Foto: Shutterstock

Čuguna pannā gatavotie ēdieni sanāk ļoti garšīgi, gribētu teikt, īpaši garšīgi. Ēdiens tajā gatavojas ļoti vienmērīgi un to var izmantot arī ilgstošām sutināšanām uz zemām temperatūrām. Tomēr, kad ir iegādāta jauna panna, tā pirms lietošanas ir jāapstrādā, lai ēdiens nepieķertos un nedegtu. Kā sagatavot jaunu čuguna pannu un kā to kopt, lai panna nevainojami kalpotu gadiem?

Jaunas pannas sagatavošana

Nepieciešamie materiāli: trauku mazgājamais līdzeklis, asa švammīte, eļļa vai kausēti cūku tauki, virtuves papīra dvielis, folija. Liek karsēties cepeškrāsni uz 180ºC.

Jauno pannu nomazgā ar trauku mazgājamo līdzekli, rūpīgi izberzējot ar asu švammīti vai birstīti. Čuguna pannu normālos apstākļos pēc tam nemēdz mazgāt ar ziepainiem mazgājamiem līdzekļiem, bet tā ir jānomazgā pirms pannas apstrādāšanas ar eļļu. Pannu noskalo un rūpīgi noslauka sausu.

Izmantojot eļļā samērcētu virtuves papīra dvieli, pannu iesmērē ar eļļas vai tauku kārtu. Pagriežot pannu "ar kājām gaisā", to liek karstā cepeškrāsnī vidējā līmenī. Apakšā uz grīdas noklāj folijas loksni, lai nodrošinātos pret pilošu eļļu. Pannu karsē 1 stundu.

Izslēdz krāsni un ļauj pannai atdzist. Pareizi apstrādātai pannai izveidojas gluda, spoža, nepiedegoša virsma. Kad ēdiens pannā atkal sāk pielipt pie pannas virsmas, pienācis laiks šo procedūru atkārtot, izlaižot soli ar ziepēm, pannu noberzējot ar švammīti siltā ūdenī.

Pannas kopšana ikdienā

Čuguna pannas kopšana ietver daudzus un dažādus "nedrīkst" - nelieto ziepes, nelieto metāla birstes, nemazgā pannu trauku mazgājamā mašīnā. Tomēr, lai arī izklausās neticami, pannu uzturēt tīru un bez rūsas ir ļoti vienkārši.

Nepieciešamie materiāli: virtuves papīra dvielis, trauku mazgājamā švammīte vai birstīte, rupjā sāls un eļļa.

Pēc pannas lietošanas, to uzreiz, kamēr tā vēl silta, izslauki ar papīra dvieli vai, ja nepieciešams, nomazgā siltā ūdenī ar švammīti. Pannu nedrīkst ilgstoši mērcēt un turēt ūdenī, pretējā gadījumā tai veidosies rūsa. Nelieto trauku mazgājamo līdzekli vai asas birstes! Tā tu saskrāpēsi pannas piededzināto taukvielas kārtiņu. Ja pannai kādas ēdienu atliekas pieķērušās tik stingri, ka ar švammīti tās nenāk nost, beršanai izmanto rupjo sāli vai uzvāri pannā nedaudz ūdens.

Pēc mazgāšanas pannu rūpīgi noslauki sausu. Ļoti ērti pannu nožāvēt, to mirkli karsējot virs uguns. Ar eļļā samērcēta papīra dvieļa palīdzību izsmērē pannu ar eļļas kārtiņu. Glabā pannu sausā vietā. Neuztraucies, ja tomēr tev panna bija niknāk jāberž, tu vienmēr vari atkārtot soli, ko veic jaunai pannai pirms lietošanas. Čuguna panna, jo to biežāk un ilgāk lieto, kļūst arvien spožāka, arvien perfektāka un piemērotāka lietošanai.

Noskaties video, cik tas ir ļoti vienkārši:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!