Foto: Shutterstock

Ēst gatavošana raisa pozitīvas emocijas ne tikai lielos godos, kad vari pārsteigt draugus un radus, ceļot galdā trīsstāvīgu torti vai pildītu zoss cepeti. Arī ikdienā darbošanās virtuvē var sagādāt daudz prieka, kļūstot par gaidītu brīdi un teju vai meditatīvu nodarbi, kad vari atstāt aiz durvīm visas nebūšanas un darbā uzkrāto stresu. Iespējams, ka šie astoņi vienkāršie thekitchn.com padomi būtiski mainīs tavus gatavošanas paradumus.

Stabils griežamais dēlītis

Foto: Shutterstock

Ļoti būtiski, lai dēlītis, uz kura griez un smalcini produktus, būtu stabili nofiksēts un pilnīgi nekustīgs, jo bieži mēdz gadīties, ka tam aizslīdot pa galda virsmu, tiek gūtas nepatīkamas traumas. Lai izvairītos no šāda veida negadījumiem, pirms produktu smalcināšanas paliec zem dēlīša virtuves dvieli vai vairākās kārtās salocītu papīra dvieli.

Asi naži

Foto: Shutterstock

Ja tu bieži darbojies virtuvē, naži visai ātri nodilst. Lai tie nezaudētu savu asumu, nažus nepieciešams regulāri uzasināt. Ja jūti, ka saviem spēkiem vairs netiec galā, saņemies un aizved nažus uz darbnīcu, lai meistars tiem veiktu profesionālu apstrādi – tas būs lētāk, nekā iegādāties jaunu kvalitatīvu nažu komplektu.

Priekšauts nav lieka greznība

Foto: Shutterstock

Iespējams, tev šķiet, ka priekšauts ir arhaiska palieka no vecmāmiņu laikiem, tomēr tā nebūt nav – tieši priekšauts pasargā tavas drēbes no ēdiena šļakatām, apdegumiem un mistiskiem caurumiem, kuru rašanās iemesls uz mūžiem paliks noslēpumā tīts. Turklāt dizaineri ir krietni pacentušies, lai katrs varētu iegādāties savam stilam un gaumei atbilstošu priekšautu. Un, starp citu, aiz šī noderīgā virtuves atribūta jostas var ērti nostiprināt mazo virtuves dvielīti.

Ērti apavi

Foto: Shutterstock

Ja ieplāno, gatavojot izsmalcinātu romantisku maltīti vai svētku vakariņas visai ģimenei, virtuvē pavadīt vairākas stundas, "apbruņojies" ar pacietību un ērtiem apaviem – šādi pasargāsi sevi no mokošām kāju un muguras sāpēm. Ņem vēra, lai izvairītos no muļķīgiem klupieniem un traumām, apaviem jābūt neslīdošiem.

Virtuves dvieļi

Foto: Shutterstock

Rakstainie virtuves dvieļi, kas paredzēti roku noslaucīšanai pēc mazgāšanas, lai turpina pildīt savu dekoratīvo funkciju. Sarūpē vismaz pusduci "darba" dvieļu, kurus turi pa rokai (vai aizspraustus aiz priekšauta jostas), izmantot aktīvajā gatavošanas procesā. Tie noderēs, lai nosusinātu griežamo nazi, saķertu karstu pannu, noslaucītu mērces šļakatas no šķīvju maliņām u.tt. Atceries - gatavojot jēlu gaļu vai zivis, izmanto atsevišķu dvieli un rūpējies, lai krājumā vienmēr būtu pietiekams daudzums tīru "darba" dvieļu.

Iepriekšēja sagatavošanās

Foto: Shutterstock

Ja plāno pasniegt vienkāršas vakariņas no pāris sastāvdaļām, vari produktus griezt un smalcināt gatavošanas procesā. Šis padoms nederēs, ja saņemies ķerties klāt sarežģītai receptei vai ēdienam, kura pagatavošanā izšķiroša nozīme ir ātrumam un precīzai darbu secības ievērošanai. Tādi ir liela daļa austrumu ēdienu - izvēloties eksotisku recepti, produktus sagatavo jau iepriekš, tad tev atliks tikai ievērot norādījumus par darba gaitu.

Atkritumi

Foto: Shutterstock

Ja smalcinot produktus, paklāsi zem dēlīša papīra dvieli, pēc procesa beigām varēsi pāri malām pārbirušos gabaliņus ātri savākt un reizē ar netīro papīru izmest atkritumu spainī. Lai ietaupītu laiku, bieži mērojot ceļu līdz atkritumu spainim, gatavošanas laikā turi to pēc iespējas tuvāk aktīvajai darba zonai vai savāc produktu atlikumus bļodā vai maisiņā, rūpējoties, lai darba virsma visu laiku būtu tīra un pārskatāma.

Kārtības uzturēšana

Foto: Shutterstock

Pierodi uzkopt virtuvi jau gatavošanas procesā, neatstājot to uz vēlāku laiku. Ik pa laikam notīri darba virsmas un nomazgā vai saliec trauku mazgājamā mašīnā izmantotos traukus. Šādi gatavošanas process kļūs vēl efektīvāks un patīkamāks, turklāt pēc maltītes baudīšanas tev nebūs jāatgriežas virtuvē, lai ar smagu nopūtu novāktu šeit valdošo "kara lauku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!