Foto: Shutterstock
Par pienu un tā produktu vērtību nešaubās neviens. Jau izsenis piens tiek uzskatīts par dzīvības avotu, jo tā ir pirmā barība, ko saņemam, kā zināms, tam piemīt arī ārstnieciskas īpašības. Ir pierādīts, ka cilvēki, kuri ikdienā dzer pienu un uzņem D vitamīnu, zaudē lieko svaru ātrāk, nekā tie, kuri pienu uzturā nelieto vai lieto reti. Tiesa, ne visur piens tiek godāts - to vispār nepazīst indiāņi, eskimosi, kā arī daudzu Āfrikas valstu un Indoķīnas iedzīvotāji.

Lai kā arī būtu tur, eksotiskajās zemēs, bet pie mums, Latvijā, piens ir ļoti lielā vērtē, jo tajā ir gandrīz visas uzturvielas, kas nepieciešamas cilvēkam. Mūsu platuma grādos izplatītākais ir govs piens, tomēr aizvien lielāku popularitāti iemanto kazas piens, kas sastāva un īpašību ziņā ir līdzīgs govs pienam, tomēr tiek uzskatīts par vērtīgāku - tajā ir vairāk olbaltumvielu, tauku un kalcija, bet mazāk karotīna. Kazas piens cilvēka organismā uzsūcas labāk par govs pienu, tas tiek plaši pielietots arī zīdaiņu pārtikā.

Kas ir izplatītākie piena produkti? Protams, piens pats par sevi, sviests, biezpiens, kefīrs, paniņas, dažādi jogurti, sieri. Bet tas nebūt nav viss! Delikatešu un ikdienas pārtikas preču veikalu Gastronome šefpavārs iesaka eksperimentēt ar dažādiem pieniem, neapstāties tikai pie govs piena, bet dažādu ēdienu, tostarp, auksto zupu un saldēdienu pagatavošanai izmēģināt arī, piemēram, kazas piena produktus, aitas piena desertus un bifeļa piena produktus.

"Viena no Gastronome veikalu nodaļām, ar kurām ārkārtīgi lepojamies, ir piena produktu nodaļa," stāsta Gastronome šefpavārs, portāla Tasty.lv lasītājiem iesakot izmēģināšanas vērtus piena produktus katrai dienai. 

Līdz 28.septembrim Gastronome veikalos Rīgā, Krasta ielā 68a un Brīvības ielā 31 - īpašas cenas un degustācijas piena produktiem. Gaidīsim Jūs!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Pirmdiena - bifeļu un kazas piena produkti


Foto: Shutterstock

Piens tiek iegūts no dažādiem dzīvniekiem, arī no bifeļiem. Salīdzinājumā ar govs pienu bifeļu piens ir biezāks, tam piemīt patīkama garša un aromāts. Bifeļu pienā ir līdz pat trīs reizēm vairāk dzelzs un cinka nekā govs pienā, vidējais tauku saturs - 8%. Populārākie produkti, kas gatavoti no bifeļu piena, ir dažādi sieri - mocarella, rikota, arī Burrata.

Burrata  ir itāļu svaigais siers, kas pieder mocarellas sieru saimei. Tas tiek gatavots no saldā krējuma un bifeļu vai govs piena, iespējams, Latvijā šo sieru var iegādāties tikai Gastronome veikalos.

"Gastronome piedāvā iegādāties pienu, dažādus biezpienus, krējumus, saldos krējumus, kefīru un dažādus jogurtus un, protams, delikateses," stāsta šefpavārs, kā pirmdienas īpašo garšu iesakot mīksto, maigo krējuma sieru Brie ar trifelēm un svaigo siera desertu ar ogām un augļiem.

