Laikā, kad Japāna saskaras ar pieaugošu dabas draugu spiedienu, kas pieprasa samazināt apdraudēto zivju sugu patēriņu, Tokijas zivju tirgus 2015. gada pirmajā izsolē milzīga zilā tunzivs tiek nosolīta par vairāk kā 37 tūkstošiem dolāru.

Kā ziņo Tsjuki zivju tirgus oficiālie pārstāvji, 180.4 kilogramus smagā milzene tikusi nozvejota Japānas ziemeļdaļas prefektūras Aomori piekrastes ūdeņos un nosolīta par 4.51 miljoniem Japānas jenu jeb 37 480 dolāriem.

Laimīgais pirmdienas izsoles uzvarētājs ir populārā "Suši-Zanmai" restorānu tīkla vadītājs Kioši Kimura. Viņš apgalvo, ka esot bijis pārsteigts, uzvarot izsolē ar tik zemu likmi. "Turklāt zivs kvalitāte ir patiešām izcila – tai ir perfekta forma un lieliska tauku proporcija", Kimura apgalvoja vietējās preses pārstāvjiem.

Kā vēsta mediji, cenu kritums esot bijis saistīts ar konkurējošu piedāvājumu trūkumu un lielāku zilo tunzivju īpatsvaru Japānas ziemeļu piekrastes ūdeņos.

Tsjuki zivju tirgus ir pasaulē lielākā jūras velšu lieltirgotava un zilā tunzivs ir visdārgākā tajā nopērkamā zivs. Lai nobaudītu gabaliņu zilās tunzivs "otoro" jeb pavēderes taukuma, gardēži Tokija smalkākajos restorānos ir gatavi maksāt pat vairākus tūkstošus jenu. Pieprasījumu veicina arī Japāņu suši strauji pieaugošā popularitāte visā pasaulē.

Jāpiebilst, ka izsole notika laikā, kad uz Japānu, pasaules lielāko zilo tunzivju patērētājvalsti, pieaug spiediens, aicinot ieviest tirdzniecības aizliegumu šīm zivīm, kas, kā ekologi brīdina, ir izmirstoša suga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!