Foto: Shutterstock

Ledusskapja krājumu revīzija un ģenerālā tīrīšana ir vajadzīgs un regulāri veicams pasākums, bet bieži vien gadās pārcensties, vieglu roku izmetot atkritumu spainī produktus, kuri vēl var būt noderīgi. Iedvesmojoties no portāla thekitchn.com, sastādījām "glābjamo" produktu sarakstu, kuriem ir vērts dot iespēju izdzīvot "otro dzīvi".

Apkaltis siers

Siera mizas un apkaltuši siera galiņi, kas mētājas ledusskapī, pēc kāda laika, kad beidzot tos kāds pamana, lielākoties "aizceļo" uz atkritumu spaini. Turpmāk iesakām savākt sacietējušā siera pārpalikumus un pagatavot no tiem francūžu iecienītu delikatesi "fromage fort". Tas ir pavisam vienkārši – liec blenderī siera galiņus, pievieno ķiploka daiviņu, garšaugus, nedaudz sausa baltvīna un sasmalcini, līdz iegūsti viendabīgu, krēmīgu konsistenci. "Fromage fort" lieliski garšos uz svaigi ceptas vai grauzdētas maizes.

Aizvākojamā trauciņā vari to uzglabāt ledusskapī 3-5 dienas, turklāt šo delikatesi vari arī pāris mēnešus glabāt saldētavā.

Cietā siera pārpalikumi noderēs arī zupu un pastas ēdienu garšas bagātināšanai un uzlabošanai.

Melni banāni

Ja konstatē, ka banāni ir pārgatavojušies, izmanto tos banānmaizes vai kūkas pagatavošanai. Vari banānus nomizot, safasēt aiztaisāmos plastikāta maisiņos un ievietot saldētavā, lai vēlāk izmantotu veselīga smūtija vai krēmīga saldējuma pagatavošanai.

Savītuši dārzeņi

Savītušus sīpolus, selerijas, ingvera sakni, burkānus, ķiplokus nav jāsteidzas izmest. Ieliec tos lielā plastikāta maisā un ievieto ledusskapī, lai brīvākā brīdī izmantotu aromātiska buljona pagatavošanai.

Vistas kauli

Kaulus, kas paliek pāri pēc tam, kad sadali veselu vistu, vari likt saldētavā, lai vēlāk pagatavotu no tiem vistas buljonu. Starp citu, buljona gatavošanai var izmantot arī grilētas vai ceptas vistiņas kaulus – šādi buljons iegūs īpaši bagātīgu garšu.

Sakaltusi maize

No apkaltušas maizītes vari pagatavot grauzdiņus zupai. Grauzdiņi ar ķiploku, pesto vai saulē kaltētu tomātu piedevu, papildināti ar jogurta mērcīti, būs lieliska uzkoda. Apkaltušu baltmaizi vari izmantot dažādu saldo ēdienu, piemēram, "šarlotes" pagatavošanai.

Dārzeņu galiņi

Kāpēc gan izmest ēdamus dārzeņu galiņus, par kuriem turklāt ir samaksāts? Burkānu, biešu, redīsu, kolrābju, fenheļa galiņi un atgriezumi ir ēdami un izmantojami dažādos veidos – gan svaigi, gan salātos, gan sautējumos, gan zupas vai buljona pagatavošanai.

Ķirbju sēklas

Kad lielā, oranžā oga ir apēsta, pāri paliek daudz sēkliņu, no kurām, sagrauzdējot tās cepeškrāsnī ar savām iecienītākajām garšvielām, sāli un šļuciņu olīveļļas, vari pagatavot gardu un veselīgu našķi.

Kafijas biezumi

Konservētu dārzeņu marināde

Gurķu burciņas aromātisko marinādi vari izmantot kā pamatu svaigām salātu mērcēm, pievienot to sautējumiem, zupām un pat "Asiņainajai Mērijai". Turklāt to var izmantot arī gaļas un dārzeņu ātrai marinēšanai.

Bekona ādiņa

Ar bekona ādiņu vari ietaukot pannu, cepot pankūkas. Tās kūpinājuma garša noderēs arī zupu un sautējumu garšas bagātināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!