Foto: Shutterstock
Neapšaubāmi, avokado augļi ir ļoti veselīgi, garšīgi un arī sātīgi, un tie arvien biežāk nonāk uz mūsu šķīvjiem. Visbiežāk tos izmanto dažādos salātos, bet tos var sagatavot krietni daudzveidīgāk nekā tas ierasts.

Avokado var kļūt gan par pikantu uzkodu, gan par krēmīgu kārumu. Vienīgi jāatceras, ka avokado, līdzko ir pārgriezts, samērā ātri oksidējas. To termiski neapstrādātu nevar glabāt ilgstoši, lai arī citrona sula uz brīdi var aizkavēt nomelnēšanu. Visi avokado ēdieni ir jāpasniedz tūlīt pēc pagatavošanas. Piedāvājam astoņus avokado gatavošanas veidus. Kādi tie ir?

Avokado trifeles

Foto: Shutterstock

Neticami, bet šie nelielie šokolādes kārumi ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi. Ar avokado var nevainojami aizvietot saldo krējumu, trifeļu garša būs lieliska.

Sastāvdaļas: 1 vidējs avokado, 300 g tumšā šokolāde, 2 ēdamkarotes kakao pulveris. Ūdens peldē izkausē šokolādi. Gatavam avokado izņem mīkstumu, blenderī sakuļ un pievieno kausētajai šokolādei, labi izmaisa. Liek ledusskapī un atdzesē apmēram vienu stundu. Ar karoti nokniebj šokolādes masu un plaukstās saveļ trifeles bumbiņu. Pēc tam trifeles apviļā kakao pulverī.

Avokado gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamolei var būt dažādas tekstūras, tā var būt gludāka, smalkāk sasmalcināta, krēmīgāka, bet tā var būt arī ar nelieliem avokado un tomāta gabaliņiem. Man vislabāk garšo gvakamole ar kinzu, bet zaļumiņi var būt dažādi vai arī tos var neizmantot. Gvakamole ir brīnišķīga uzkoda, to liekot uz grauzdiņiem, vai to var izmantot kā salātus.

Sastāvdaļas: 1 vai 2 avokado, 1 neliels tomāts, 1 neliels sīpols, 1 ķiploka daiviņa, 1 mazs čili, sauja kinzas lapiņu, svaigi spiesta citrona vai laima sula, daži pilieni eļļas, sāls. Iztīra avokado, saspaida vai sagriež mazos gabaliņos, smalki sagriež tomātu, sīpolu, ķiploku, čili un kinzu. Visu samaisa, pievieno citrona sulu, sāli un dažus pilienus eļļu. Eļļu var nelikt vispār, ja avokado ir ļoti gatavs.

Avokado smūtijs

Foto: Shutterstock

Avokado var izmantot smūtijiem un kokteiļiem. Ar avokado tie kļūst īpaši krēmīgi un maigi. Piedāvāju vienu no savām mīļākajām avokado kokteiļu receptēm.

Sastāvdaļas: 1 gatavs avokado, 3 burākni, 1 ābols, 5 bazilika lapas, 1 citrona šķēle. No burkāniem un ābola izspiež sulu, pievieno pārējās sastāvdaļas (izņemot citrona šķēlīti) un sablenderē. No citrona šķēlītes izspiež sulu, samaisa.

Salāti ar avokado

Foto: Shutterstock

Salāti ir vienkāršākais veids, kā izmantot avokado. Tie salātiem dos pamatīgumu un nobeigtību. Apēdot šādus salātus, ēstgriba būs remdēta daudz ilgāk, nekā ēdot salātus bez avokado. Avokado salātiem ieteicams izmantot eļļas un citrona mērci. Citronu var aizvietot arī ar laimu vai vīna etiķi. Treknās majonēzes mērces nesaderēsies ar avokado. Salāti ar avokado ir lieliska piedeva zivīm un citām jūras veltēm.

Saldējums ar avokado

Foto: Shutterstock

Avokado saldējums ir krēmīgs, maigs, bet mazāk trekns kā krējuma saldējums, jo daļu saldā krējuma aizvieto ar avokado. Piedāvājam saldējuma gatavošanas paņēmienu bez saldējuma mašīnas.

Sastāvdaļas: 3 avokado, 200 ml salds krējums, 300 ml piens, 100 g cukurs, 1 ēdamkarote citrona sulas, šķipsna sāls. Katliņā ielej pienu un 150 ml krējuma (50 ml noglabā), uzvāra. Iztīra avokado mīkstumu un sablenderē. Bļodā sajauc avokado ar cukuru, sāli un citrona sulu. Nepārtraukti maisot, pamazām pievieno apmēram pusi karstā piena. Pēc tam avokado pienu var ieliet piena katliņā un izmaisīt. Turpina uz nelielas uguns, nepārtraukti maisot, karsēt avokado pienu, apmēram 3 minūtes. Izkāš pienu caur sietiņu un ļauj tam atdzist līdz istabas temperatūrai.

Salej atdzisušo avokado pienu ledus formiņās un liek saldētavā, līdz sasalst (apmēram 3 - 4 stundas). Liek sasalušā avokado piena kubiņus blendera traukā. Saputo mīkstās putās noglabāto saldo krējumu un pievieno avokado kubiņiem, sablenderē viendabīgā masā. Liek trauku saldētavā uz vismaz 3 stundām. Izbaudi!

Cepts avokado

Cepts avokado ar olu derēs sātīgām brokastīm. Pārgriež avokado uz pusēm, izņem kauliņu. Divas olas pārsit nelielā bļodiņā, ar karoti olas dzeltenumu ieliek avokado iedobē, papildina ar baltumu. Liek karstā cepeškrāsnī un cep, līdz ola ir gatava. Pasniedzot uzkaisa sāli, piparus, var pasniegt arī ar ceptu bekonu, zaļumiem.

Burgers ar avokado

Foto: Shutterstock

Avokado var izmantot arī burgera kārtojumā, kurā tas aizvietos trekno majonēzes mērci. Pārgriež avokado uz pusēm, sagriež mīkstumu daivās un apslacina ar citrona sulu, lai avokado nekļūtu brūns. Kārto burgeri, uz gaļas liekot sulīgo avokado. Ēd veselīgi!

Avokado šokolādes krēms

Foto: Shutterstock

Vēl viens burvīgs deserts, krēmīgs, šokolādīgs un gards. Sastāvdaļas: 2 lieli avokado, 50 g kakao pulveris, 2 tējkarotes vaniļas ekstrakts, 150 g tumšā šokolāde, 70 ml kokosriekstu piens, cukurs pēc garšas (apmēram 2 - 3 ēdamkarotes).

Ūdenspeldē izkausē šokolādi, iztīra avokado mīkstumu, sadalot to palielos gabalos. Blenderī liek visas sastāvdaļas (izņemot šokolādi), sablenderē, pievieno kausēto šokolādi un vēlreiz uz īsu mirkli ieslēdz blenderi. Pasniedzot grezno ar rīvētu šokolādi vai ogām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!