Foto: DELFI
Kurš gan nezina bērnu pantiņu par pelnu putras vārīšanu, tomēr tam ir arī reāls pamats - jau izsenis Francijā un Itālijā siera ražošanā izmantoti pelni. Latviešu pavārs Ēriks Dreibants to izmantošanu iesaka arī mūsu virtuvē.

Pagājušajā nedēļā iepazīstinot ar jauno produktu - Latvijas kulinārā ceļa karti, ko izstrādā tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs", pazīstamais pavārs cienāja sanākušos viesus ar jaunu gardumu - puķkāpostu un siera biezzupu ar pelniem. Tie esot āboliņa siena pelni, ko varot nopirkt delikatešu veikalā vai arī pagatavot pats, sadedzinot un pēc tam izsijājot sienu, skaidroja Dreibants. Pelni piedodot interesantu vizuālu akcentu baltajai zupai. 

Nekādas garšas vai īpašas smaržas pelniem nav, bet tie būs kā īpašs knifiņš un iemesls apspriesties ar garduma gatavotāju, skaidro pavārs. Turklāt pelni ir veselīgi un sakārto gremošanas sistēmu līdzīgi kā aktīvā ogle. Izmantot varot jebkura siena vai pat augļu pelnus, kas izsijāti caur sietu, lai tie iegūtu smalku fraktūru. Tos pirms pasniegšanas uzkaisa zupai, bet, lai panāktu izteiktāku kontrastu, vēlams, lai ēdiens būtu gaišā krāsā.

Jau izsenis Francijā un arī Itālijā pelnus izmanto siera ražošanā, lai aizsargātu jaunā siera virsmu un garšas īpatnības. Senos laikos Luāras ielejā pelnu gatavošanai izmantoja vīna darīšanas laikā pāri palīkušās vīnogu mizas - šādi pagatavots kazas siers kļuvis pat par šīs ielejas simboliem. Mūsdienās gan parasti siers ir pārklāts ar aktīvās ogles putekļu un sāls maisījumu.

Ēriks Dreibants ir viens no Vecrīgas "3 pavāri" restorāna dibinātājiem, pirms tam strādājis par šefpavāru dažādos pazīstamos restorānos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!