Foto: Shutterstock
Pilnveidojot alus brūvēšanas tehnoloģijas un tradīcijas, Cēsu alus darītavā radīta jauna alus šķirne – lēnalus, kas ir ilgstoši nogatavināts alus ar nosaukumu atbilstoši alus brūvēšanas specifikai.

Alus šķirne un tās nosaukums lēnalus ir jaunizveidojums, "Tasty.lv" uzzināja Cēsu alus darītavā. Lēnalus unikalitāte ir ilgstošā alus nogatavināšanā – tas ir process, kas tiek uzsākts pēc alus raudzēšanas. Alus gatavināšana, atkarībā no receptūras, vēlamajām garšas un aromāta niansēm, var ilgt no pāris nedēļām līdz pat vairākiem gadiem.

Šāda, īpaši ilgi gatavināta alus šķirne Latvijā ir jaunums, tādēļ eksperimentālā kārtā pirmais alus zīmols, kam Cēsu alus darītavā tiek pielāgota ilgstošas gatavināšanas tehnoloģija ir Cēsu Nefiltrētais alus. Jaunā alus šķirne Cēsu Nefiltrētais Lēnalus ir īpaši ilgi, vismaz 60 dienas, gatavināts alus. Tieši ilgstošā nogatavināšana piešķir lēnalum īpaši niansētas garšas notis, tam ir izteikts apiņu un miežu iesala aromāts un nobriedusi, apaļa garšas buķete. Šis alus ir dabīgi nodzidrinājies lēnas gatavināšanas procesā.

"Ir svarīgi saprast, ka alus brūvēšanas sākumposmā (iejavošana, raudzēšana) alus izejvielu – apiņu, rauga, iesala un ūdens – savstarpējie bioķīmiskie procesi norit ļoti strauji, savukārt beigu posms ir nesteidzīgāks, lēnīgāks. Katrs alus meistars zina, ka pie alus gatavināšanas ir jāievēro miers – minimālas vibrācijas alus gatavināšanas iekārtās, pareiza temperatūra un labas domas. Saskaņā ar receptūru – Cēsu Nefiltrētais Lēnalus ir gatavs pildīšanai pudelē pēc 60 gatavināšanas dienām," stāsta "Cēsu alus" galvenais alus meistars Māris Grambergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!