Foto: Shutterstock

Ja kāds jautātu, cik maltītes gatavošanai vajadzīgu lietu atrodas tavā virtuvē, vai tu spētu uz šo jautājumu atbildēt? Kad pēdējo reizi esi veicis revīziju virtuves plauktos un atvilktnēs? Lai noskaidrotu, kas patiesībā notiek cilvēku virtuvēs, Somijas vecākais un pasaulē vadošais mājokļa, dārza un ārtelpu patēriņa preču ražotājs Fiskars veica pētījumu 24 Vācijas ģimenēs, novērojot viņu ikdienas ēdienu gatavošanas situācijas. Pētnieki aplūkoja ģimeņu ikdienas darbības, kopā ar viņiem gatavojot ēst, ēdot un iepērkoties. Šis daudzpusīgais pētījums iekļāva arī personīgas intervijas ar ģimenes locekļiem.

Pētījumā tika konstatēts, ka vairumā virtuvju novērojams juceklis un pareizo instrumentu atrašana sagādā problēmas. Uz galdiem veidojas lietu kaudzes un atvilktnes ir pilnas ar neizmantotiem instrumentiem, par daļu no kuriem cilvēki pat nemaz nezina. Nesaderīgs iekārtu un instrumentu dizains, kā arī pārmērība tikai veicina nekārtības iespaidu.

Plaša pētījuma rezultāti apliecināja, ka lielākajai daļai cilvēku ikdienas maltītes gatavošanai ir nepieciešami tikai 15 virtuves piederumi.

Ēst gatavošanas process

Ģimenēs tika novērotas divas lomas – apgādātājs un saimnieks. Apgādātājs gatavo vairumu ģimenes ēdienu, bet saimnieks gatavo galvenokārt īpašos notikumos. Taču, neskatoties uz respondentu lomu virtuvē, viņu ēdienu gatavošanas procesi noris secīgi vairākās fāzēs: izejvielu sagāde, ēdiena sastāvdaļu un virtuves rīku sagatavošana, mizošana un griešana, sastāvdaļu novietošana un atlikumu izmešana, cepšana vai vārīšana, virtuves uzkopšana, kam seko ēšana un pārpalikumu uzglabāšana vai izmešana.

Īstie virtuves piederumi

Pētījumā konstatēts interesants fakts, ka cilvēki, gatavojot ikdienas maltītes, patiesībā izmanto līdz 15 virtuves piederumiem. Šie pirmās nepieciešamības piederumi ēdiena pagatavošanai ietver tādus instrumentus kā nažus, griešanas dēlīšus, pannas, lāpstiņas un citus. Vairumu no šiem piederumiem var izmantot arī kā daudzfunkcionālus instrumentus.

Vēl viens interesants atklājums bija tas, ka ģimenes saskaras ar telpu trūkumu savu instrumentu uzglabāšanai. Tādējādi šie instrumenti virtuvē rada redzamu nekārtību, ko pētnieki dēvē par "cilvēka radītu slāni".

Iepazīsties ar nepieciešamo lietu sarakstu

Fiskars speciālisti ir sastādījuši sarakstu ar tā virtuves lietām, kurām noteikti jābūt tavā "arsenālā", lai varētu veiksmīgi darboties virtuvē un pagatavot gardas maltītes:

Pavāra nazis - gadījumos, kad ir jāiztiek tikai ar vienu nazi, darbam vispiemērotākais ir pavāra nazis. Liels, universāls nazis ar stipru asmeni un ērtu rokturi ir lielisks palīgs griešanas darbos, kā arī jāmeklē nazis, kas ir pilnībā drošs mazgāšanai trauku mazgājamā mašīnā.

Pannas - no vienas līdz trīs uzticamas dažādu izmēru pannas, kas paredzētas dažādiem izmantošanas mērķiem.

Mizotājs - viens uzticams un lietošanā ērts mizotājs.

Cepšanas formas u.c. - dažādi trauki dažādiem ēdieniem.

Lāpstiņas un karotes - dažas uzticamas lāpstiņas un karotes ikdienas lietošanai.

Taimeris - taimeris laika uzņemšanai ēdienu vārīšanas un cepšanas laikā.

Tējkanna - viena tējkanna izmantota ūdens vārīšanai dažādiem izmantošanas mērķiem.

Dēlīši griešanai - parasti viens galvenais dēlis un daži mazāki dēlīši.

Katli - no viena līdz trīs dažādu izmēru uzticami katli.

Naži - viens vai divi labas kvalitātes nazi visu virtuves darbu veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!