Foto: Shutterstock

Vidusjūras diēta ir veselīgs uzturs, kas ļauj gūt baudu gan no ēdiena, gan no dzīves! Uztura sistēmas pamatā ir olīveļļa, pasta, rieksti, jūras produkti un dažādas mērces.

Diētas galvenā priekšrocība ir tā, ka tā nebūt nav diēta. Tas ir dzīvesveids, pareiza un veselīga uztura uzņemšanas veids, kas ļauj organismam ikdienā saņemt tam nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus. Šī diēta vairākkārt tikusi pārstāvēta Grieķijas, Itālijas, Horvātijas, Marokas, Portugāles un Spānijas valstu tautu kultūrās - svinībās, festivālos un svētkos. Pērn Vidusjūras diēta iekļauta UNESCO kultūras mantojuma sarakstā kā nemateriālais kultūras mantojums.

Zinātnieki un ārsti pierādījuši, ka Vidusjūras diēta par 33% pazemina sirds-asinsvadu saslimšanu rašanās risku un par 24% - vēža attīstības risku, kā arī par 7,5% pazemina "kaitīgā" holesterīna līmeni. Pētījumā, kurā piedalījās 22 tūkstoši cilvēku no dažādām pasaules vietām, atklāts: Vidusjūras iedzīvotāji retāk slimo ar sirds kaitēm, viņiem reti ir nopietnas svara problēmas, hipertonijas slimība un diabēts, tāpat viņu starpā ir maz cilvēku, kas cieš no Alcheimera slimības.

Ja jums patīk jūras produkti, pastas ar dažādām mērcēm, olīveļļa, rieksti un žāvēti augļi, tas nozīmē, ka Vidusjūras diēta ir domāta tieši jums, bet delikatešu veikalā "Gastronome" ir visplašākā labāko Vidusjūras produktu izvēle! 70 dažādas pastas no cietajām augstākās kvalitātes kviešu šķirnēm ar tradicionālu metožu izmantošanu, kas nodrošina derīgo vielu saglabāšanos un pilnvērtīgu garšas buķeti. Vairāk kā 50 Itālijas pastas mērces, kā arī Skotijas "Mrs.Bridges" mērces, franču sinepes, olīves un Itālijas trifeles.

Viens no svarīgākajiem Vidusjūras diētas elementiem ir augstvērtīga un kvalitatīva olīveļļa, tādēļ piedāvājam uzzināt piecus noderīgus faktus par šo vērtīgo un veselīgo pārtikas produktu.

Visu nedēļu, no 14. līdz 20.aprīlim, veikalā Gastronome, Brīvības ielā 31 un Krasta ielā 68a, būs īpašas cenas olīveļļām un to bezmaksas degustācijas.

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.


Kas ir Gastronome?

Delikatešu veikals "Gastronome" ir īpašs ar to, ka izvēlas piedāvāt pircējam tikai labākos un kvalitatīvākos produktus. Mēs zinām, ka mūsu pircējiem ir svarīga viņu labsajūta un veselība.

Mēs vēlamies izglītot savus pircējus, jo zinām un ticam, ka tos interesē jaunākās veselīga uztura un pārtikas preču tendences un produkti, kas nāk no visas pasaules.
Mēs neesam tikai skaists veikals uz svētkiem, jo pie mums jūs varat atrast visu nepieciešamo arī savai ikdienas maltītei. Bez produktiem no Latvijas un visas pasaules mēs piedāvājam arī mūsu pašu pavāru un konditoru gatavotos ēdienus.

Vislielākā mūsu produktu daļa nāk no Vidusjūras valstīm – Itālijas, Spānijas, Francijas. Tāpēc mēs droši varam teikt, ka pie mums nopērkams viss nepieciešamais, ja Jūsu dzīves pamatvērtības ir veselība, veselīgs dzīvesveids un cieņa pret sevi un savu ķermeni, kas ir kā pamats apmierinātībai ar dzīvi. Tāpēc arī mēs varam apgalvot, ka UNESCO atzītā Vidusjūras diēta var kļūt par Jūsu dabisku dzīves sastāvdaļu un viss nepieciešamais ir nopērkams Gastronome.

