Foto: Shutterstock
Tie, kuri nav iesācēji virtuvē, zina, ka mīklas gatavošana ir kaprīza "padarīšana". Kam gan nav gadījies, pat precīzi sekojot receptes norādījumiem, ar nožēlu secināt, ka mīkla gluži vienkārši nerūgst vai arī izceptie pīrādziņi ir cieti un bezgaršīgi. Bet, nu tā vairs nenotiks, jo, ņemot vērā mūsu apkopotos padomus, mīkla izdosies vienmēr un drīz vien arī draugi un paziņas tev jautās pēc padoma.

1. Vienmēr pievieno mīklai nedaudz ūdenī izšķīdinātas kartupeļu cietes – maizītes un pīrādziņi būs "pufīgi" un mīksti pat nākamajā dienā.

2. Galvenais gardu pīrādziņu noslēpums ir labi uzraudzēta mīkla. Lai to nodrošinātu, miltus iepriekš ieteicams izsijāt, lai atbrīvotos no varbūtējiem piemaisījumiem un bagātinātu tos ar skābekli.

3. Visām mīklām (izņemot pelmeņu, kārtaino, vārīto un smilšu) - pīrādziņu, pankūku, maizes, uz puslitru šķidruma pievieno krietnu ēdamkaroti mannas.

4. Ja receptē minēts piens, 1/2 glāzi aizstāj ar gāzētu minerālūdeni vai arī pievieno 1/2 tējkaroti "dzēstas" sodas pus glāzei ūdens.

5. Ņem vērā, ka telpā, kurā rūgst mīkla, nedrīkst būt caurvējš.

6. Gatavojot rauga mīklu, visiem pamatproduktiem ir jābūt uzsildītiem vai vismaz istabas temperatūrā.

7. Šķidrajām sastāvdaļām, kuras pievieno rauga mīklai, vienmēr jābūt uzsildītam līdz 30 – 35 grādiem.

8. Mīcot mīklu, rokām ir jābūt sausām.

9. Pirms liec sagatavotos mīklas izstrādājumus krāsnī, ļauj tiem uz cepamās plāts istabas temperatūrā uzbriest 15 – 20 minūtes.

10. Pīrāgus cep vidēji karstā krāsnī ( 170 -180 grādos), lai pildījums nekļūtu sauss.

11. Rauga mīklai labāk pievieno nekausētu sviestu, jo kausēts sviests pasliktina mīklas struktūru.

12. Ja, gatavojot pīrādziņus, mīklai pievienosi pienu un pārsmērēsi tos ar pienu, tie izdosies gardāki, aromātiskāki un tiem būs skaisti brūna, spīdīga garoziņa.

13. Ja mīklai netiek pievienots pietiekošs daudzums cukura, mīkla slikti rūgst, pīrāgi ātri piedeg un nav "pufīgi".

14. Lai mīklas izstrādājumi būtu mīkstāki un trauslāki, pievieno mīklai tikai olas dzeltenumus.

15. Gatavojot lielo pīrāgu ar bagātīgu pildījumu, pamatnes mīklu rullē pēc iespējas plānāku.

16. Lai lielā pīrāga pamatne izceptos un būtu sausa, pirms ieklāj pamatnē pildījumu, pārklāj pamatni ar nelielu daudzumu kartupeļu cietes.

17. Pīrādziņu garšu var uzlabot un dažādot, pārkaisot tos ar sāli, magonēm, ķimenēm vai sēklu maisījumu.

18. Lai iegūtu patīkamu spīdumu un zeltainu garoziņu, pīrāgus pirms likšanas krāsnī pārsmērē ar sakultu olu, pienu vai cukurūdeni

19. Saldos pīrādziņus, kurus pārkaisi ar pūdercukuru, vari pārsmērēt ar kausētu sviestu – tas piešķirs tiem patīkamu aromātu.

20. Jo mīklā ir vairāk taukvielu un mazāk šķidruma, jo izstrādājumi no tās sanāk trauslāki.

21. Ja pārspīlēsi ar sodas pievienošanu, pīrādziņi būs tumši un iegūs nepatīkamu aromātu.

22. Ja mīkla ir pārāk mitra, rullē to, liekot starp cepamā papīra loksnēm.

23. Smilšu mīklas pīrāgus ir jāizņem no veidnes, kad tie ir pilnība atdzisuši.

24. Pirms pievieno mīklai rozīnes, apviļā tās miltos.

25. Ja mīkla jau ir uzbriedusi, bet tev nav laika to sagatavot cepšanai, pārklāj to ar kārtīgi izmērcētu papīru, pirms tam notecinot no tā lieko šķidrumu. Šādi sagatavota mīkla var stāvēt vēl 1- 2 stundas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!