Ja meklējat kādu īpašu, bet tajā pašā laikā vienkāršu delikatesi, tad kādēļ gan lai tas nebūtu sviests Isigny Aoc, kas Latvijā nopērkams tikai Gastronome veikalos? Tas ir franču sviests, kas tiek ražots Normandijā, pavisam nelielā ražotnē, no svaiga piena. Sviesta unikalitāte slēpjas divās lietās – sviesta gatavošanas tradīcijās un īpaši izmeklētā, svaigā govs pienā. Sviestam raksturīga viendabīga tekstūra, atšķirīga salda, krēmveida garša un spilgti dzeltena krāsa.

Otrdiena - aitas piena deserta jogurti


Otrdienas ēdienkartē delikatešu veikala Gastronome šefpavārs iesaka iekļaut aitas piena deserta jogurtus, kas savu ceļu uz Rīgu mēro no franču ģimenes uzņēmuma Triballat-Noyal. Piedāvājumā ir gan dabiskie jogurti, gan ar dažādām piedevām. Gastronome garšu eksperti iesaka nogaršot aitas piena jogurtu ar kastaņiem - tajā ir daudz olbaltumvielu, tas ir viegli sagremojamas un to var lietot arī cilvēki, kuriem ir govs piena nepanesamība. Šis jogurts satur tikai 5% tauku un ir bez glutēna.

"Ja kastaņi šķiet pārāk eksotiski, nobaudiet deserta jogurtu ar maigu citrona vai vaniļas garšu. Šie jogurti arī ir bez glutēnu un tiem ir zemāks tauku saturs - tikai 2,7%," iesaka šefpavārs.

Aitas piena deserta jogurti noderēs arī garšīgiem kulinārajiem eksperimentiem - šefpavārs iesaka pagatavot bezē cepumus, izmantojot aitas piena deserta jogurtus, tos sajaucot ar riekstiem, ogām.

Trešdiena - biezpiens


Foto: Shutterstock

Runājot par pienu un tā produktiem, noteikti jāpiemin veselīgais biezpiens, kuru pasaule pazīst jau vairāk nekā 5000 gadu! Senie romieši un grieķi biezpienu, gluži tāpat kā sviestu un pienu, lielākoties izmantoja kosmētikā un ārstniecībā. Vēstures hronikas liecina, ka biezpienu pirmie uzturā lietot sākuši īri - ap 500.gadu, bet ar 800.gadu tas nu jau kā eksporta prece sācis savu ceļojumu pa Eiropu, daudzviet paliekot pavisam.

Biezpienā ir ļoti daudz olbaltumvielu, tajā ietilpst visas neaizstājamās aminoskābes, tādēļ biezpienu var pielīdzināt gaļai! Tajā ir arī daudz vērtīgu minerālvielu, kas nepieciešamas normālai sirdsdarbībai, centrālajai nervu sistēmai, kauliem un vielmaiņai organismā. Biezpiens tiek arī ieteikts kā profilaktisks līdzeklis aknu un nieru slimību ārstēšanā. Kopumā biezpiens tiek pieskaitīts pie tiem produktiem, kuri nepieciešami augošam organismam, tātad, ieteicams bērniem.

Biezpiens ir īpaši ieteicams grūtniecēm un jaunajām māmiņām, kuras pašas baro mazuli, jo tajā ir daudz olbaltumvielu, kalcijs, dzelzs, vitamīni, kas tik ļoti nepieciešami augļa un bērna normālai attīstībai. Tomēr ar biezpienu nevajadzētu arī pārāk aizrauties, jo tas ir ļoti koncentrēts produkts, to nedēļas ēdienkartē vajadzētu iekļaut aptuveni 2-3 reizes, ne biežāk, pretējā gadījumā tas var arī kaitēt. Ar biezpiena lietošanu ir jāuzmanās cilvēkiem, kuriem ir zarnu trakta problēmas. 

Izvēloties biezpienu, jāpievērš uzmanību biezpiena krāsai un smaržai. Labs biezpiens būs balts, ar vieglu pienskābes aromātu un garšu. Biezpiena konsistenci nosaka tauku daudzums tajā: pilnpiena biezpiens ir mīksts, bet vājpiena – sauss un irdens. 

Šis ir ļoti universāls produkts, jo to var kombinēt ar visdažādākajām piedevām, tas var būt gan barojošas brokastis, gan vieglas vakariņas.

