Foto: Shutterstock
Kas ir superprodukti? Ļoti vienkārši! Tie ir visi tie produkti, kas bagātīgi satur vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus un flavonoīdus. Ēdot šos produktus, cilvēks jūtas enerģisks, jauns un vesels.

Tie ēdāju profilaktiski nodrošina pret daudzām, dažādām kaitēm un slimībām, piemēram, lieko svaru, ļaundabīgo audzēju, slikto holesterolu un citiem veselības apdraudējumiem. Patiesībā, superproduktu ir ļoti daudz, bet daži produkti būtu īpaši izceļami. Kāds tad ir pasaules superproduktu Top 10? Lūk, to apkopojuši un pamatojuši www.gayot.com speciālisti. Daži produkti mums ir pierasti un zināmi, daži produkti aug tālās zemēs, bet daži ir pārsteigums un aug ikvienā sētmalē un pļavā.

Akai ogas

Foto: Shutterstock

Akai ogas, kas atgādina mellenes, aug Amazones lietusmežā, Brazīlijā. Tās pasaulē ir atdzītas par superproduktu Nr. 1. Akai ogas ir bagātas ar šķiedrvielām, olbaltumvielām un tām ir ļoti zems cukura daudzums. Šīs ogas izmanto smūtijos, sulu kokteiļos, pat alkoholiskajos kokteiļos, tās jauc ar jogurtu un pievieno auzu putrai. Akai ogas varētu salīdzināt ar mellenēm, dzērvenēm un zemenēm. Tās izceļas starp pārējām ogām ar savu antioksidantu daudzumu, piemēram, akai ogām ir 10 reizes vairāk antioksidantu nekā sarkanajām vīnogām.

Kanēlis

Foto: Shutterstock

Saldi smaržojošais kanēlis! Tas tik lieliski saderas ar āboliem un kurš gan var atturēties no siltām, mīkstām kanēļmaizītēm! Mēs esam pieraduši kanēli izmantot dažādos kārumos, bet Indijā kanēli izmanto kopā ar pikantām garšvielām, gatavojot gan veģetāros ēdienus, gan gaļu. Kanēlis viegli pikantos Indijas ēdienus padara īpaši smaržīgus.

Kanēlis ir ļoti veselīgs. Tas līdzsvaro asinsspiedienu un ir profilaktisks līdzeklis pret cukurslimību, kavē artrīta attīstību. Tas būtu ieteicams diabēta slimniekiem, jo regulē cukura līmeni asinīs. Turklāt kanēlis darbojas kā dabīgais konservants, novēršot un kavējot slikto baktēriju attīstību ne tikai ēdienā, bet arī gremošanas sistēmā.

Mellenes

Foto: Shutterstock

Mellenes ir mūsu Latvijas superoga un tās būtu jālieto visu gadu. Speciālisti iesaka mellenes ēst katru dienu. Tās var pievienot jogurtam, auzu putrai, smūtijiem, kokteiļiem, dažādiem desertiem un kūkām. Tādēļ ogu sezonā mellenes jāsasaldē pilna saldētava, lai mazās superogas pietiktu līdz nākamajai sezonai.

Mellenes ir pazīstamas ar savu spēju uzlabot redzi un arī atmiņu. Tās satur ļoti daudz flavonīdu - vielas, kas aktivizē imūnsistēmu, pasargā šūnas no brīvajiem radikāļiem, mazina arteriālo spiedienu un insulta risku, aizsargā smadzeņu šūnas no degradācijas. Tās satur daudz antioksidantu, vitamīnus B, C un A. Īpaši daudz mellenēs ir antocianozīds - spēcīgs antioksidants - kas nepieciešams labas redzes uzturēšanai un saglabāšanai.

Tefs

Foto: Shutterstock

Tefs ir graudaugs, kas aug Etiopijā, un āfrikāņi tā graudus ēšanai izmanto jau tūkstošiem gadus. Tefs ir bijis viens no pirmajiem kultivētajiem graudaugiem cilvēces vēsturē, spējīgs augt ļoti skarbos, sausos apstākļos. Tam ir milzīga nozīme Ziemeļāfrikas ēdienu kultūrā.

Tefa graudi ir vieni no mazākajiem graudiem pasaulē, tie satur ļoti daudz šķiedrvielu, olbaltumvielu, kalciju, dažādus vitamīnus un minerālvielas. Turklāt tefa graudos nav glutēna. Āfrikāņi šos graudus tradicionāli maļ miltos, bet tie ir ēdami arī nemalti. Tos var vārīt putrā un tvaicēt, pasniegt kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Tos var pievienot zupām un salātiem. Tefa milti ir lieliska alternatīva kviešu miltiem, jo no tiem var pagatavot gan pankūkas, gan mazi, gan kūkas.

Ķiploks

Foto: F64

Vēl viens Latvijā augošs superprodukts, kas rūpējas par sirdi. Visi zina, ka ķiploks ir veselīgs un arvien mazāk cilvēki satraucas par tā smaržu. Pēc ķiplokotiem ēdieniem ir jāapēd dažas lapiņas svaiga pētersīļa, tās neitralizēs superķiploka smaržu. Ķiploku pielietojums ir ļoti plašs, tos var izmantot praktiski jebkurā pamatēdienā. Daži drosminieki pat gatavo no tiem saldējumu. Lai cilvēks iegūtu visus ķiploka labumus, tad nedēļas norma ir 2 svaigas daiviņas nedēļas laikā. Svaigus ķiplokus var likt uz sviestmaizēm vai pievienot salātu mērcēm.