Kura ir labākā olīveļļa?

Foto: Shutterstock

Olīveļļa – leģendārs pārtikas produkts, tiek dēvēts par "šķidro zeltu", "zemes asinīm" un dievu dāvanu.

Nešaubīgi, vislabākā olīveļļa ir "Extra Virgin"! Augstvērtīga eļļa atšķiras ar patīkamu garšu un smaržu. Izvēloties eļļu, vienmēr priekšroka būtu jādod "Extra Virgin" tipa eļļām. Šis apzīmējums liecina par to, ka tas ir augstvērtīgs un dabisks produkts, nevis dažādas kvalitātes eļļu maisījums.

Ja uz etiķetes ir apzīmēta skābuma pakāpe, ieteicams, lai tā būtu zema. Olīveļļas skābuma līmenis apzīmē oleīnskābes saturu 100 gramos produkta. Jo zemāks ir nerafinētās olīveļļas dabiskā skābuma līmenis, jo augstāka ir tās kvalitāte. Katram olīveļļas veidam ir savs skābuma līmenis. Starptautiskie kvalitātes standarti pieļauj "Extra Virgin olive oil" tipa skābumu no 0.1 līdz 1 grādam, virgin - 2%, rafinētās olīveļļas - ne vairāk kā 1,5%.

Olīvu sastāvā esošā oleīnskābe sašķeļ organismā holesterīnu, nostiprina asinsvadu sieniņas, padara tās elastīgākas. Linolskābe sekmē ātru brūču sadzīšanu, uzlabo koordināciju un redzi, savukārt A, D, E un K vitamīni nostiprina kaulaudus, muskuļus un zarnu trakta sieniņu šūnas. Fenoli palēnina novecošanās procesu un nostiprina imūno sistēmu.

Kāpēc olīveļļa ir labāka par graudaugu eļļu?

Dažādām eļļām atšķiras gan sastāvs, gan to garšas, smaržas un uzturvērtības īpašības, gan arī to ieguves veids. Tā, piemēram, graudaugu eļļu iegūst no dažadām kultūrām ķīmiskas apstrādes rezultātā, savukārt olīveļļu iegūst no olīvām vienkāršā un dabiskā veidā. Olīveļļa ir pilnīgi dabīgs produkts - olīvu "sula".

"Gastronome" iesaka: Olīveļļa Buon Frutto, Frantoio di Sant'Agata.
 Izcelsmes vieta: apgabals Ligūrija, Itālija.
Olīvu audzēšanas augstums: 200/500 m virs jūras līmeņa
Šķirne: TAGGIASCA-Ogliarola
Ražas novākšana: mehāniskā vai ar rokām
Krāsa: gaiši dzeltena
Smarža: augļu aromāts
Garša: vidēji sulīga, salda, ar mandeļu, priežu riekstu un artišoku pēcgaršu.
Skābums: mazāk nekā 0,3%

Eļļa ir piemērota pākšaugu un minestrone zupām, kā arī dažādu gaļas ēdienu pagatavošanai.

Par ko liecina olīveļļas garša un smarža?

Foto: Shutterstock

Speciālisti un gardēži uzsver - ja olīveļļas smarža atgādina augļus vai svaigi spiestas eļļas sajūtu, tā ir īpaši augstvērtīgas kvalitātes pazīme. Vērtējot olīveļļas kvalitāti, degustatori mēģina ar garšas kārpiņām un ožu noteikt dažātus aromātus, kas atgādina citus pārtikas produktus, piemēram, ābolus, mandeles u.t.t. Šo procesu var pielīdzināt vīna degustācijai.

Rūgta vai ierūgtena garša norāda uz to, ka olīvas, no kurām iegūta eļļa, ievāktas nepietiekami nobriedušas. Patīkama eļļas smarža un garša ir specifiskas īpašības, kas piemīt konkrētiem rajoniem, kā arī īpašiem olīvu kultivācijas veidiem.

