Foto: Shutterstock
Tikai 2% Latvijas iedzīvotāju neēd pankūkas, 43% no mums pankūkas ēd reizi vai pāris reizes mēnesī, bet katram otrajam Latvijas iedzīvotājam pankūkas saistās ar bērnību, ceturtajai daļai tās atgādina brīvdienu rītus, ģimeni vai Masļenicu, tāpat arī tās asociējas ar sevis lutināšanu, gardu saldo ēdienu un iespēju dažādību, liecina februārī veiktās AS "Dobeles dzirnavnieks" aptaujas rezultāti.

Iecienītāko pankūku topa augšgalā ir kartupeļu vai citu dārzeņu pankūkas, tās izvēlas vairāk nekā puse iedzīvotāju. Gandrīz tikpat iecienītas ir plānās pankūkas ar saldu pildījumu un plānās – bez pildījuma. Katrs piektais aptaujātais izvēlas rauga pankūkas ar saldu piedevu, bet īpaši pankūku cienītāji ir jaunieši – katrs piektais vecuma grupā no 15 līdz 19 gadiem norādījis, ka pankūkas ēd vismaz reizi nedēļā.

"Lielais pankūku cienītāju skaits izskaidrojams ar to vienkāršo un ātro pagatavošanu. Tā kā pankūkām ir maiga un pārsvarā salda garša, tas varētu izskaidrot to popularitāti jauniešu vidū. Pēc Ajūrvēdas salda garša pastiprina mīlestības, drošības un stabilitātes izjūtu, kas tieši bērnībā ir ļoti svarīga," rezultātus komentē veselīga uztura speciāliste Inga Pūce. "Plānās pankūkas bieži izmanto, lai tajās kaut ko ietītu, tāpēc piedevu klāsts var būt visai liels, sākot ar ievārījumu, medu un sīrupu, skābu krējumu, sieru, gaļu, lasi, ikriem un beidzot ar dārzeņu čatnijiem un olu biezeņiem. Galvenais, domājot par veselību, tās necept lielā tauku daudzumā. Var eksperimentēt ar piedevām, kas nav saldas, piemēram, dažādu dārzeņu pastas, sarkano sīpolu marmelāde u.tml."

"Pankūkas ir demokrātisks ēdiens, kas pielāgojams jebkura vēlmēm, garšas sajūtai un finansiālām iespējām. Tāpat iespējams cept pankūkas no pašu veidotas mīklas vai izmantot jau gatavus maisījumus," norāda Kristaps Amsils, AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs. "Tradicionāli viens no iecienītākajiem pankūku veidiem Latvijā ir plānās pankūkas. Katrs desmitais atzīst, ka pankūkas ir garda ikdienas maltīte – atkarībā no pildījuma tās var būt vieglas brokastis vai sātīgas vakariņas."

Auzu vai citu graudaugu pankūkas izvēlas vien 2% aptaujāto. "Auzu pārslas ir pilngraudu produkts, kas satur vairāk minerālvielu, vitamīnu un šķiedrvielu. Tās izmaina pankūkas struktūru, kas vairs nav tik maiga un viendabīga, bet gan graudaināka, interesantāka," norāda Pūce, uzsverot, cik aplams ir aizspriedums, ka pankūkas ir neveselīgas. Tajās ir daudz mazāk tauku un cukura, nekā citos līdzīgos ēdienos. Svarīgs ir pankūku pagatavošanas veids un pārējo pārtikas produktu balanss kopējā ēdienkartē.

Visspilgtākās asociācijas, ko raisa pankūkas, ir bērnība, laiski brīvdienu rīti, ģimene un Masļenica. Katram piektajam aptaujātajam pankūkas nozīmē gardu saldo ēdienu. 16% aptaujāto uzskata, ka tā ir sevis lutināšana, un gandrīz tikpat daudziem pankūkas saistās ar iespēju dažādību.

Plānās pankūkas

Foto: Shutterstock
Cepot plānās pankūkas, pats svarīgākais ir pareizas konsistences mīkla un ļoti karsta panna. Kas gan var būt labāks par plānajām pankūkām, ko ēd kopā ar pēc vasaras smaržojošu zemeņu ievārījumu, vēlās un nesteidzīgās svētdienas brokastīs?

Lasīt vairāk

Amerikāņu pankūkas laiskām brīvdienu brokastīm

Foto: Shutterstock
Laba ideja brīvdienu brokastīm - pankūkas amerikāņu gaumē. Kārdinoši brūnas, biezas un ļoti garšīgas - īpaši, ja pasniedz ar plūstošu kļavu sīrupu un svaigām ogām.

Lasīt vairāk

Biskvīta pankūkas

Foto: Shutterstock
"Mans februāra ēdiens ir pankūkas, viennozīmīgi! Saldas un smaržīgas - svaigi ceptas pankūkas ir garantēts veids, kā brīvdienu rītos no migām izvilkt vīru un bērnus! Cepu visdažādākās - gan plānās, gan rauga, gan biezpiena plācenīšus!

Lasīt vairāk

Pankūkas ar gaļu

Foto: Shutterstock
Pankūkas ar gaļu - kārtīgām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Plāno pankūku rullīši ar pildījumu jeb 'latvju suši'

Foto: Shutterstock
Cep plānās "bada" pankūkas: uz 2 ĒK miltu 1 ola un piens vai ūdens, sāls. Maisa līdz pašķidrai viendabīgai masai, cep no abām pusēm uz pannas.

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši ar citrona miziņu

Foto: Shutterstock
Biezpiena plācenīši - gardi tāpat, vēl gardāki ar krējumu, ievārījumu vai saldo mērcīti.

Lasīt vairāk

Biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu

Foto: Publicitātes foto
Rimi
veselīgas ēšanas kustības
Aikāgaršo
šefpavārs Normunds Baranovskis rosina  pagatavot veselīgus un gardus ēdienus sarkanbaltsarkanā jeb Latvijas karoga krāsās. Izmēģini biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu!

Lasīt vairāk

Plāno pankūku torte ar putukrējumu un ķiršu mērci

Plāno pankūku torte prasīs ne mazums laika, jo izcept 30 pankūkas, kas nepieciešamas kūkas pamatam, nav joka darbs. "Tasty.lv" iesaka cept uzreiz vairākās pannās, lai process nebūtu tik nogurdinošs un ilgs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!