Foto: Shutterstock

Brokastis ir pati svarīgākā ēdienreize, tāpēc izvēlos ēst putru vai pilngraudu maizi – tā uz jautājumu "Kādas ir Tavas brokastis?" atbildējuši gandrīz 12 tūkstoši portāla Draugiem.lv lietotāju, kuri piedalījās Fazer Latvija spēlē un aptaujā Gardā dzīve.

Ievērojami mazāks cilvēku skaits atzīst, ka brokastīs nesteidzīgi bauda kafiju ar kādu sviestmaizi vai smalkmaizīti, vai arī ēd musli ar jogurtu vai pienu. Neliela daļa aptaujāto atzinuši, ka savai ģimenei katru rītu gatavo kārtīgas brokastis – sviestmaizes, vārītas olas, salātiņus.

Atbildot uz jautājumu par ēst gatavošanas paradumiem, vairākums aptaujāto atbildēja, ka gatavo ēst ļoti reti – pārsvarā vieglas uzkodas vai vienkāršus ēdienus. Vairākums ir pārliecināti, ka viņi ikdienā izvēlas sabalansētu uzturu un veselīgus ēdienus. Ap 20% aptaujāto atzinuši, ka pārsvarā ēd ārpus mājas un tikai pavisam niecīgs skaits (ap 1%) atzīst, ka patīk pamēģināt ko jaunu un iedvesmojas no receptēm žurnālos/internetā.

Visvairāk aptaujas respondentu (ap 50%) par ideālu brīvdienu uzskata tādu, kas ir piesātināta ar dažādām fiziskām aktivitātēm, bet ap 25% par ideālu brīvdienu sauc tādu, kurā var iegūt jaunas zināšanas, piemēram, lasot grāmatas. Salīdzinošo neliels skaits – ap 6% aptaujāto atzīst, ka ideāla brīvdiena ir tāda, kad var kārtīgi izgulēties, kopā ar draugiem baudīt vēlās brokastis vai dienu pavadīt kopā ar ģimeni.

Tā kā liels skaits ēdāju, kā liecina aptauja, brokastīs joprojām pieturas pie "pārbaudītām vērtībām" – putras un pilngraudu maizes – ieteicams dažādot šo veselīgo ēdienkarti, piemēram, pievēršot uzmanību pie mums mazpopulārajai, taču ļoti veselīgajai miežu putrai.

Mieži no visiem graudaugiem ir bagātākie ar olbaltumvielām, tauku tajos praktiski nav, toties ir daudz rupjo šķiedrvielu, kas palīdz aizcietējumu gadījumos. Miežos ir daudz ogļhidrātu, dzelzs un varš, kā arī niķelis, cinks un jods.

Miežu putraimu putru var pagatavot irdenu un lipīgu, tas atkarīgs no ūdens proporcijas – parasti irdenu putru izmanto kā garnitūru un vāra ūdenī, bet lipīgu putru vāra pienā vai ūdenī, kas atšķaidīts ar pusi piena. Pagatavošanas princips ir tāds pats, kā grūbu putrai, tikai uz glāzi putraimu, lai pagatavotu irdenu putru, nepieciešamas divas ar pusi glāzes ūdens, un tās iepriekš nevajag mērcēt. Lai pagatavotu lipīgu putru, uz glāzi labi nomazgātu putraimu nepieciešamas četras glāzes piena vai divas glāzes piena un divas glāzes ūdens un vāra apmēram stundu. Šīs putras ir gardas un veselīgas, tās labi sader ar gaļas vai zivju ēdieniem kā garnitūra vai vienkārši ēdamas kā brokastu putras.

Par pilgraudu maizes labajām īpašībām stāstīts jau daudzkārt, taču viens no veidiem, kā varam dažādot pilngraudu maizes ēšanu brokastīs, ir kaņepju sviesta izvēle parastā sviesta vietā, kā arī bagātīgāka zaļumu un salātu izvēle, ko noteikti vajag izmantot tagad, kad plašā klāstā pieejami pašu dobē auguši vai tirdziņā pirkti zaļumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!