Foto: Shutterstock
Siltā diena tā vien aicina sakurt grilu un pavadīt laiku ar draugiem, apēdot gardu un aromātisku, nedaudz pēc dūmiem smaržojošu gaļas gabaliņu kopā ar kādiem kraukšķīgiem salātiem. Tomēr, lai gaļa tiešām būtu garda, viss sākas ar marinādi. Kādu marinādi izvēlēties, lai gaļa būtu sulīga un mīksta? Piedāvājam astoņas pārbaudītas vērtības, kas neliks vilties nevienam cepējam un ēdājam.

Klasiskā marināde - 1 kg gaļa, 3-4 ēdk. etiķis, 1 tk. cukurs, 3-4 sīpoli, 1,5 glāzes ūdens, melnie un sarkanie pipari, sāls.

Šī marināde saderas ar jebkuru gaļas veidu. Sagriez gaļu gabaliņos, apsāli, appiparo. Sagriez sīpolus ripiņās un samaisi ar gaļu. Ūdenī iejauc etiķi, pagaršo tā stiprumu (etiķūdenim jābūt stiprākam nekā tu vēlies gaļu). Aplej ar etiķūdeni gaļu un atstāj marinēties pa nakti. Gaļa iemarinēsies vēl efektīgāk, ja uzliksi pa virsu kādu slogu.

Sīpolu un citronu marināde - 1,5 kg gaļa, 1 citrons, 2 sīpoli, 2 lauru lapas, 5 melnie piparu graudi, sāls un malti melnie pipari.

Sagriež gaļu gabaliņos un liek katliņā. Sagriež sīpolu ripiņās un liek pa virsu gaļai, pēc tam bagātīgi uzber sāli un maltos piparus. Sagriež citronu uz pusēm un izspiež sulu pāri gaļai un sīpoliem. Mizu neizmet, bet liek sīpoliem pa virsu, pievieno lauru lapas, piparu graudus un visu izmaisa. Ļauj gaļai marinēties apmēram 4 stundas.

Kaukāza pikantā marināde - 500 g gaļa, 500 g sīpoli, 1-2 ēdk. eļļa, malti melnie un sarkanie pipari, smalcinātas lauru lapas, garšviela hmeļi suneļi.

Šī marināde vislabāk saderēs ar cūkgaļu. To sagriež nelielos gabaliņos un noliek malā. Sīpolus smalki sablenderē vai samaļ gaļas mašīnā. Tiem pievieno eļļu un visas garšvielas. Pēc tam marinādē liek gaļu un visu labi izmaisa. Ļauj gaļai marinēties 5-7 stundas.

Alus marināde - 200 g gaļa, 50 ml sojas mērce, 50 ml medus, 50 ml alus, 1 ķiploka daiviņa, gabaliņš sarkanā čili pipara, 1 rozmarīna zariņš.

Nevainojama marināde cūkgaļai. Sasmalcina ķiploku un sajauc ar pārējām marinādes sastāvdaļām. Sagriež gabaliņos gaļu un liek marinādē, ļauj marinēties visu nakti.

Medus un sinepju marināde - 1 kg gaļa, 2 ēdk. sinepes, 50 ml medus, 50 ml sarkanvīna etiķis, 50 ml olīveļļa.

Sagriež gabalos gaļu. Sajauc visas marinādes sastāvdaļas un pārlej pāri gaļai, ļauj tai marinēties 3 stundas.

Kivi marināde - 0,5 kg gaļa, 1 liels kivi, 1 sīpols, 1 tk. saldās paprikas pulveris, kinzas zaļumi, dilles, malts koriandrs, sāls, 250 ml gāzētais minerālūdens.

Šī marināde būs vispiemērotākā aitas un liellopa gaļai, tā kā kivi ir jaudīgs gaļas mīkstinātājs. Sagriež gaļu palielos gabalos. Sasmalcina sīpolu, zaļumus, kivi, sajauc ar garšvielām un minerālūdeni, lej pāri gaļai un ļauj marinēties vairākas stundas.

Ingvera marināde - 0,5 kg gaļa, 2 cm ingvera sakne, 4 ēdk. sojas mērce, sarkanie pipari.

Šī marināde saderēsies ar liellopu gaļu. Ingveru uz rīves sarīvē un sajauc ar marinādes sastāvdaļām. Sagriež palielos gabalos gaļu un aplej ar marinādi. Ļauj marinēties 2-4 stundas.

Melnās tējas marināde - 1 l stipra melnā tēja, 1 kg gaļa, baziliks, pipari, krustnagliņas, sāls.

Tējas marināde būs piemērota visiem gaļas veidiem. Tā neticami labi mīkstina gaļu. Uzvāra tēju un atdzesē. Sagriež gabalos gaļu, saplucina bazilku, samaisa ar garšvielām. Pāri lej tēju tā, lai gaļa būtu nosegta. Ļauj marinēties 8-12 stundas.

No Tasty.lv pavārgrāmatas piedāvājam 10 lieliskas grilētas gaļas un šašliku receptes. Lai jauka nedēļas nogale!

Grilētas liellopu ribas

Foto: Shutterstock

Vēlies perfektas, mīkstas grilētas liellopu ribas? Gaļu vismaz dienu pirms cepšanas ieberzē ar sāli un pipariem. Tomēr ir vēl viens solis, kas jāizdara pirms grila pannas iekuršanas - ribas izcep gatavas cepeškrāsnī, satītas folijā. Šādi tu vari sagatavot ribas pat pāris dienas pirms grilēšanas vakara. Satin gaļu folijā un glabā ledusskapī līdz pienāk grila vakars. Kad grils sakarsis, ribas uz oglēm vairs tikai jāapbrūnina. Šādi var gatavot ne tikai liellopu ribas, bet arī jēra un cūkas.

Lasīt vairāk

Ātrais - klasiskais šašliks

Klasiskā šašlika recepte, kas turklāt ļoti ātri pagatavojama!

Lasīt vairāk

Grilētas vistas krūtiņas ar ceptiem kartupeļiem

Viegli pagatavojamas un ļoti gardas vistas krūtiņas, kuras cept ne tikai cepeškrāsnī, bet arī uz grila.

Lasīt vairāk

Grilētas kotletes

Izmēģini grilētas kotletes, kuras ļoti interesanti garšo, pasniedzot kopā ar ābolu vai ananāsu šķēlēm, kuras arī apceptas uz grila.

Lasīt vairāk

Klasiskais cūkgaļas šašliks

Foto: Shutterstock

Šobrīd veikalos pieejamas neskaitāmas variācijas gatavai, jau iemarinētai cepamgaļai, tomēr daudz gardāks šašliks būs, ja marinēsiet to paši. Lūk, klasiska šašlika recepte, kurā tiek izmantots baltvīns un citrons. Vispārizplatītais uzskats, ka šašlikam noteikti jābūt marinētam etiķī, ir maldīgs.

Lasīt vairāk

Vistas filejas ļuļa kebabs ar grilētu papriku

Pārsvarā ļuļa kebabus gatavo no jēra vai liellopa gaļas. Piedāvājam vienkāršotu ļuļa-kebaba recepti, kurā izmanto vistas fileju. Vasarā cep uz grila, ziemā - cepeškrāsnī. Pasniedz ar grilētu marinētu papriku.

Lasīt vairāk

Buka šašliks kivi marinādē

Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks riekstu marinādē

Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Rabarberu sulā marinēta vistas gaļa grilam vai cepeškrāsnij

Foto: Shutterstock

Marinējot vistas gaļu rabarberu sulā, sanāk interesants, nedaudz saldskābs un ļoti sulīgs šašliks.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!