāms. Tomēr tā nav noticis. 

Dzērieni vietām ir novietoti haotiskā kārtībā, līdz ar to, ja esat atbraukuši pēc kā konkrēta, nāksies pastaigāt šurpu turpu. Apsargs aizrāda kādam bariņam jauniešu, ka cenas pierakstīt te ir aizliegts. Tātad - nekādu joku! 

Sortiments tēmēts uz vienkāršo "proletariātu". Te neviens īpaši neķēpājas ar 0.33l alu - gribi dzert, ņem savējo no plašā 2l plastmasas pudeļu klāsta! Izvēle starp divām viena iesala viskija pudelēm jau ir izvēle un ar lielāku daudzumu pircēji netiek apgrūtināti. 

Pieejamas ap 10 dažādas "Bag in Box" vīna šķirnes, toties ir patiešām liela pudeļu vīnu un dzirkstošo vīnu izlase par pieņemamām cenām. Pozitīvi, ka arī te bija iespējams sameklēt gandrīz visus cenu salīdzināšanai izvēlētos dzērienus. Var teikt, ka šis ir īsts autlets tiem, kam vienkārši interesē pievilcīga cena. Snobi, kārtības mīļi un izsmalcinātas izvēles kārotāji - "davai dosvidaņie"!

Veikala novietojums *****
Produkta pasniegšana **
Sortiments ***
Cena ****
"Single Malt" un "Bag in Box" **

"Cenu Klubs"

Nu kā tad bez "Cenu Kluba"! Loģika vienkārša - ja šis veikals tirgo arī alkoholu, tātad tam jābūt par autleta cenām. Dodamies uz lielāko no ķēdes veikaliem - Rēzeknes ielas supermārketu. Arī te izcils stratēģiskais novietojums. Pļavnieki, blakus dzīva maģistrāle, plaša auto novietne, turklāt veikals tirgo arī pārtikas produktus. Dzērienu nodaļu sameklēt nav pārāk viegli, taču atrodot, iemesls ir skaidrs - atvēlētais stūrītis ir šim lielveikalam nepiedodami kompakts. 

Iespējams, stenda iekārtotājs aizraujas ar alpīnismu, jo produktu izvietojums ir izteikti vertikāls. Vien žēl, ka uz vietas nav pieejams attiecīgais ekipējums, lai klienti nokļūtu līdz augšējiem plauktiem. Neskatoties uz šaurību, ar sortimentu te viss kārtībā - ir gan pudeļu alus, gan degvīns, gan konjaki, vīni un dzirkstošie. Tai skaitā - 15 "Bag in Box" vīnu iepakojumi. 

Pat "Single Malt" viskijs ir - viena pudele. No pētījumam izvēlētajām alkohola markām, nav atrodams vien "Gordon's" džins un "Moet & Candon Brut" šampanietis. Cenas ir dārgākas, nekā iepriekš aprakstītajās tirgotavās, tomēr dzērienu autleta koncepcijai - atbilstošas.

Veikala novietojums *****
Produkta pasniegšana ***
Sortiments ***
Cena ***
"Single Malt" un "Bag in Box" **

"XO"

Te nu mēs nonākam pilsētas centrā - Krišjāņa Barona ielā, kur izvietojies vēl viens zemo cenu alkohola veikals "XO". Novietojuma ziņā centrs īpašus komentārus neprasa, tomēr piekļūšana ar auto nav tas labākais stāsts. Apkārt vien maksas stāvvietas tuvo šķērsielu malās, kas ierasti pārpildītas. Pagalmā aiz veikala - "Europark" auto novietne - tur vēl dārgāk. 

Gan atrašanās vieta, gan ambiciozais nosaukums harmonizē ar veikala iekārtojumu. Šeit nav autleta paskats - tieši otrādi - tīra, labi iekārtota tirdzniecības vieta, produkti izvietoti pietiekami pārskatāmi. Patīkamas pārdevējas, kas nekautrējas uzrunāt klientus un palīdzēt dzērienu izvēlē. Vidēji liels, bet labi sabalansēts sortiments. 

Kopumā šī vieta ir antagoniska "Dzērieniem bez uzcenojuma" - iespējams, šo abu veikalu klienti nekad nesatiekas un ja arī nokļūtu pie viena viesību galda, diez vai atrastu kopīgu valodu. Te ir cienījama viena iesala viskiju izlase - ap 15 markas, kā arī neliela "Bag in Box" vīnu izvēle. 

Cenas līdzīgas kā "Cenu Klubā". Tā teikt, ja dzīvojam kādā no tuvākajiem kvartāliem, slinkums tērēt degvielu un laiku meklējot lētāku piedāvājumu vai lielāku sortimentu, tad lēmumā doties uz "XO" var pat atrast racionālu graudu.

