Foto: Shutterstock
Zupa ir ēdiens, kura raksturu veido dažādu garšu kopums, tādēļ bieži vien tā vislabāk smeķē tieši nākamajā dienā pēc gatavošanas, kad produkti un garšvielas ir "saprecējušies". Uzzini, kuras sastāvdaļas zupai ir ieteicams pievienot mirkli pirms pasniegšanas, lai to garša būtu kā punkts uz "i", padarot zupu par vakara naglu.

Svaigi zaļumi

Foto: Shutterstock

Tikko kapāti zaļumi vienā mirklī atsvaidzinās jebkuras zupas garšu, bet nav jēgas tos pievienot zupai gatavošanas sākumā. Lai izvilinātu no zaļumiem maksimālu labumu, pievieno tos mirkli pirms pasniegšanas – tādējādi tie nezaudēs ne krāsu, ne reibinošo aromātu. Vienīgie izņēmumi ir timiāns un rozmarīns. To garša un aromāts svaigā veidā ir pārāk intensīvs un nomāc pārējās sastāvdaļas, tādēļ labāk pievieno šos garšaugus zupai jau gatavošanas procesā.

Siers

Foto: Shutterstock

Siers satur lielu daudzumu taukvielu, kuras karsējot atdalās, tādēļ, lai saglabātu zupas konsistenci, nebūtu ieteicams to pievienot zupai pārāk ātri. Čedera tipa sierus un mocarellu vajadzētu pievienot mirkli pēc tam, kad zupa noņemta no plīts. Tāpat ieteicams rīkoties arī ar kausēto sieru, ja vakariņās plāno pasniegt biezzupu ar sieru vai dārzeņu – siera zupu. Cietos parmezāna tipa sierus pievieno, ierīvējot tos katrā šķīvī tieši pirms pasniegšanas.

Jūras veltes

Foto: Shutterstock

Ja maigās un delikātās jūras veltes tiek pārvārītas, to gaļa kļūst sīksta un nebaudāma, tādēļ gliemenes, astoņkājus, jūras ķemmītes un garneles pievieno zupai vien pāris minūtes pirms vārīšanās beigām. Lielisks papildinājums, kas atdzīvinās un bagātinās jebkuras jūras velšu zupas garšu, ir šļuka baltvīna. Nebaidies, ka šinī gadījumā bērniem būs jāgatavo vakariņās kas cits - alkohols izgaros, bet zupa papildināsies ar jaunu garšas niansi.

Asa mērce

Foto: Shutterstock

Čili eļļa, salsa vai asā čili mērce ir lieliskas zupas piedevas, ja esi asu garšu cienītājs, bet pievienojot šīs sastāvdaļas zupai pārāk ātri, tās tiks izšķiestas velti, jo vienkārši pazudīs kopējā garšu buķetē, neparādot savu patieso spēku. Asās mērces ieteicams pievienot zupa mirkli pirms pasniegšanas vai, vēl labāk – novietot tās uz galda. Tad katrs pats varēs izvēlēties sev tīkamāko asuma pakapi.

Pesto

Foto: Shutterstock

Nevajadzētu steigties arī ar pesto un citu līdzīga tipa maigu zaļumu un garšaugu mērču pāragru pievienošanu zupai - tās vienkārši "pazudīs tulkojumā". Papildinot katru šķīvi ar karotīti pesto tieši pirms tā likšanas uz galda, zupa, pateicoties atsvaidzinošajam mērces tonim, iegūs gan dekoratīvu izskatu, gan jaunas garšas īpašības.

Etiķis

Foto: Shutterstock

Lai padarītu "dzīvelīgākus" tādus sātīgus ēdienus kā zirņu un lēcu zupu, pievieno tām nedaudz etiķa. Šis produkts palīdzēs izcelt pārējās garšas, bet tikai tādā gadījumā, ja tiks pievienots pareizā daudzumā un mirkli pirms zupas pasniegšanas. Galda etiķis šoreiz nebūs labākā izvēle, to ieteicams aizstāt ar pāris pilēm baltvīna, ābolu vai balzamiko etiķa.

Jogurts un krējums

Foto: Shutterstock

Skābais krējums un zupa daudziem no mums jau kopš bērnu dienām šķiet nedalāma savienība. Šķiet, ja zupa nav "iebaltināta", tā nav īsti pabeigta un negaršo kā nākas. Un taisnība vien ir - krējums piešķir samtainu konsistenci un zupas garšu padara maigāku. Vienīgā nelaime, ka pievienojot to pāragri, krējums sāks pārsloties, kaitējot zupas vizuālajām īpašībām, tādēļ labāk šo piedevu atliec uz pašām beigām, kad zupa mazliet atdzisusi. Tie, kuri skaita kalorijas, krējumu var droši aizstāt ar bezpiedevu vai grieķu jogurtu.

Olas

Foto: Shutterstock

Ja vakariņās iecerēts mieloties ar skābeņu zupu vai kādu no austrumnieciskām olu zupām, pievieno šo delikāto produktu tikai tad, kad zupas katliņš jau noņemts no uguns. Ja pasteigsies, olas pārvārīsies, kļūs gumijotas, turklāt iegūs nepatīkamu izskatu un sēra piegaršu.

Citrusi

Foto: Shutterstock

Citrona vai laima sula un miza ir lieliski zupas garšas papildinātāji un līdzsvarotāji, bet tikai tad ja šīs sastāvdaļas pievieno tieši pirms pasniegšanas. Citrusu atsvaidzinošā garša īpaši piestāvēs austrumu un Dienvidamerikas virtuvei tradicionālām receptēm, un der atcerēties, ka citrona sula padara zupas buljonu gaišāku un dzidrāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!