Foto: Shutterstock
Ko nozīmē saplānot maltītes? Un vai tas vispār ir vajadzīgs? Ja vēlies ekonomēt līdzekļus, kurus patērē pārtikas pirkšanai, tad tas ir viens no efektīgākajiem veidiem, kā to izdarīt. Visērtāk ir iepirkties ar sarakstu. Tas palīdz veikalā nopirkt visu to, kas patiešām ir vajadzīgs, un nepirkt to, bez kā varētu arī iztikt. Toties, lai varētu sastādīt iepirkšanās sarakstu ir nepieciešams maltīšu plāns. Tas nozīmē pārdomāt, ko gatavot un pasniegt brokastīs, pusdienās un vakariņās, cik bieži tiks ēsts mājās.

Cilvēki mēdz būt ļoti dažādi. Citi saplāno iepirkšanos mēnesi uz priekšu, iesaldē produktus vai daļēji sagatavotas maltītes, bet citi iepērk to, kas viņus veikalā uzrunā, kas izskatās svaigs un apetelīgs. Tas, kas ir labi vienam, var nebūt derīgi otram. Tomēr pārdomāta nedēļa ļauj būt pietiekami elastīgam un vienlaicīgi ekonomiskam. Kā veikt plānošanu visefektīgāk?

Nedēļas plānošanu uzsāc, izvēloties receptes atbilstoši sezonas produktiem, ietverot gan vecas un pārbaudītas vērtības, gan jaunas receptes, kuras gribētu izmēģināt. Piedāvājam 15 idejas, kas tevi var iedvesmot un palīdzēt saplānot nedēļas maltītes:

Kur smelties idejas?


Katru nedēļu atrodi sev jaunas receptes.
Šķirsti pavārgrāmatas, meklē internetā, žurnālos. Sakrāj piezīmes un atzīmes par receptēm, kuras tu gribētu izmēģināt. Iedvesmojies! Vari izmantot līmlapiņas, atzīmējot vajadzīgo recepti grāmatā vai žurnālā.

Iekārto plauktu receptēm, kurā glabāt grāmatas, žurnālus, piezīmju grāmatiņas ar receptēm. Neuztraucies, ja plaukts ir nedaudz haotisks, tas būs tāds, kāds tev derēs vislabāk.

Iztaujā ģimenes locekļus. Kad tu plāno maltītes, vienmēr apjautājies pārējiem ģimenē, ko viņi vēlētos ēst. Tas var izklausīties pašsaprotami, bet tas ļoti bieži aizmirstas, kad pienāk iknedēļas plānošana.

Pārbaudi laika prognozes. Vai būs karsts, vai auksts? Kādi ēdieni labāk saderēsies ar gaidāmo lietu vai karsto sauli? Kas vislabāk visus iepriecinās nedēļas nogalē?

Uzkrāj savus vecos maltīšu plānus. Pēc gada vai diviem gadiem pārbaudi, ko iepriekšējos gados atbilstošā sezonā esi gatavojusi. Tu, iespējams, pat atradīsi aizmirstus, bet visiem toreiz garšojošus ēdienus.

Foto: Shutterstock

Plānošana

Izmanto gatavās piezīmju grāmatas – kalendārus, kuros ērti ierakstīt, ko kurā dienā gatavot. Aizpildi to tik dienām, cik tieši tev ir ērti. Mēs katrs esam citādāks cilvēks. Tās var būt dažas dienas vai vairākas nedēļas. Tev nepatīk kalendāri? Salīmē līmlapiņas ar ēdienu nosaukumiem uz ledusskapja, pie plīts sienas, pie sienas blakus datoram. Galvenais ir pierakstīt, ko tu esi nolēmusi gatavot.

Iekārto katrai nedēļas dienai savu tēmu. Daudz ērtāk un vieglāk būs plānot, piemēram, ja nedēļā būs zupas diena, makaronu diena, zivs diena, pupu diena utt. Protams, šis padoms var tev arī nederēt, bet tas var būt īpaši noderīgs ģimenēm ar bērniem. Pajautā bērniem, kādu zupu viņi grib ēst šonedēļ, kurā dienā viņi grib ēst makaronus. Ja izvēle tiek ierobežota ar kādiem noteikumiem, tad ir daudz vieglāk un ātrāk izvēlēties recepti.

Ievies ģimenē noteiktas iepirkšanās dienas tradīciju, tas palīdzēs tev pašai sevi saorganizēt un pabeigt iepirkšanās sarakstu līdz iepirkšanās dienai.

Veikalā pārskati produktus ar atlaidēm. Dažiem patīk iepirkties, izmantojot atlaides un plānot maltītes, izmantojot šos produktus. Daudzi no šiem produktiem var stāvēt tavā noliktavā un ledusskapī, tos var arī iesaldēt, bet nākamajā nedēļā ieplāno maltīti, balstītu uz šiem produktiem. Bet daži svaigi sezonālie produkti var negaidīti kļūt par jauku papildinājumu tavai izplānotajai maltītei.

Domā arī par to, cik dienas katrs ēdiens tiks ēsts. Plānojot maltīšu nedēļu, pārdomā, kas paliks pāri un ko tu varēsi nākamajā dienā sasildīt vai pasniegt kā auksto uzkodu. Ja nevēlies pārpalikumu izmantot nākamajā dienā, sasaldē to un tev būs ēdiens citā dienā.

Uzreiz pēc iepirkšanās, sakārto iepirktos produktus ledusskapī tādā veidā, kā tie paredzēti lietošanai. Pārdomā, cik ilgi, kas jāglabā. Ja dažiem produktiem jāiztur nedēļa līdz gatavošanai, tos var jau daļēji apstrādāt vai iesaldēt.

Sagatavo produktus vai ēdiena sastāvdaļas vairākām maltītēm uz priekšu, tad gatavošanas vakarā tas būs daudz vieglāk un ātrāk. Piemēram, izvāri iepriekš tomātu mērci, sagriez zaļumus un sakul mikserī ar eļļu un nedaudz sāls. Šo zaļumu masu var vienmēr pievienot salātu mērcei. Tomātu mērce vienu dienu noder zupai, citu dienu makaroniem. Izcep cepeti. Pirmajā vakarā to var pasniegt kā silto ēdienu, bet visu atlikušo nedēļu izmantot kā uzgriežamo sviestmaizēm.

Vienmēr pārdomā, ko tu vari iesaldēt. Saldētava ir tavu nākotnes maltīšu draudzene. Dažus ēdienus vienmēr vāri divas reizes vairāk. Piemēram, to pašu tomātu mērci. Pusi izmanto uzreiz, otru pusi iesaldē citām nedēļām. Tieši tāpat dari ar buljonu. Pusi vai pat vairāk kā pusi sasaldē porciju traukos un paņem tik, cik tev citā reizē ir vajadzīgs. Novāri pupas, daļu izmanto uzreiz, pārējās iesaldē.

Nesaliec saldētavā pārāk daudz produktu, ik pa laikam pārskati un izmanto uzkrāto. Ja saldētava kļūst pārāk pilna, tā kļūst nepārskatāma un daži produkti tur var aizstāvēties pārāk ilgi.

Nepārblīvē ledusskapi. Ir daudz vieglāk gatavot, ja produktu plauktos ir samērīgas rezerves. Dažiem produktiem vienmēr vajadzētu būt tavā virtuvē. Pārdomā, kuri ir tie produkti, kuri tev ir vajadzīgi vienmēr.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!