Foto: Shutterstock

Mūsdienās nopērkami neskaitāmi lapu salātu veidi, bet kādas lapas ir piemērotas kādiem ēdieniem? Ar ko vieni lapu salāti atšķiras no citiem? Portāls mosfoodnews.ru skaidro dažādo lapu salātu atšķirības un pielietojumu.

Pasaulē ir vairāk nekā 1000 lapu salātu veidi. Protams, pie mums veikalos un tirgū mēs neredzam visas šīs šķirnes, tikai vispopulārākās un pieprasītākās. Visi lapu salāti selekcionēti no savvaļas salātiem, kuri aizvien aug Vidusjūras reģionā. Salātus Senajā Ēģiptē audzēja jau pirms 2000 gadiem, bet Eiropā tie parādījās 16. gadsimtā. Kādi tad ir populārākie lapu salāti no visa šī plašā klāsta?

Endīvijas


Foto: Shutterstock

Endīvijas - salāti ar krokainām, smalkām lapiņām, pieder pie cigoriņu salātu grupas. Tos mēdz saukt arī par frisē salātiem un krokainajiem cigoriņiem. Endīvijām līdzīgi kā cigoriņiem ir izteikta rūgtuma garša, gaišā daļa ir maigāka, mazāk rūgta. Tomēr par salātu vērtību tiek uzskatīta tieši to rūgtā nots. Endīvijas tiek audzētas tumsā, lai saglabātu lapās rūgtumu. Šie salāti labi saderas ar lokiem, sīpoliem, ķiplokiem, ar citiem lapu salātiem. Endīviju lapiņas mēdz iejaukt lapu salātu maisījumos. Pasniedz ar garnelēm, zivīm, ceptu cūkgaļu, sieru un citrusu mērcēm.

Eskariols

Foto: Shutterstock

Eskariols - ļoti līdzīgi salāti endīvijām, ne tikai vizuāli, bet arī pēc garšas. Arī eskarioli pieder pie cigoriņu salātu grupas. Salīdzinot ar endīvijām, to lapiņas ir platākas, blīvākas, "miesīgākas". Eskariols starp salātiem ir rekordists - vitamīna C koncentrācijā.

Cigoriņi

Foto: Shutterstock

Cigoriņi - salāti, kas pazīstami ar savu rūgtumu. Tos mēdz izmantot gan īpašos ēdienos, kuru akcents ir cigoriņu salāti, gan tos mēdz iejaukt salātu maisījumos. Galvenā cigoriņu vērtība ir lapiņu stingrā forma, kas atgādina laiviņas, tādēļ tie ir populāri dažādu uzkodu noformēšanai un pasniegšanai.

Radičio galviņsalāti

Foto: Shutterstock

Radičio galviņsalāti - salāti, kurus varētu arī saukt par sarkanajiem cigoriņiem. Radičio ir samērā rūgti. To izmanto dažādos salātu maisījumos, jo tie ir ļoti dekoratīvi un pievilcīgi salāti. Tomēr, sajaucot salātu asorti, radičio salāts jāpievieno uzmanīgi, lai tā rūgtums nepārmāktu pārējos salātus. Radičio salāti piemēroti dažādiem siltiem ēdieniem, jo, tos karsējot, salātu rūgtums izzūd.

Rukola

Foto: PantherMedia/Scanpix

Rukola - ļoti populāri, aromātiski salāti. Tiem ir nedaudz piparaina, pikanta garša ar nelielu rūgtuma noti. Tās ir ideālas salātlapiņas, kuras var pievienot jebkuriem salātiem. Lieliski saderas ar vīna etiķa mērcēm, dažādiem sieriem, tomātiem, gaļu, zivīm un citiem jūras produktiem. Rukolu izmanto, to pievienojot makaronu ēdieniem, risoto, no tās var pagatavot arī pesto un izmantot kā garšaugu sālījumos un marinādēs. Apskaties brīnišķīgu rukolas salātu recepti ar kazas sieru.

Mizuna

Foto: Shutterstock

Mizuna - nebūtu pieskaitāma pie Lactuca salātu saimes. Tie ir Japānas rāceņu radinieki. Mizunas lapiņas ir ļoti dekoratīvas, to garša pikanta, bet ne agresīva un uzmācīga. Šos salātus droši var jaukt kopā ar citiem salātiem.

