Foto: Shutterstock
Pavasaris ir ļoti piemērots laiks, lai attīrītu savu ķermeni un sagatavotos vasaras romantiskajām kleitiņām. Ne vienmēr labākos rezultātus var sasniegt ar stingru monodiētu, kas nomoka gavētāju un pēc tam svars ar divkāršu spēku atgriežas.

Efektīgāks paņēmiens ir ikdienā lietot pēc iespējas vairāk dārzeņu un augļu. Pirmkārt dārzeņu. Kāpēc? Tādēļ, ka augļi veicina rūgšanas procesus zarnās un tos būtu jāēd nevis desertā, bet gan pusstundu pirms ēšanas. Ne velti daudzi dietologi saka, ka augļi ir domāti tikai veseliem cilvēkiem.

Kāposti

Ko vajadzētu ēst? Ļoti vērtīgs un noderīgs produkts ir kāposts. Derīgs ir jebkurš kāposts – gan parastie kāposti, gan puķkāposti, gan Briseles kāposti, gan tumšie lapu kāposti (kale), gan visi pārējie kāposti. Vai tu zināji, ka kolrābis patiesībā arī ir kāposts? To arī ieraksti kāpostu sarakstā. Būtu jāēd pēc iespējas vairāk svaigi vai skābēti kāposti. Kāpostos ir ļoti daudz vitamīna C, apēdot 100 gramus svaigus kāpostus, cilvēks uzņem dienā nepieciešamo vitamīna C devu.

Salāti un zaļumi

Foto: Shutterstock

Ko vēl ēst? Salātus un citus zaļumus. Daudzi zaļumi šobrīd ļoti labi augs un dīgs arī podiņā uz palodzes. Diedzētiem zaļumiem nevajadzēs pat zemi, paklāj sēkliņām apakšā salocītu papīra virtuves dvielīti, saslapini to un uzkaisi sēkliņas. Turi dvielīti mitru un iegūsi tīras diedzētās sēklas. Tātad jāēd pēc iespējas vairāk visdažādāko zaļumu. Lieliski noderēs garšīgie zaļumu kokteiļi ar augļiem.

Ņem lielu sauju jebkuru zaļumu (pētersīļus, spinātus, lakšus, jebkuras salātlapas, pienenes, mazās gārsenes un, ja ir jaudīgs mikseris, arī tumšos lapu salātus) uzlej puskrūzi ūdens, pievieno jebkādus augļus, kuri garšo, ļoti labi šādā kokteilī garšo saldie banāni, dažādas ogas. Sakul un dzer. Vai tu zināji, ka viena veida zaļumus nedrīkst izmantot ilgāk par piecām dienām pēc kārtas, toties augļus var nemainīt nekad?

Ogas

Foto: Shutterstock

Izcilas C vitamīna rezerves piemīt jāņogām, dzērvenēm, upenēm, mežrozītēm. Šīs ogas neko daudz no savas vērtības nebūs zaudējušas arī saldētas. Izmanto savus saldētos krājumus. Drīz nāks vasara un būs jaunas ogas. Dzer ūdeni ar citrona sulu vai laima sulu. Citrons satur ne tikai vitamīnu C, bet arī pektīnvielas, kas izvada no ķermeņa šlakvielas. Ja ēdīsi citronu ar visu miziņu, tās sastāvā esošie bioflavonoīdi palīdzēs atbrīvoties no ādas pigmentācijas uz sejas. Vienīgi ar mizu vajadzētu patērēt bioloģiskos citronus vai tos ļoti, ļoti rūpīgi nomazgāt.

Skābenes un zirnīši

Foto: Shutterstock

Ļoti daudz antioksidantu, kas uztur ķermenī jaunību un neļauj tam novecot, satur zaļie zirnīši, arī saldēti. Skābenes, kas dobēs parādās pašas pirmās, satur ļoti daudz B grupas vitamīnus, tātad tās palīdz tikt galā ar stresu un bezmiegu. Jaunās skābenes ir ļoti derīgas ādai, zobiem, sirdij, nerviem un redzei. Tomēr, ja nierēm nav ideāla veselība vai ir iekaisušas locītavas, ar skābenēm nevajadzētu aizrauties.

Redīsi un burkāni

Foto: Shutterstock

Jaunos redīsiņus un burkāniņus vajadzētu ēst ar visiem lakstiem. Šo sakņu zaļos lakstus var sagriezt un pievienot salātiem, zupām, sautējumiem. Pavasarī jāēd arī dažāda veida mazās, svaigās nezāļu lapiņas. Var ēst gan pieneņu lapiņas, gan gārsenītes, gan nātres, gan āboliņu. Pievieno lapiņas salātiem, sacepumiem, pildi pīrāgus, cep omletes. Protams, neaizmirsti sīpollokus, ķiploku dīgstus, lakšus, dilles un pētersīļus.

Kefīrs un tomātu sula

Foto: Shutterstock

Lielisks ēdiens organisma vielmaiņas regulēšanai ir kefīrs. Tas ir bagāts ar kalciju un fosforu, tātad ir profilaktisks līdzeklis pret osteoporozi, bet tas palīdz atbrīvoties arī no liekajiem kilogramiem. Otrs brīnumdzēriens ir tomātu sula. Tās sastāvā esošais likopēns pozitīvi ietekmē cilvēka gēnu kodu, imunitāti un paātrina vielmaiņu, kā rezultātā samazinās hronisko slimību risks. Būtu tikai vēlams izmantot tomātu sulu bez sāls. Jo kā zināms, jo mazāk sāls, jo labāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!