Foto: Shutterstock
Plaucētas olas ir ļoti garda un ātri pagatavojama alternatīva vārītām olām. Turklāt tām ļoti viegli noteikt brīdi, kad baltums ir sarecējis, bet dzeltenums ir joprojām mīksts, jo tos neaizsedz čaumala. Tomēr plaucētas olas ne vienmēr izdodas glītas un apetelīgas, tādēļ "vienkārši mājas pavāri" nereti baidās tās gatavot.

Pirmkārt, lai olas varētu vārīt bez čaumalām, tām ir jābūt svaigām. Ilgāk stāvējušām jēlām olām baltums izšķīdīs un staipīsies pa visu katliņu. Tomēr arī svaigām olām veidojas astes un astītes. Lai plaucētās olas izdotos perfektas, ar glītu, saturīgu formu, izmanto slavenās amerikāņu šefpavāres Džūlijas Čaildas paņēmienu.

Džūlijas ieteikums ir ļoti vienkāršs, bet iznākums izcils. Ir nepieciešamas divas īpašas lietas - adata un taimeris, un 10 sekundes. Protams, ir nepieciešams arī sekls un plats katliņš vai dziļa panna ar ūdeni, putu karote un olas. Tomēr maģiju paveic tieši pirmās divas lietas.

Džūlijas Čaildas plaucētās olas

Uzvāra katliņā ūdeni.

Katras olas čaumalā platajā galā ar adatu izdur smalku caurumiņu. Ļoti ērti ir izmantot piespraužamo vai saspraužamo adatu, jo tās var ērti saturēt. Pa mazo caurumiņu no olas laukā izkļūst tajā ieslēgtais gaiss, līdz ar to ola nesaplīst, bet caurumiņš vienlaicīgi ir tik maziņš, ka olas baltums pa to ārā nelīst.

Olas ar visām čaumalām liek sietiņā, bet sietiņu verdošā ūdenī. Olas vāra tieši 10 sekundes. Izņem olas no ūdens, samazina karstumu zem katliņa tā, lai ūdens viegli virmotu. Tas, ka ola pirms tam 10 sekundes vārīta ar visu čaumalu, neļauj tai pēc tam iztecēt pa visu katliņu.

Kad ola nedaudz atdzisusi, lai to varētu noturēt rokās (būs nepieciešamas dažas sekundes), pārsit to un ielaiž olas saturu virmojošajā ūdenī. Plaucē olu, līdz baltums sarecējis pilnībā. Ar putu karoti izceļ plaucēto olu, un, kad ūdens notecējis, to liek uz šķīvja.

Noskaties vēsturisku video, kā Džūlija Čailda plaucē olas. Šajā video var redzēt arī, kā atšķiras tradicionālā olu plaucēšana no Džūlijas metodes.

Plaucētās olas saderas ne tikai ar grauzdētu brokastu maizīti, tās ir arī ļoti gardas dažādos salātos. Piedāvājam dažādu salātu receptes, kurās izmantotas plaucētas olas vai kurās ļoti viegli var aizstāt vārītās olas ar plaucētajām. Lai izdodas burvīgās plaucētās olas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!