Foto: Publicitātes foto
16. februārī Rīgā pirmo reizi tiks rīkota Restorānu diena - pasaulē lielākie ēšanas svētki, kad katrs uz vienu dienu var atvērt savu restorānu - dzīvoklī, dārzā, darba vietā, parkā vai uz ielas stūra.

Restorānu dienas tradīcija savulaik aizsākusies Helsinkos, un tā notiek četrreiz gadā. Līdz šim Restorānu dienās visā pasaulē piedalījušies 35000 gatavotāji, 930 000 ēdāji, un tikuši atvērti 8500 dienas "restorāni", "Tasty.lv" stāsta Restorānu dienas vēstnieki Rīgā Didzis un Santa.

Kustības pamatā ir vēlme baudīt ēdienu, dalīties ar gatavošanas pieredzi un vienkārši labi pavadīt laiku patikamā sabiedrībā. Lai atvērtu savu restorānu, nav jābūt profesionālam pavāram vai pieredzējušam restorānu biznesā. Nav pat jāprot labi gatavot, jo galvenais ir jautra un interesanta ideja, un vēlme sarīkot garšīgus svētkus sev un citiem.

Kā atvērt vienas dienas restorānu

Ideja: izdomā, kādu restorānu gribi atvērt. Kā tas izskatīsies, kāda būs atmosfēra un, protams, ar ko cienāsi viesus. Mafinu stends biroja virtuvē, suši bārs tavā viesistabā vai karsta zupa pagalmā – jo jautrāka ideja, jo labāk.

Vieta un darba laiks: vasarā Restorānu diena tiek svinēta parkos, skvēros, uz ielu stūriem un pagalmos. Ziemā izmanto pieejamās iekštelpas - dzīvokli, skolu, biroju. Vietu izvēlas tā, lai nepiemēroti apstākļi nesabojātu visu pasākumu.

Reklāma: izdomā savam restorānam trāpīgu un asprātīgu nosaukumu, nosaki darba laiku, un izlem, ko aicināsi viesos. Tikai draugus un paziņas, vai jebkuru gribētāju? Pievieno savu restorānu Restorānu dienas kartē: www.restaurantday.org un izsludini to sociālajos tīklos, piemēram, izveido pasākumu Facebook vai Draugiem.lv kalendārā.

Finanses un atbildība: par rēķiniem un cenām katrs restorāna saimnieks lemj pats. Šī pasākuma mērķis nav peļņa, klaji komerciālas aktivitātes var tikt svītrotas no oficiālā Restorānu dienas saraksta. "Atceries, ka kā restorāna saimnieks tu pats esi atbildīgs par finansiālo plānošanu, ēdiena kvalitāti un vidi, kādā tas tiek pasniegts," skaidro Restorānu dienas vēstnieki.

Lai ideju popularizētu arī Latvijā, ir izveidota vietējā Facebook lapa http://www.facebook.com/Restaurantdayriga, kur iespējams gūt atbildes uz jautājumiem un padomus restorāna atvēršanai. Lai izsludinātu savu restorānu, jādodas uz: http://www.restaurantday.org.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!