Garša, kas atgādina augļus, norāda uz olīvu brieduma pakāpi un pareizu īpašību līdzsvaru.

Olīveļļa ar neitrālu garšu ir ļoti gaiša, parasti tādas ir pārstrādātas jeb rafinētas eļļas.

"Gastronome" iesaka: Olīveļļa Sardegna DOP, San Giuliano
Izcelsmes vieta: Algero, Itālija.
Šķirne: Bosana un nedaudz Semidana
Ražas novākšana: mehāniskā
Krāsa: zeltaini dzeltena
Smarža: ļoti smalka, ar ziedu, svaigas zāles, ābolu un banānu aromātu
Garša: diezgan specifiska, to raksturo artišoku, savvaļas artišoku, zaļo tomātu līdzsvarotās un pikantās iezīmes.

Eļļa piemērota zupām, dārzeņu uzkodām, zivīm un grilētai gaļai.

Zaļu vai zeltaini dzeltenu olīveļļu?

Foto: Shutterstock

Ja olīveļļa ir zaļa, tā, visticamāk, iegūta no zaļajām olīvām, kas ievāktas vēl pirms galīgās nogatavošanās. Tiesa, dažreiz zaļā krāsa ir arī citu faktoru rezultāts.

Zaļās olīveļļas garša parasti ir patīkamāka. To izmanto pupiņu un dārzeņu ēdienu, medījuma un gaļas ēdienu pagatavošanā, kaut arī tas, protams, ir personiskās garšas izjūtas jautājums.

Zeltaini dzelteno eļļu spiež no olīvām, kuru krāsa sāk mainīties no zaļās uz gaiši-rudo vai melno. Tās garša, kā likums, ir maigāka, vairāk jūtami ir "augļu" toņi ar vienu vai otru aromātu. Smarža var atgādināt augļus vai vaniļu. Uztura speciālisti šo eļļu iesaka izvēlēties, gatavojot zivju ēdienus.

Aromatizētās olīveļļas šķirnes

Foto: Shutterstock

Aromatizēto olīveļļu vēsture sniedzas vairāk nekā 4000 gadu senā vēsturē - sākotnēji senie grieķi tās izmantoja kā aromātiskās eļļas skaistumkopšanā, bet vēlāk tās sāka izmantot (un joprojām to dara) arī kulinārijā.

Lai eļļu izmantotu kulinārijā, tai ir jābūt augstas kvalitātes ar zemu skābuma līmeni (kuru jūs ne vienmēr atradīsiet atzīmētu uz etiķetēm). Kā likums, skābuma % uz olīveļļas pudeļu etiķetēm mūsu veikalos ir ļoti grūti atrast.

Aromatizētā olīveļļa var kļūt par lielisku uzkodu kopā ar grauzdiņiem vai maizi. Tā teicami aizstāj saldkrējuma sviestu, turklāt nesatur holesterīnu. To var pievienot salātiem, vārītiem dārzeņiem, ceptai gaļai vai zivīm, rīsiem, kartupeļiem, makaronu ēdieniem, kā arī izmantot dažādu mērču pagatavošanā. Labi, ja pa rokai ir pāris pudeles ar dažāda veida aromatizēto eļļu, lai izmantotu vienu vai otru, vadoties pēc garšas un noskaņojuma.

"Gastronome" iesaka: Olīveļļa Taggiasca Fruity, FB
 Sudraba sērijas olīveļļai piemīt izsmalcināts augļu aromāts un nedaudz asa garša uz aukslējām. Šī eļļa ir piemērota jebkurai Vidusjūras virtuvei, piešķirot pikantu garšu. Olīvas tiek novāktas no novembra līdz janvāra sākumam, ražošanas procesā tās joprojām ir zaļā krāsā, tādējādi tās sulīgākas un piedod eļļai delikātu garšu.

