Foto: Shutterstock
Sals ir klāt! Kad vairs nelīdz pat siltās šalles un cimdi, laiks ķerties pie "smagās artilērijas". Šie dzērieni palīdzēs tev sasildīties un uzveikt saaukstēšanās simptomus.

Vārot tēju, nav nepieciešams ūdeni uzkarsēt, līdz tas sāk burbuļot. Ja redzi, ka ūdenī sāk virmot pirmie mazie burbulīši, vari gatavot tēju. Ņem vēra, ja tev ir iekaisis kakls, nekādā gadījumā nedzer karstu tēju – pagaidi, kamēr tā nedaudz atdziest, citādi tu vēl vairāk sakairināsi kakla gļotādu. Atceries, ka medu un citronu ieteicams pievienot tējai, kad tā ir patīkami silta, jo verdošā šķidrumā iet bojā daļa no medus un citrona sastāvā esošajām veselīgajām vielām.

Karsts piens ar minerālūdeni

Pienam pievieno gāzētu dabīgo minerālūdeni (3:1) un uzkarsē. Šis dzēriens atvieglos krēpu atdalīšanos.Ja tevi moka sausa klepus lēkmes, kuras neļauj aizmigt, uzkarsētam pienam pievieno šķipsnu sodas un iemaisi nedaudz sviesta.

Žāvētu augļu kompots

Tas visiem ir pazīstams jau kopš bērnības. Kompots palīdz aktivizēt organisma aizsargspējas un mīkstina gļotādas. Sasmalcini 100 gramus žāvētu ābolu vai bumbieru, noskalo tos silta ūdenī. Pievieno 3 ēdamkarotes cukura, pārlej ar litru ūdens un vāri 30 minūtes. Piecas minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno rozīnes vai citas žāvētas ogas. Gatavam kompotam vari pievienot citrona vai apelsīna sulu, medu.

Aveņu tēja ar liepziediem

Pārlej liepziedu un aveņu tējas maisījumu ar karstu ūdeni, pārklāj ar vāciņu un ļauj, lai dzēriens ievelkas 30 minūtes. Šim dzērienam ir izteikti sviedrējošs efekts, tādēļ to ieteicams lietot pirms gulētiešanas. Ja aveņu tēja nav pieejama, vari to aizstāt ar aveņu ievārījumu.

Tēja ar medu un citronu

Tikko kā jūti pirmos saaukstēšanās simptomus, pagatavo vieglu melno vai zaļo tēju, pievieno tai tējkaroti medus un pāris šķēlītes citrona.

Piens ar ķiploku sulu

Neizklausās iedvesmojoši, tomēr runā, ka tas palīdzot atgūt veselību pat vienas nakts laikā. Glāzei silta piena pievieno 10 pilienus ķiploku sulas un izdzer pirms gulētiešanas. Ja šis salikums šķiet pārāk ekstremāls, pievieno pāris ķiploka daiviņas siltai ingvera vai piparmētru tējai un pievieno pāris šķeles citrona - šādi ķiploka garša būs mazāk jūtama.

Mežrozīšu augļu tēja

Visiem zināms, ka mežrozīšu augļi ir lielisks C vitamīna avots. Sasmalcini trīs ēdamkarotes kaltētu mežrozīšu augļu, pārlej ar pus litru karsta ūdens un uz nakti atstāj termosā. No rīta izkās caur sietu un lieto pa pus glāzei četras reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas.

Dzērveņu vai brūkleņu morss

Dzērvenēm un brūklenēm ir unikālas baktericīdās īpašības. Lai pagatavotu morsu, saberz ogas ar medu vai cukuru (3:1) un 2 ēdamkarotes maisījuma pārlej ar pus litru silta ūdens.

Ingvera tēja ar medu

Šis dzēriens lieliski sasildīs vēsā rudens dienā, turklāt tas palīdz nostiprina imunitāti un paaugstina darba spējas. Glāzē karsta ūdens iemaisi ēdamkaroti medus, ēdamkaroti citrona sulas, pus tējkaroti nomizotas, sasmalcinātas ingvera saknes un šķipsnu kanēļa. Ja vēlies, vari pievienot arī pāris svaigas vai kaltētas piparmētras lapiņas.

Karstvīns

Lielisks, turklāt garšīgs, līdzeklis saaukstēšanās profilaksei. Karstvīna garšvielu maisījumu ber katliņā, pārlej ar 100 ml ūdens, uzvāri, noņem no plīts un ļauj 10 minūtes ievilkties, tad nokās. Sagriez daiviņās apelsīnu. Katliņā lej vīnu, garšvielu ūdeni, apelsīna daiviņas, cukuru pēc garšas un uzkarsē, bet ne līdz vārīšanās temperatūrai. Karstvīnam vari pievienot arī medu, ābola šķēlītes, rozīnes. Baudot šo dzērienu, labāk pieturies pie sekojoša scenārija: karsējot kājas iemalko glāzi karstvīna un tad nekavējoties dodies pie miera.

Kumelīšu tēja

Kumelītes ir lielisks pretiekaisuma līdzeklis. Kombinējot tās ar liepziediem un medu, iegūsi lielisku dzērienu, kurš palīdzēs tikt galā ar saaukstēšanās simptomiem. Vienu tējkaroti kumelīšu ziedu un liepziedu pārlej ar glāzi ūdens un uzvāri, tad ļauj iestāvēties 20 minūtes un nokās. Lieto trīs reizes dienā pa 1/3 glāzei pirms ēšanas. Vari pievienot nedaudz medus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!