Foto: Shutterstock
Vidusjūras tautas citronus ir sālījušas jau gadsimtiem ilgi. To pielietojums un garšas buķete nav zaudējusi aktualitāti arī mūsdienu pasaules virtuves mākslā. Kādu brīdi sālim iedarbojoties uz citronu, no augļa izdalās sulas, bet pats citrons kļūst mīksts. Sulai mazinās skābums, bet piejaucas mizas rūgtuma nots, rodoties īpašai, neatkārtojamai, citronīgai garšvielai ar plašu pielietojumu. Kā un kur izmantot sālītos citronus?

Sālītos citronus kā jebkuru garšvielu var pievienot pie sacepumiem, mērcēm, sautējumiem. Tie ēdiena garšas padara košākas, spēcīgākas un piesātinātākas. Sālīti citroni nekļūdīgi saderēs ar dažādiem zivju ēdieniem, vārītiem rīsiem un tadžīnas dienvidnieciskajiem sautējumiem. Tos var ēst kā uzkodu, arī nepievienojot ēdieniem. Uzkodās tie lieliski saderēs ar olīvām.

Citronu sāļo sulu var izmantot dažādās mērcēs gan salātiem, gan gaļai. Sula ir samērā sāļa ar rūgtuma piesitienu, tādēļ pievieno uzmanīgi kā jebkuru citu garšvielu. Ēdienam visbiežāk pievieno tikai sasmalcinātu miziņu, jo pats citrons ir kļuvis ļoti mīksts, bet reizēm var izmantot arī augļa mīkstumu.

Citronus iesālīt ir ļoti vienkārši un tos ledusskapī var glabāt 6 mēnešus. Piedāvājam recepti citronu sālīšanai un septiņas receptes, kurās tu vari izmēģināt sālītos citronus.

Sālīti citroni

Foto: Shutterstock
Sālīti citroni ir lieliska garšviela dažādiem Vidusjūras ēdieniem. Īpaši labi tie saderas ar tadžīnas dienvidnieciskajiem sautējumiem un zivju ēdieniem. Tos var pasniegt arī kā sāļās uzkodas kopā ar olīvām.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pavasara sezonā mūsu vēders ir izsalcis pēc svaigākām maltītēm, taču sāta sajūta pieprasa arī kaut ko pamatīgāku, un tam par labu var izmantot kuskusu. Kombinācijā ar dārzeņiem un sieru, salāti iegūs gan svaigas, gan sāļas notis, kas labpatiks dažādām garšas gaumēm.

Lasīt vairāk

Cepts lasis medus un sinepju marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Zivju ēdienu klasika ir lasis, taču medus un sinepes noteikti nav tā populārākā kombinācija, bet, kas noteikti pelnījusi lielāku slavu. Patīkamais saldums un pikantums rada lielisku garšu buķeti, radot restorāna cienīgu maltīti, kuru var pagatavot ikviens.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta citronbute ar fenheļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Piedāvājam brīnišķīgu Vidusjūras recepti vieglām vakariņām - cepeškrāsnī ceptai citronbutei ar fenheļiem, olīvām un mazajiem tomātiņiem. Citronbutei ir ļoti patīkama, maiga garša, turklāt kombinācijās ar dažādiem dārzeņiem un garšaugiem tā nezaudē savu īpašo, saldi maigo aromātu. Ar citronbuti saderēsies dažādi sausie baltie vīni, piemēram,
Chardonnay
un
Chablis
.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi

Foto: Shutterstock
Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.

Lasīt vairāk

Liellopu gaļas čili

Foto: Vida Press
Ja maltās gaļas mērce jau ir gatava un noglabāta ledusskapī, tad, izmantojot konservētās pupiņas, čili varēsi pagatavot ļoti ātri. Ja mērce noglabāta saldētavā, tad pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt
šeit
.

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar sēnēm un rīsiem

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojama ar sēnēm un rīsiem pildīta paprika.

Lasīt vairāk

Kalmāru sautējums Toskānas gaumē

Foto: Vida Press
Kalmāri ir specifiska jūras velte, kas prasa īpašu uzmanību pagatavošanā. Šis pikantais sautējums būs veids, kā pagatavot kalmāru tik maigu, lai tas būtu patiesi gards!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!