Foto: Shutterstock
Ja piederi pie tiem, kuri šo gadu sākuši ar apņemšanos dzīvot veselīgāk, tad noteikti zini, ka viens no uztura speciālistu uzstājīgākajiem un grūtāk izpildāmajiem ieteikumiem ir sāls ierobežošana uzturā, jo "baltās nāves" pārmērīga lietošana noslogo visu organismu. Turklāt sāls pastiprināta uzņemšana ir netieši saistīta ar aptaukošanos, jo radušās slāpes cilvēki bieži remdē ar dažādiem saldinātiem un kalorijām bagātiem dzērieniem. Tādēļ būs noderīgi uzzināt, ar ko varam aizstāt šo veselība ne pārāk draudzīgo produktu.

Palielināts sāls daudzums organismā rada asinsspiediena celšanos, tādējādi palielinot kardiovaskulāro slimību risku un sekmējot nieru slimības. Tas jāņem vērā īpaši, jo Latvijā ir viens no augstākajiem kardiovaskulāro slimību mirstības rādītājiem. Pārmērīga sāls lietošana saistīta arī ar tādu slimību riskiem kā kuņģa vēzis, nierakmeņi un osteoporoze, kā arī spēj ietekmēt astmas smagumu.

Bet iepriecinot tos, kuri bez sāļas garšas savu dzīvi nespēj iedomāties, varam paziņot, ka ir virkne produktu, kurus var izmantot kā lieliskus sāls aizstājējus vai vismaz, lietojot tos, novērst uzmanību no sāls trūkuma. Protams, ka var paiet laiks, līdz pieradīsi pie jaunajām garšām, bet tava veselība taču ir tā vērta, vai ne?

Sāli vari aizvietot ar:

  • kaltētu jūras kāpostu pulveri,
  • garšvielu maisījumiem un garšaugiem bez sals piedevas,
  • ķiplokiem,
  • kaltētu selerijas saknes vai lapu pulveri,
  • čili eļļu,
  • citrona vai laima sulu,
  • salsu, čatniju vai kādu citu asu (vēlams – pašgatavotu), mērci,
  • sojas mērci ( tikai atceries, ka to jālieto ar mēru un iegādājoties cītīgi jāizpēta uz etiķetes norādītais sastāvs, citādi cerētā ieguvuma vietā sasniegsi pretēju efektu)

Ņem vērā, ka gatavojot produktus uz grila vai tvaicējot, labāk saglabāsies to dabiskā garša un nevajadzēs pievienot liekas garšvielas.

Iespējams, ka sākuma ēdiens bez ierastās bagātīgās sāls piedevas liksies pliekans un bezgaršīgs, bet dod sev laiku un redzēsi - jau pēc mēneša tavas pūles sāks atmaksāties un tu arvien vairāk spēsi izbaudīt produktu patieso garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!