Mangolds


Foto: Shutterstock

Mangolds - salāts, kura lapas atgādina biešu lapas un kurš patiesībā ir salātu jeb lapu biete ar bietēm raksturīgo smaržu. Tā saldenā garša lieliski saderas ar mīkstajiem sieriem, riekstiem, augļiem. Mangolda lapas izgreznos jebkuru salātu maisījumu.

Kressalāti

Foto: Shutterstock

Kressalāti - pikanti un nedaudz piparoti. Pēc garšas atgādina kornsalātus, tikai ir par tiem pikantāki. Kressalāti lieliski saderas ar dažādiem lapu salātiem, tos var lietot arī vienus pašus dažādās aukstajās uzkodās. Līdzīgi kā dilles, pētersīļi, baziliks un citi garšaugi, arī kressalāti gan vizuāli, gan ar savu garšu atsvaidzinās uzkodas, sviestmaizes, zupas un mērces. Kressalātus nav ieteicams kapāt, jo smalcinot tie kļūst rūgti un aromāts izplēn.

Tatsoi

Foto: Shutterstock

Tatsoi - austrumu salāti ar sulīgām, zaļām lapām. Piemēram, Dienvidkorejā izmanto, lai tajos ietītu ceptu gaļu. Tatsoi salātus arī gatavo kā silto pamatēdienu. Tatsoi salātiem ir patīkama, spēcīga kāpostu garšu.

Parastie lapu salāti

Foto: Shutterstock

Parastie lapu salāti - visbiežāk mēdz saukt vienkārši par salātiem. Maigs, ar neuzbāzīgu garšu, nevainojams kompanjons ikvienam spēcīgas garšas salātu veidam, salātu maisījumu pamats.

Romiešu salāti

Foto: Shutterstock

Kornsalāti jeb baldriņi

Foto: Shutterstock

Kornsalāti - sulīgas, saturīgas lapiņas. Maigi aromātiskas, nedaudz saldenas, ar ļoti glītu, dekoratīvu formu. Kornsalāti lieliski saderas ar ceptu gaļu, lapu salātiem, sīpoliem, riekstiem, olīveļļas un citrusu mērcēm.

Ozollapu salāti

Foto: Shutterstock

Ozollapu salāti - dekoratīvi, sarkanbrūni parasto lapu salātu radinieki, vizuāli atgādinot ozolu lapas. Šiem salātiem līdzīgi kā parastajiem lapu salātiem nav izteiktas, spilgtas garšas, tādēļ tie ir gandrīz neatņemama sastāvdaļa dažādos salātu maisījumos. Lieliski saderas ar šampinjoniem, ceptām zivīm, ķiploku, avokado un mandelēm. Reizēm šos salātus pievieno pat desertiem. Jāņem vērā, ka ozollapu salāti necieš temperatūras izmaiņas un ātri bojājas, tādēļ tos vajadzētu ēst nopirkšanas dienā.

Kruzuļotie lapu salāti

Foto: Shutterstock

Kruzuļotie salāti jeb lollo salāti - dekoratīvi salāti ar lielām, kruzuļotām lapām. Izšķir zaļos un sarkanos kruzuļotos salātus. Viegli audzējama salātu šķirne. Lieliski kompanjoni dažādiem salātlapu maisījumiem. To garša ir patīkama, nedaudz pikanta, ar rūgtuma noti. Zaļie kruzuļotie salāti ir maigāki nekā sarkanie. Lieliski saderas ar dažādiem siltajiem pamatēdieniem, ceptiem un grilētiem dārzeņiem, ceptu gaļu. Ideāls partneris steikam.

Ledus salāti

Foto: Shutterstock

Ledus salāti ārēji atgādina kāpostu. To lapas ir izteikti kraukšķīgas, sulīgas. Pateicoties maigajai, atsvaidzinošajai garšai, tie kļuvuši ļoti populāri. Nevainojami sader ar citiem lapu salātiem. To kausveida forma piemērota uzkodu pasniegšanai. Ledus salātu var gatavot arī kā silto ēdienu un līdzīgi kā kāpostu pievienot zupām, dārzeņu sautējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!