Sestdien, 20. septembrī, Rīgā, kluba Piens teritorijā A. Briāna ielā 9, no pulksten 11 līdz pulksten 16 norisināsies publisks Rīgas Tiešās pirkšanas pulciņu pārtikas saņemšanas notikums - Lielpasūtījums, kura laikā interesentiem būs iespēja vērot Tiešās pirkšanas pulciņu darbību praksē. Darbosies arī bioloģisko produktu tirdziņš, notiks diskusijas par pārtikas ietekmi uz vidi, kā arī dažādas radošās darbnīcas un muzikāli priekšnesumi.

Kas ir Tiešā pirkšana un kā tā darbojas? Tiešās pirkšanas pulciņi ir pircēju dibinātas grupas, kuras regulāri iegādājas bioloģisko pārtiku no Latvijas lauksaimniekiem. Tas veicina pircēja personīgu kontaktu ar ražotāju un nodrošina tam regulārus ienākumus un pārliecību, ka viņa darbs ir vajadzīgs un produktiem ir noiets. Regulārus iknedēļas pasūtījumus brīvprātīgi organizē paši pircēji, tādēļ produktiem nav starpniecības uzcenojuma, pelna tikai zemnieks.

Lai rosinātu pircēju sadarbību ar Latvijas bioloģiskajiem lauksaimniekiem, kā arī informētu par pārtikas ietekmi uz vidi, Latvijas Zemes draugi sadarbībā ar Tiešās pirkšanas kustību, aicina piedalīties publiskajā pasākumā Lielpasūtījums.

Jau no pulksten sāksies organizēti Tiešās pirkšanas pulciņu kopdežūras posmi, kuru laikā ikviens interesents varēs vērot, kā soli pa solim noris produktu piegādes diena Tiešās pirkšanas pulciņos, kuru dalībnieki brīvprātīgi dežurējot, nodrošina iknedēļas pārtikas pasūtījumus visiem savas grupas biedriem. Šāds pārtikas iegādes veids Latvijā kļuvis populārs pēdējos piecus gadus, un Rīgā jau darbojas 10 pulciņi, savukārt, ārpus galvaspilsētas tie dibināti Cēsīs, Siguldā, Valmierā, Ikšķilē, Smiltenē un Ādažos. Šī iniciatīva radusies Francijā, kā atbalsts krīzes skartajiem lauksaimniekiem un ir ļoti populāra visā pasaulē. Latvijā Tiešā pirkšana darbojas ar mērķi brīvprātīgi atbalstīt tieši videi un veselībai draudzīgus produktu ražotājus, kā arī nodrošināt Latvijas ģimenes ar kvalitatīvu, bioloģisku pārtiku par ražotāju cenu.

Pasākuma laikā darbosies arī informācijas telts un interesenti varēs pieteikties pulciņos, kuros uzņem jaunus biedrus.

Pasākuma laikā būs iespēja uzzināt vairāk par pārtikas ietekmi uz vidi, Ēd.Talk. neformālajās sarunās kopā ar vides ekspertiem Jāni Brizgu, Janu Simanovsku un Lāsmu Ozolu.

Vides organizācija "homo ecos:" piedāvās Pasaules pārtikas dienai veltītu zīmējumu darbnīcu bērniem, savukārt biedrības Zaļā josta draugs Ezītis Jostiņš aicinās piedalīties atkritumu šķirošanas spēlē. Tiešās pirkšanas apdrukas darbnīcā, ziedojot kustības atbalstam, būs iespējams apdrukāt apģērbus no labdarības veikala Otrā Elpa.

No pulksten apmeklētājus priecēs muzikāli priekšnesumi un danči kopā ar Vecpilsētas dziedātājiem, Ingu Karpiču un mākslinieci Māru Višku, danču muzikantiem Anastāsiju Oļenkinu un Oskaru Patjanko.

Lielpasūtījums ir daļa no publiskās kampaņas Personīgi. Ēdiens. kuru, pateicoties Latvijas Vides aizsardzības fondam, īsteno Latvijas Zemes draugi. Šīs kampaņas ietvaros, rudenī, piecās Latvijas pilsētās norisināsies interaktīvi semināri, ar mērķi veidot Tiešās pirkšanas pulciņus ārpus Rīgas, kā arī informēt sabiedrību par videi draudzīgu pārtikas patēriņu.

Vairāk informācijas par pasākumiem atradīsi Tiešās pirkšanas kustības mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!