Foto: Shutterstock

Vispopulārākā putra, kuru nobaudīt no ēdienkartes, ir auzu pārslu putra, liecina AS "Rīgas Dzirnavnieks" veiktās aptaujas dati. No 50 aptaujātajām kafejnīcām un restorāniem to piedāvā katra ceturtā. Bet no tās tālu neatpaliek arī mannā putra, kā arī grūbas un putraimi, kurus pārsvarā izmanto kā otrā ēdiena sastāvdaļu.

Aptauja tika veikta Putras nedēļas īstenošanas gaitā, par godu Starptautiskajai putras dienai, kas visā pasaulē tiks svinēta 10. oktobrī.

"Kopumā Latvijā gandrīz katrs otrais restorāns savā ēdienkartē iekļauj ēdienu, kura sastāvā būtu kāds no tradicionālajiem Latvijas graudaugiem – auzām, kviešiem, rudziem vai miežiem. Tomēr jāatzīst, ka tikai daži restorāni piedāvā kādus no šiem graudaugiem kā piedevu otrajam ēdienam. Parasti restorāni un kafejnīcas dod priekšroku tādiem graudaugiem kā rīsi un griķi. Ceram, ka ar tādām aktivitātēm kā Putras nedēļa restorānos un Putras programma mēs arvien vairāk šefpavāru uzrunāsim iekļaut Latvijas tradicionālos putras ēdienus ēdienkartē," Tasty.lv norāda AS "Rīgas Dzirnavnieks" pārstāve un viena no putras programmas iniciatorēm Anita Berķe.

Restorānu un kafejnīcu piedāvājumā iecienīts ir arī auzu pārslu saldais ar ķīseli, kā arī latviešu virtuvei tradicionālās putraimu desas un bukstiņbiezputra. Pavāriem patīk eksperimentēt un iekļaut graudaugus neparastos ēdienos, piemēram, auzu pārslas tiek iekļautas lapu salātos, rudzu graudi gaļas ēdienos, rudzi biskvītos un citos ēdienos.

No 5. līdz 11. oktobrim labākajos restorānos Latvijā notiek Putras nedēļa, kuras laikā ikviens var nogaršot interesantus un gardus putras ēdienus no graudaugiem. Tajā ar dažādām šefpavāru speciāli izstrādātām graudaugu ēdieniem piedalās vairāki restorāni: Fazenda, Zoste, Avalon, Neiburgs, Garāža, MaMa, Kasha Gourmet, Taverna pie senā Dzintara ceļa, atpūtas centrs Rožmalas un kafejnīcu tīkls Cup&Cino. Putras nedēļas mērķis ir radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas un popularizēt putru kā mūsdienīgu ēdienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!