Vai zināji? Cepot biezpiena pankūkas vai plācenīšus, tie būs daudz gardāki, ja pievienosi mazāk miltu, bet vairāk olu, iesaka Gastronome šefpavārs.

"Gastronome veikalos piedāvājam iegādāties mūsu pašu biezpienu, ražotu tepat Latvijā – Straupē, kā arī graudaino biezpienu un mājas sieru no Somijas uzņēmuma Valio. Biezpieni cits no cita atšķiras ar tauku daudzumu, Gastronome veikalā ir pieejami biezpieni ar tauku saturu 0.5%; 4% un 9%, ir no kā izvēlēties katra gaumei," stāsta šefpavārs.

Ja biezpiens nav iecienītāko produktu sarakstā, gardēži iesaka nogaršot svaigo kazas piena sieru Rulo de Cabra. Šis siers ir gatavots no pasterizēta kazas piena, tam piemīt maiga, krēmīga tekstūra, tauku saturs 48% un samērā īss realizācijas termiņš. Šis ir viens no tradicionālajiem itāļu sieriem, taču pie mums tas ir ļoti maz zināms. Sieru var izmantot dažādi - gan kā uzkodu, gan salātos, picās un pastā.

Ceturtdiena - kefīrs un airans


Foto: Shutterstock

Piena produktu nedēļas ēdienkartē
Gastronome
šefpavārs ceturtdienu atvēlējis kefīram un tā alternatīvām.

Kurš gan nezina kefīru? Tas ir raudzēts, diētisks piena produkts, kurš tiek gatavots, izmantojot kefīra sēnītes vai speciāli atlasītas tīrkultūras, kuras izraisa pienskābju un alkohola fermentāciju. Atkarībā no tā, cik dienas kefīrs gatavots, atšķiras produkta struktūra un garša. Vienu dienu gatavināts kefīrs būs vājāks, bet trīs dienas gatavināts - stiprāks, attiecīgi, jo ilgāk produkts tiek nogatavināts, jo vairāk tajā uzkrājas alkohols (0,2%-0,6%).

Kefīrs organismā uzsūcas un sagremojas labāk nekā piens, tā sastāvā esošais alkohols un oglekļa dioksīds, skābā garša un aromāts stimulē apetīti, tonizē nervu un sirds - asinsvadu sistēmu, novērš pūšanas procesu kuņģī un zarnās. Tiesa, lai gan kefīru plaši izmanto slimnieku ēdienkartēs, to nav ieteicams lietot uzturā cilvēkiem, kuri cieš no pārāk skābas kuņģa sulas, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas.

Kefīra pielietojums ir ļoti plašs, tas ir gan kā dzēriens, gan no tā var gatavot marinādes un izmantot pamatēdienos.

Interesanta un pieminēšanas vērta ir leģenda par kefīru - produkta saknes meklējamas Kaukāza kalnu ziemeļu nogāzē, turienes iedzīvotāji uzskatīja, ka kefīra sēnīte ir svētā Allaha dāvana, un nekad to nevienam nedāvināja un nepārdeva, jo tika uzskatīts, ka tad sēnīte zaudēs savas burvju spējas. Taču, lai sēnīte būtu pieejama visiem, ierauga īpašnieks to ļāva izzagt tam, kurš pēc tās ļoti kāroja. Pat, izejot pie vīra, līgavas pūrā nesaņēma kefīra ieraugu, viņām tas bija jāizzog no vecākiem. Zagšanas process ir īsts, iestudēts rituāls, kas nereti tiek pildīts joprojām.

Ja kefīrs šķiet nedaudz apnicis un esat gatavi izmēģināt jaunas garšas, Gastronome eksperti piedāvā nobaudīt airanu - raudzētu piena produktu, kuru iegūst, sajaucot kazas, govs un aitas pienu, un pievienojot raugu. Dzēriens, kurš ir plaši izplatīts Vidusāzijas tautu virtuvēs, ir veselīgs kuņģa un zarnu darbībai, atjauno zarnu miklofloru un izvada toksīnus.