Ķiploks normalizē cilvēkam asinsspiedienu un samazina līdz minimumam saslimšanas iespējas ar dažādām bakteriālām slimībām. Ķiploks atvieglo dzīvi artrīta un astmas slimniekiem.

Pienene

Foto: Shutterstock

Latvijas sētmales un pļavu superpuķe pienene. Tai ir ēdamas visas daļas. Pavasarī no ziediem var vārīt pieneņu ievārījumu jeb, kā mēdz teikt, pieneņu medu. Kopš veikalā var nopirkt lielisko ievārījumu cukuru 3:1, ievārījums vairs nesanāk apstulbinoši salds, bet viegli skābens un gards. Ir grūti iedomāties lieliskāku kombināciju kā pankūkas ar pieneņu ievārījumu. Mazās, jaunās lapiņas var pievienot salātiem, zupām un zaļajiem kokteiļiem. Lai lapiņas nebūtu rūgtas, paturi tās mirkli sālsūdenī. Zaļajos kokteiļos tās sablenderēsies ar pārējām sastāvdaļām un vispār nebūs jūtamas.

Tomēr visvērtīgākā pieneņu daļa ir tās saknes. Austrumu medicīnā tās tūkstošiem gadu ir izmantotas nieru un gremošanas slimību ārstēšanai. Pienenes bagātīgi satur kāliju, magniju un cinku, kā arī plašu kompleksu ar vitamīniem B, beta karotīnu un vitamīnu C. Pienenes palīdz zaudēt svaru, uzlabo nieru un aknu darbību, pamazina asinsspiedienu. Saknes visērtāk izmantot tējā vai kā piedevu kafijai. Tās nomazgā, sagriez gabaliņos un izkaltē.

Granātābols

Foto: Shutterstock

Vidusjūras brīnums - granātābols. Lai arī dienvidos šis veselīgais auglis audzēts un izmantots gadsimtie ilgi, ziemeļus tas sasniedza lēnām. Dažiem nepatīk granātābolu sēkliņas, bet, manuprāt, tas ir tikai pieraduma jautājums. Granātābola sēkliņas izmanto desertos, no tām izspiež tumšo, apetelīgo sulu, ar sēkliņām papildina dažādus salātus, zupas, sautējumus.

Granātābols uzlabo sirds veselību, samazina asinsspiedienu, profilaktiski novērš trieku un Alcheimera slimību.

Ķirbis

Foto: Shutterstock

Lai arī cik ļoti tas kādam skanētu biedējoši, ķirbis pusdienās, tas ir piesātināts ar dažādiem labumiem. Pārtikā izmanto ķirbja augļa mīkstumu, sēklas un sēklu eļļu. Ķirbis kavē novecošanas procesus, atjaunina ādu, profilaktiski kavē prostatas vēža attīstību vīriešiem. Ķirbis bagātīgi satur dažādas minerālvielas, antioksidantus un antikancoregēnus.

Ķirbi var pasniegt gan kā pamatēdienu un piedevu pamatēdieniem, gan izmantot desertos un kūku cepšanai. Tas lieliski saderas ar rozmarīnu un timiānu, ar ķiplokiem un dažādām pikantām garšvielām. Ķirbi kā jebkuru dārzeni var izmantot gan svaigu salātos, gan termiski apstrādātu sautējumos, uzkodās un zupās. Klasiskie burkānu un kāpostu salāti garšos vēl gardāk, ja tiem nedaudz pievienos svaigu ķirbi.

Čia sēklas

Foto: Shutterstock

Arvien biežāk Latvijā sāk izmantot brīnumainās čia sēklas. Tās pazīstamas ar spēju samazināt apetīti, tādējādi palīdzot atbrīvoties no liekā svara, kā arī tās rūpējas par sirds veselību. Dienā apēdot tikai divas ēdamkarotes čia sēklas, cilvēks uzņem milzīgu daudzumu olbaltumvielu, šķiedrvielas un omega -3 taukskābes. Tās ir piesātinātas ar kalciju, dzelzi, varu un cinku.

Tā kā čia sēklām nav savas specifiskās smaržas un garšas, tās kombinējas praktiski ar jebkuru ēdienu. To klātbūtne ir praktiski nemanāma. Pievieno čia sēklas jogurtam, auzu putrai vai salātiem. Tradicionāli pirms lietošanas čia sēklas mērcē jebkādā šķidrumā. Meksikāņi tās parasti mērcē augļu sulā. Izmērcētas čia sēklas uzbriest un kļūst vairākas reizes lielākas, to konsistence atgādina želeju. Ja ēd nemērcētas čia sēklas, tās briest gremošanas sistēmā un samazina apetīti, jo cilvēks jūtas paēdis. Senie acteki ticēja, ka viena ēdamkarote čia sēklu nodrošina karavīru ar enerģiju uz 24 stundām.

Avotkreses

Foto: Shutterstock

Avotkreses mūsdienās joprojām ir nepietiekami novērtēts superprodukts. Ēdot šīs mazās lapiņas, ieguvumi ir tik ļoti daudzveidīgi. Tās profilaktiski aizsargā cilvēku pret dažādām vēža formām, pret skorbutu, jo tās ir mazās vitamīnu superkrātuvītes. Tās bagātīgi satur arī jodu, tādēļ labvēlīgi ietekmē vairogdziedzera darbību.

Avotkreses vajadzētu lietot svaigas, tad cilvēks iegūtu maksimumu no mazajām superlapiņām. Tās var pievienot dažādiem salātiem, zaļajiem kokteiļiem, salātu mērcēm, rotāt sviestmaizes un zupas līdzīgi kā ar zaļajiem lociņiem un dillēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!