Liguria province Itālijā, kur atrodas uzņēmums "Frantoio Bianco", ir slavena ar savu augstās kvalitātes olīveļļu. Zemie olīvkoki aug 300 līdz 700 metrus virs jūras līmeņa, to augļi ir mīksti. Lai iegūtu izcilas kvalitātes eļļu, vēl nenobriedušās olīvas, kurām raksturīga trausla sviesta garša, tiek vāktas ar rokām.

Šai olīveļļai piemīt bagātīga augļu garša un blīva struktūra, tā labi sader ar zivīm, kā arī ideāli piemērotas pastas vārīšanai un svaigien vai ceptiem dārzeņiem.

Kā pārbaudīt olīveļļas dabīgumu?

Foto: Shutterstock

Olīveļļa tiek plaši izmantota daudzu saldumu pagatavošanā. To iekļauj arī cukura diabēta slimnieku ēdienkartēs, jo tā sekmē insulīna jutības celšanos.

Vienā ēdamkarotē eļļas ir 8% no mūsu E vitamīna dienas normas. Ņem vērā, eļļas uzglabāšanas termiņš nedrīkst pārsniegt 18 mēnešus kopš ražošanas datuma, pēc tam tā zaudē savas garšas kvalitātes un uzturvērtību, tādēļ jāgādā "jauna" eļļa.

Eļļas kvalitāti un dabīgumu iespējams pārbaudīt arī mājas apstākļos. Ievietojiet olīveļļu ledusskapī uz divām vai trijām dienām. Ja eļļā parādās baltas nogulsnes, jūs esat izdarījis pareizo izvēli. Uzglabājot eļļu istabas temperatūrā, tā atgūs sākotnējo caurspīdīgumu un jūs varēsiet baudīt "šķidrā zelta" dabisko garšu!

"Gastronome" iesaka: olīveļļa Delicato, Barbera
 Izcelsmes vieta: Dienviditālija.
Šķirne: TAGGIASCA-Ogliarola
Ražas novākšanas laiks: Janvāris - februāris
Ražas novākšana: mehāniskā
Maisījums: 40% ekstra virgin, 60% rafinētā olīveļļa.
Krāsa: Diezgan blīva, zeltaini dzeltenā krāsā.
Smarža: delikāta
Garša: dominē mandeļu garša

Eļļa paredzēta ēdiena gatavošanai, sieriem, cepšanai un majonēzes pagatavošanai.

Visu nedēļu, no 14. līdz 20.aprīlim, veikalā Gastronome, Brīvības ielā 31 un Krasta ielā 68a, būs īpašas cenas olīveļļām, kā arī piedāvāsim degustācijas.

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.


Kas ir Gastronome?

Delikatešu veikals "Gastronome" ir īpašs ar to, ka izvēlas piedāvāt pircējam tikai labākos un kvalitatīvākos produktus. Mēs zinām, ka mūsu pircējiem ir svarīga viņu labsajūta un veselība.

Mēs vēlamies izglītot savus pircējus, jo zinām un ticam, ka tos interesē jaunākās veselīga uztura un pārtikas preču tendences un produkti, kas nāk no visas pasaules.
Mēs neesam tikai skaists veikals uz svētkiem, jo pie mums jūs varat atrast visu nepieciešamo arī savai ikdienas maltītei. Bez produktiem no Latvijas un visas pasaules mēs piedāvājam arī mūsu pašu pavāru un konditoru gatavotos ēdienus.

Vislielākā mūsu produktu daļa nāk no Vidusjūras valstīm – Itālijas, Spānijas, Francijas. Tāpēc mēs droši varam teikt, ka pie mums nopērkams viss nepieciešamais, ja Jūsu dzīves pamatvērtības ir veselība, veselīgs dzīvesveids un cieņa pret sevi un savu ķermeni, kas ir kā pamats apmierinātībai ar dzīvi. Tāpēc arī mēs varam apgalvot, ka UNESCO atzītā Vidusjūras diēta var kļūt par Jūsu dabisku dzīves sastāvdaļu un viss nepieciešamais ir nopērkams Gastronome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!