Veselīga uztura ieteikumus daudzi joprojām saista ar nu jau krietni seno uztura piramīdu, kurā graudaugi aizņēma vislielāko vietu – pamatni. Citi savukārt baidās no šādiem produktiem un uzskata, ka tie tikai veicina svara pieaugumu, veselībai nekādu labumu nesniedz un tāpēc jālieto minimāli. Kā tad ir patiesībā?

Zināms, ka pēdējo gadu desmitu laikā tiešām pieaug aptaukošanās, sirds-asinsvadu slimību, cukura diabēta un vēža slimību skaits. Dzīvesveids, tostarp uzturs tiešām spēlē nozīmīgu lomu. Uzskata, ka ar uzturu var novērst vēža veidošanos vienā trešdaļā gadījumu. Liekais svars atsevišķi arī paaugstina šo slimību risku. Bet, vai vainīga ir maize, putras, kartupeļi? Tā nav. Joprojām visu valstu uztura rekomendācijās vienmēr ir norādīts, ka uzturā ieteicams lietot pilngraudu produktus, turklāt dienā ieteicams lietot vismaz trīs pilngraudu porcijas. Arī jaunajos Ziemeļvalstu uztura ieteikumos (NNR 2012: New Nordic Nutrition recommendations 2012) norādīts, ka ļoti svarīga loma ir ogļhidrātu izvēlei. Hronisku slimību risku mazina šķiedrvielām bagāti ogļhidrāti, kas tiek sagremoti lēni, proti, pilngraudu produkti, pākšaugi, dārzeņi, veseli augļi. Ziemeļvalstīs, arī Latvijā, galvenais šķiedrvielu avots ir graudaugi, un no graudaugiem būtiskākais šķiedrvielu avots ir rudzu maize, ar kuru tiek uzņemta gandrīz trešdaļa no visām šķiedrvielām. Šķiedrvielu daudzums maizē lielā mērā atspoguļo maizes veselīguma pakāpi.

Turpinot uzskaitīt jaunākos uztura ieteikumus, jāņem vērā, ka graudaugu produkti, tostarp maize, joprojām tiek ieteikti regulārai lietošanai, bet produktu proporcijas ir mainītas. Lai uztura ieteikumi būtu jebkuram cilvēkam vieglāk uztverami, tiek izmantots šķīvja princips (My Plate). Tas tiek minēts arī jaunākajās ASV laba uztura rekomendācijās, kuru veidošanā piedalījusies plaša ekspertu grupa. Saskaņā ar šķīvja principu pusi šķīvja aizņem dārzeņi un augļi, ceturtdaļu - olbaltumvielu produkti (gaļa, zivis, olas) un ceturtdaļu - graudaugu produkti. Papildus – piena produkti ar samazinātu tauku saturu.

Līdzīgas ir arī jau sen izstrādātās Somijas uztura speciālistu rekomendācijas. Šeit jau nepārprotami parādās rudzu maize, kas jaunajos Ziemeļvalstu uztura ieteikumos tiek izcelta kā vērtīgs ikdienas produkts. Zinātnieki uzsver, ka Ziemeļvalstu diēta ir tikpat veselīga kā vispārzināmā Vidusjūras diēta. Kā recepte ilgai, veselīgai dzīvei tiek ieteikts regulāri lietot šādus vietējos produktus: zivis, kāpostus, ābolus vai bumbierus, sakņaugus, rudzu maizi, auzu pārslas.

Šķīvja princips

Ceturtdaļu no šķīvja jāaizņem graudaugu produktiem, ideālā gadījumā tiem jābūt pilngraudu produktiem. Viena no ļoti ieteicamām izvēlēm ir pilngraudu maize, īpaši - rudzu maize. Rudzu maize var būt gan brokastu sastāvdaļa, gan arī pusdienu sastāvdaļa. Protams, maize nav vienīgais produkts, klāt nepieciešams kāds olbaltumvielu produkts (piemēram, zivs vai siera šķēle) un pietiekami daudz salātu. Tādēļ, ja pusdienas ņem līdzi uz darbu, tad tā varētu būt maizīte ar zivi un vēl atsevišķa salātu kastīte. Jāatceras, ka, pašam gatavojot savu sviestmaizīti, jāizvairās no papildu tauku pievienošanas (trekna gaļa, majonēze), kas parasti padara ēdienu pārāk kalorijām bagātu un neveselīgu. Tādā gadījumā šādas pusdienas nekādā ziņā nekaitēs arī tiem, kuri kontrolē savu figūru un var būt pat daudz veselīgākas par siltām pusdienām daudzās sabiedriskās ēdināšanas vietās. Ja cilvēki izvēlas nelietot graudaugus nemaz, tad visbiežāk pēc tam viņi veselīgo ogļhidrātu vietā uzņem neveselīgos (saldumus, konditorejas izstrādājumus).

Brokastu maizītes ar tomātu salsu

Foto: Publicitātes foto
Grauzdētas maizītes ar tomātu salsu, kas pagatavota no svaigiem tomātiem un zaļumiem - labs dienas sākums!

Recepte šeit

Pavasara brokastu maizītes ar mājas sieru un sēkliņām

Foto: Publicitātes foto
Rīta mundrumam - sēklu maizītes ar mājas sieru un zaļumiem.

Recepte šeit

Doniņa ar kūpinātu vistu un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Publicitātes foto
Kūpināta vistiņa, saulē kaltēti tomāti un svaiga maizes doniņa, izklausās kārdinoši!

Recepte šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!