Foto: Shutterstock
Jau no mazām dienām ir mācīts, ka sēnes nevar ēst svaigas. Tās ir kārtīgi jāizcep, jāizsautē vai jānovāra, bet, izrādās, ka ne vienmēr. Šos uzskatus jau sen lauzuši šampinjoni, jo tos uzturā var lietot arī svaigus - gan kā uzkodu, gan kā piedevu salātiem vai citiem ēdieniem. Tāpat šampinjoni maina uzskatus arī par ideju "jo krāsaināka pārtika, jo bagātāka ar uzturvērtībām". Šīs mazās, baltās sēnes ir bagātīgs daudzu organismam nepieciešamu un svarīgu uzturvielu avots.

Lūk, dažas šampinjonu pozitīvās īpašības, ko uzskaitījuši portāla "livestrong.com" autori.

Varš un fosfors

Šampinjoni ir vērtīgs vara un fosfora avots, sniedzot labumu skeletam un kauliem. Šiem minerāliem ir svarīga loma skeleta veidošanā. Fosfors uzlabo kaulu blīvumu, bet varš palīdz veidot kolagēnu un proteīnu, kas mazina kaulu trauslumu. Abas šīs minerālvielas veicina arī enerģijas ražošanu.

Viena šampinjonu tase nodrošinās organismu ar 305 mikrogramiem vara jeb 34% no ieteicamās diennakts devas, kā arī 80 mg fosfora, kas ir 11% no ikdienā nepieciešamā fosfora.

B2 un B5 vitamīni

Ēdot šampinjonus, mēs uzņemam B grupas vitamīnus, īpaši - B2 un B5. Šie abi vitamīni ir atbildīgi par enerģijas veidošanos, tāpat B3 vitamīns palīdz funkcionēt aknām, savukārt B5 vitamīns piedalās hormonu veidošanās procesos. Vienā tasē šampinjonu ir 1,4 miligrami B5 vitamīna, kas ir 28% no ieteicamās diennakts devas. Šajā porcijā ir 0,37 miligrami B2 vitamīna jeb 34% no ieteicamās diennakts devas - gan sievietēm, gan vīriešiem.

Antioksidanti un citi palīgi

Šampinjoni satur arī virkni nepieciešamu antioksidantu. Ķīmiskās vielas ar antioksidantu funkciju cīnās ar ķermeņa oksidēšanos - ķīmisku procesu, kas palielina risku iegūt ģenētiskas mutācijas, kā arī bojā šūnu membrānas veidojošos lipīdus un proteīnus. 2010. gada pētījumā par uztura ietekmi atklājies, ka šīm sēnēm varētu būt svarīga loma arī cīņā ar hroniskām slimībām. Veicot eksperimentu ar dzīvniekiem, noskaidrots, ka šampinjoni asinīs mazina holesterīna un cukura līmeni.

Šampinjonu krēmzupa

Kas var būt labāks par aromātisku un tumīgu krēmzupu no šampinjoniem? Nesteidzieties iebilst - šampinjonu krēmzupai ir brīnišķīgs un maigs sēņu aromāts... Bet, pats galvenais - zupu var pavisam vienkārši pagatavot!

Lasīt vairāk

Siltie vistas akniņu salāti ar mājās marinētiem šampinjoniem

Foto: mosfood
Koša un garšīga maltīte vakariņām vai pusdienām - siltie salāti ar vistas akniņām un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Laša tartars ar grauzdiņiem un marinētiem šampinjoniem

Foto: Bonduelle
Garšīga uzkoda svētku reizei  - svaiga laša tartars ar marinētiem šampinjoniem, kaperiem un melnās maizes grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Omlete ar sēņu un tomātu pildījumu

Foto: Shutterstock
Labam un sātīgam dienas sākumam - garda omlete, kas pildīta ar sēnēm un tomātiem.

Lasīt vairāk

Ar sēnēm pildīts cūkgaļas groziņš

Sātīgai maltītei - ar sēnēm un sīpoliem pildīts cūkgaļas groziņš. Pasniedz ar kartupeļiem un štovētiem kāpostiem!

Lasīt vairāk

Burkānu 'nageti' ar šampinjonu mērci

Foto: Shutterstock
Cepti burkānu "nageti" ar šampinjonu mērci izdosies pat tiem, kas ikdienā reti gatavo ēst.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!