Foto: Shutterstock
Lai arī mājās mēs nepasniedzam ēdienu tik greznu un sarežģīti dizainētu kā smalkā restorānā, tomēr glīti pasniegts ēdiens visiem garšo labāk. Patiesība, kuru tev vajadzētu izmantot. Turklāt pasniegt ēdienu glīti nav nemaz tik sarežģīti. Ir tikai jāievēro daži pamatnoteikumi. Kādi tie ir?

Veido kontrastu


Foto: Shutterstock

Ja ēdiens ir košs, krāsains un kontrastains, tad tas ēdājam zemapziņā uzreiz veido pozitīvas emocijas un rosina apetīti. Tādēļ rotaļājies ar krāsām un kontrastiem. Šajā spēlē piedalās ne tikai ēdiens un tā sastāvdaļas. Krāsas un kontrastus veido arī galdauts, salvetes, ziedi un citi galda dekori.

Neslēp apetīlīgu ēdienu


Foto: J.Roze

Pārdomājot to, kā tu pasniegsi sagatavoto ēdienu, novērtē arī tā glītumu, piemērojot apetīlīguma skalu. Tev nav visi ēdieni jāaplej ar mērcēm vai jānoslēpj zem salātu un burkānu rozēm. Rādi ēdājiem to, kas uzreiz liek mutē saskriet siekalām, neslēp.

Pasniedz ēdienu nenobeigtu


Foto: DELFI

Ļoti bieži, pabeidzot ēdiena gatavošanu pie galda, visiem redzot, tu rosini skatītājiem milzīgu apetīti. Apliet salātus ar mērci, kad visi jau sēž pie galda, ir daudz spēcīgāks apetīti rosinošs faktors nekā, ja salāti jau būtu aplieti ar mērci. Šādi tu vari sajaukt arī auksto zupu. Atsevišķā traukā lej zupas pamatu un citā traukā pasniedz smalki sagrieztus dārzeņus.

Izmanto glītas salvetes


Foto: Shutterstock

Jau pieminējām, ka krāsu rotaļā pie galda piedalās ne tikai ēdiens. Pareizi un gudri izvēloties salvetes, tās glīti salokot un dekorējot, tu vari izveidot perfektu fonu savam ēdienam, uzburt mielasta galveno emociju.

Samazini porcijas lielumu


Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ikviens profesionāls pavārs tev pateiks, ka ēdiena skaistums slēpjas tā lakoniskumā. Ja esi nolēmusi pasniegt ēdienu porcijās, samazini tās lielumu līdz minimumam, bet, lai ciemiņi būtu paēduši, galda vidū vari likt kopīgu šķīvi, no kura katrs var papildināt savējo, kad vēlas. Tomēr, ja ēdieni vakarā ieplānoti vairāki, tas nav nepieciešams.

Veido nelielu nekārtību, saglabā nejaušību


Foto: Shutterstock

Rotājot ēdienu, necenties būt perfekta kā pirmās klases skolnieks glītrakstīšanā. Neliela nekārtība un nejaušība ēdienu padara tikai apetīlīgāku. Dabisks izskats spēcina ēdāja uzticību ēdienam, liecina par tā kvalitāti.

Saglabā vienkāršību


Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Trauku izvēlē izmanto principu - jo vienkāršāk, jo labāk. Visglītāk ēdiens izskatās uz neitrāliem un vienkāršiem traukiem. Pārāk grezni trauki novērš uzmanību no ēdiena, un greznos traukos izcelt ēdienu ir daudz grūtāk nekā vienkāršos.

Galda rīkus izmanto kā dekoru


Foto: Shutterstock

Ēdiena pasniegšanas rotaļā iesaisti arī galda rīkus. Nebaidies tos eksponēt un nolikt uz galda tā, kā to parasti nedara. Ja galda rīki tādējādi veicina apetīti, dari to, pat, ja liec nazi un dakšiņu uz porcijas šķīvja. Neliela porcija uz šķīvja, varbūt, tieši tādā veidā iegūst papildu rotaļīguma elementu. Ja tev kaut kas patīk, dari to, vismaz, ja pie tevis nepusdieno Anglijas karaliene, kurai protokols, droši vien, ir cieņas jautājums.

Izmanto arī burciņas un dēlīšus


Foto: Shutterstock

Atceries, ka tu vari izmantot jebko, kas dabīgi saderas ar tavu ēdienu. Tev nav par katru cenu ēdiens jāpasniedz uz koka dēlīša tāpēc, ka tas ir modē, bet tev nav no tā jābaidās, ja tas ir dabīgi un saderīgi. Tev nav obligāti mērce jāpasniedz no burciņas, bet tev nav jābaidās izmantot glītu burciņu, ja tā saderas ar kopējo galda klājuma noskaņu. Esi brīva savā izvēlē un nedari neko tikai tādēļ, ka tas ir modē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!