Foto: Shutterstock
Rudeni grūti iedomāties bez bagātīgas sēņu ražas. Ikvienā sēņotāja grozā par vērtīgāko un cēlāko sēni uzskatāma baravika. Kā šo meža karalieni izmantot kulinārijā, lai izceltu tās garšu un īpašo aromātu? Piedāvājam praktiskus padomus un gardas receptes visiem baraviku cienītājiem.

Svaigas baravikas

Pirmā svarīgā lieta – jāpārbauda, vai sēni neapdzīvo nelūgtie viesi: kāpuri. Otrais solis, bez kura nevarēs iztikt, ir baraviku tīrīšana. Vislabāk šim mērķim izmantot otiņu ar stingrākiem sariem, ar to "pārejot" pāri sēnes cepurītei no augšas un apakšas, kā arī kātiņam no visām pusēm. Var izmantot arī tīru, mitru drāniņu. Baravikas nav ieteicams mazgāt, ja vien neplāno tās izmantot uzreiz. Ja sēnes ir pārāk piesūkušās ar ūdeni, tās gatavojot ātri zaudēs konsistenci un pats ēdiens – struktūru.

Pēc tam, kad esi pārbaudījis sēnes kvalitāti un tīrību, vari ķerties klāt gatavošanai. Itāļi, izrādās, ir lieli baraviku mīļotāji un šīs valsts tradicionālajās receptēs plaši tiek izmantotas gan svaigas, gan kaltētas baravikas. Itāļi tās parasti fritē vai sautē kopā ar timiānu. Tāpat tās var izmantot mērču, zupu, sautējumu, makaronu un pat picas gatavošanai.

Kaltētas baravikas

Ja tavā rīcībā ir kaltētas baravikas, nebēdā – ja tās pareizi sagatavosi pirms lietošanas, rezultātā iegūsi aromātiskas un labas struktūras sēnes. Kaltētas baravikas vispirms aplej ar verdošu ūdeni un liek nostāvēties no 15 līdz 20 minūtēm. Ja vārīsi zupu vai gatavosi kādu citu ēdienu uz ūdens vai buljona bāzes, daļu no šķidruma vari aizvietot ar ūdeni, kurā mērcēji kaltētās sēnes – tas gala produktā vēl vairāk izcels baraviku garšu.

Nolej ūdeni un tālāk baravikas vari izmantot tāpat, kā konkrētajā receptē izmantotu svaigās sēnes.

Baraviku kundziņu mērce ar tomātiem un cauraudzīti

Foto: Shutterstock

Pēc raženas sēņošanas - ražena un sātīga mērce!

Lasīt vairāk

Kā kaltēt baravikas

Foto: Vida Press

Tās sēnes, kuras varbūt nav tik izskatīgas, lai marinētu, var kaltēt jeb žāvēt. Izkaltētās šķēlītes var saglabāt tāpat vai saberzt pulverī, kas lieti noderēs kā garšviela zupām, mērcēm un un sautējumiem ziemā.

Lasīt vairāk

Savā sulā konservētas baravikas

Foto: Shutterstock

Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.

Lasīt vairāk

Sēņu risoto

Foto: Vida Press

Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!

Lasīt vairāk

Siera zupa ar baravikām

Foto: Shutterstock

Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Baraviku zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Garda un ļoti sātīga grūbu un baraviku zupa.

Lasīt vairāk

Marinētu baraviku salāti ar gaļu un āboliem

Foto: Shutterstock

Ļoti sātīgi salāti ātrām pusdienām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!