Gastronome piedāvā iegādāties Talsu kefīru, kā arī airanu no Degoles pienotavas.

"Šie ir ļoti vērtīgi produkti, kuru, ja veselība atļauj, ir jāiekļauj savā ēdienkartē. Ne velti tos iesaka izvēlēties, ievērojot dažādas diētas!" stāsta Gastronome eksperts, atklājot vienkāršu veidu, kā pagatavot kefīru pašiem: pasterizētam vai vārītam pienam pievieno klāt pāris ēdamkarotes veikalā pirkta kefīra, pašgatavotais kefīrs būs baudāms pēc vienas diennakts.

Šefpavāra padoms: īsts vitamīnu lādiņš visai dienai būs svaigais kefīra un zaļumu kokteilis - kefīru sablendē ar dažādiem zaļumiem vai augļiem.

Piektdiena - grieķu jogurts


Foto: Shutterstock

Veikalu plauktos atrodami tik dažādi jogurtu veidi - parastais bezpiedevu, bez laktozes, sojas jogurti, grieķu jogurti. Ar ko šajā plašajā klāstā izceļas grieķu jogurts un kāpēc tas dažkārt tiek uzskatīts par veselīgāku kā visi pārējie? Grieķu jogurta noslēpums slēpjas faktā, ka tā galvenais ražošanas posms ir filtrēšana vai, t.s., "notecināšana". Starta punkts gan parastajam, gan grieķu jogurtam ir vienāds - govs, aitas vai kazas pienu uzkarsē un atdzesē līdz vēlamajai fermentēšanas temperatūrai, pēc tam pievienojot pienam īpašās bifido baktērijas.

Grieķu jogurta ražošanā ir par vienu stadiju vairāk - un tieši šī papildus manipulācija padara grieķu jogurtu krēmīgāku un biezāku, jo tiek notecināts liekais mitrums un veidojas tāds kā jogurta "koncentrāts", kas konsistences ziņā ir kaut kas starp jogurtu un sieru. Gardēži grieķu jogurtu ir iecienījuši gan desertu gatavošanā, gan arī kā skābā krējuma aizstājēju - tam ir izcila garša un konsistence.

Grieķu jogurts ir ļoti universāls, turklāt to ļoti atzinīgi vērtē uztura speciālisti, saucot par gadsimta labāko diētisko jogurtu.

Ja grieķu jogurtam pievienosi medu un augļus, iegūsi vērtīgas un gardas brokastis grieķu gaumē. Tāpat šis produkts ir galvenā sastāvdaļa tradicionālajai Tsadziki mērcei, kuru ir ļoti vienkārši pagatavot. Lai pagatavotu šo tradicionālo grieķu mērci, grieķu jogurtam pievieno ķiploku, rīvētu gurķi, sāli un piparus. Ja vēlas, var pievienot citronu sulu un zaļumus pēc garšas. Tsadziki ēd kopā ar grilētu vai ceptu gaļu vai svaigiem dārzeņiem, tāpat tā izcili garšot kopā ar maizi vai vienkārši tāpat. Grieķu jogurtu var izmantot kā mērci asiem gaļas ēdieniem vai kā pildījumu pīrāgiem, piešķirot tiem piesātinātāku garšu. Ja esi saldumu mīlis un tev patīk cept kūkas, izmēģini grieķu jogurtu kā pamatu šokolādes glazūrai, aizstājot sviestu vai saldo krējumu! Jogurtu var izmantot, marinējot gaļu, pievienojot tikai citrona sulu un ķiploku.

Tiem, kuri allaž meklē ko jaunu, Gastronome šefpavārs iesaka nogaršot grieķu jogurtu, kurš gatavots no aitas piena.
Līdz 28.septembrim Gastronome veikalos Rīgā, Krasta ielā 68a un Brīvības ielā 31 - īpašas cenas un degustācijas piena produktiem. Gaidīsim Jūs!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!