Veikala novietojums ****
Produkta pasniegšana ****
Sortiments ***
Cena **
"Single Malt" un "Bag in Box" ***

"Spirits & Wine"

Viens no veikaliem, kas aizsāka alkohola autletu kustību Latvijā, apkalpojot Andrejsalā zviedru tūristus un priecējot vietējos ar iepriekš neredzētu cenu politiku. Jau kādu laiku šī tirgotava iekārtojusies arī "Spice Home" otrajā stāvā, kurp arī devāmies. Par ģeogrāfisko izvietojumu komentāri lieki - "Spice" universālveikalu komplekss ir ar lielāko pircēju plūsmu valstī. Ar auto iespējams uzbraukt otrā stāva stāvvietā - teju pie veikala durvīm. 

Ienākot, pārņem sajūta, ka no Latvijai ierastā esam pārcēlušies uz Skandināvijas līmeni. Visplašākās telpas, vienots dizains, pārdomāts un pārskatāms produktu izvietojums. Sortiments? Šajā ziņā visi pārējie autleti, maksimas un rimi var sakravāt savas mantiņas un doties mājās. Šī nav īstā vieta neizlēmīgiem cilvēkiem - plašā izvēle aprīs jūsu laiku kā langolieri no Stīvena Kinga romāna. 

Ja dzērienu izvēlē esat evolucionējis virs vidējā statistiskā, šis ir saldais ēdiens, kas servēts tieši jums: augstas raudzes konjaki, džini, rumi var sagrozīt galvu ne vienam vien lietpratējam. "Bag in Box" vīni - ap 80 šķirnes, "Single Malt" viskijs - pāri par 100 veidiem! Šī vieta gan neizskatās pēc autleta, kas pircējus, iespējams, dara tramīgus tā dēvētajā "ekonomijas" jautājumā. Taču seko vēl viens pārsteigums - cenu testā veikals uzrāda pārliecinoši labākos rādītājus starp visiem pārējiem.

Veikala novietojums *****
Produkta pasniegšana *****
Sortiments *****
Cena *****
"Single Malt" un "Bag in Box" *****

"Rosco"

Šis drīzāk būs stāsts ne par autletu, bet par to, kā sabojāt labu ideju. Neviena slikta vārda par vietas izvēli - tirdzniecības centra "Domina" pakājē; blakus dzīva satiksme starp Centru un Purvciemu. 

Veikals ierīkots kādreizējās noliktavas telpās ar kravas auto paredzētu "rampu" pie priekšdurvīm. Auto novietošana - bez problēmām! Iespaids mainās, kad esam tikuši iekšā. Te ir nevis "kā noliktavā", bet noliktava. Bez apkures un īpašas uncināšanās ar klientu. Labi, štrunts ar to, dodiet izvēli un labas cenas - galu galā, alkoholu dzersim mājās. 

Nekā nebija! Mazliet alus, mazliet "Bag in Box", pa druskai no konjakiem, rumiem un džiniem - par izvēli to nosaukt pagrūti. Ir šņabis un dzirkstošie vīni. Par īstu šampanieti vai "Single Malt" šādā vietā var nesapņot, jo pat ierastais "Blended", jeb jaukta iesala viskiju sortimentsnīkuļo. 

Paliek pāri vien cena, bet pat šī kategorija veikalu neizvelk saulītē - tieši otrādi, nogremdē "Rosco" pašā saraksta apakšā starp visiem dzērienu autletiem. Jācer, ka tirgotava, kuras durvis rotā uzraksts "Plaša dzērienu izvēle par zemāko cenu", ir nejaušs pārpratums, ko labam saimniekam vēl iespējams labot.

Veikala novietojums *****
Produkta pasniegšana **
Sortiments **
Cena **
"Single Malt" un "Bag in Box" *

Secinājumi

Labā ziņa ir tā, ka Rīgā tik tiešām ir pietiekama izvēle alkohola autletu nišā. Vēl jo interesantāk, ka katrs no tiem ir ar citādiem vaibstiem. Piemēram, "Dzērieni bez uzcenojuma" – cilvēkiem ar piezemētākām prasībām; "XO" – augstākām pretenzijām un biezākiem maciņiem. Turklāt, šo dažādību ne tik dauz nosaka cena, cik atšķirīgais sortiments. 

Tādi veikali, kā "Alk Outlet" labi iederēsies ikdienas steigā, kad reizē ar pārtikas iegādi jāpaķer "kāds patīkams nieciņš vakaram", savukārt, ja dodat priekšroku neierobežotai izvēlei, sākot no vienkāršiem dzērieniem, līdz izsmalcinātākajām markām, tad drošākais veids kā atrast kāroto ir "Spirits & Wine". 

Šis veikals pamatoti saņēma visaugstāko novērtējumu katrā pozīcijā. Labs paraugs industrijai, kā neskatoties uz ievērojamām investīcijām vekala iekārtojumā, dizainā un sortimentā, aizvien spēt noturēt zemo cenu līdera statusu.

Publikācijas autors: Gaitis Siliņš

*Portāls DELFI neuzņemas atbildību par autora vērojumiem aplūkotajās alkohola tirgotavās. Atbildību par datu apkopojumu, novērtēto tirgotavu pētījuma kritērijiem un informāciju, kas jebkādā veidā saistīta ar pētījuma empīrisko datu gūšanu, nes raksta autors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!