Foto: Shutterstock

Nu jau, kad esam raduši lielveikalos nopirkt zemenes pat februārī, kad līdz īstajai ogu sezonai jāgaida teju pusgads, desertu pagatavošanai nekas vairs nav šķērslis. Izņemot vienu, kas var sabojāt maltīti – bezgaršīgi augļi un ogas. Nereti zemenes, persiki vai aprikozes, kas veikalā smaržojušas ļoti patīkami, atnesot mājās un nogaršojot, liek vilties. Ko darīt?

Bezgaršīgos augļus un ogas var visai vienkārši uzfrišināt ar karsta cukura sīrupa palīdzību. Viss, kas jādara – jāapvāra, piemēram, no Spānijas ievestās zemenes, ar kurām grasījies papildināt desertu, saldā cukura sīrupā. To pašu dari ar cietākiem persikiem vai vēl negatavām svaigajām aprikozēm, nektarīniem.

Sagatavo katliņu, ielej tajā ūdeni un pievieno cukuru – šķidruma un cukurgraudiņu attiecībai jābūt vienādai. Sīrupu gatavo tik daudz, lai tas līdz pusei nosegtu augļus, karsējot uz lēnas uguns. Kad cukurs ūdenī izkusis un šķidrums silts, pievieno katliņā augļu pusītes vai ogas un uzliec pa virsu vāku. Vāri tik ilgi, līdz tie ir mīksti.

Mīkstos un novārītos augļus un ogas pēc tam izsmel no katliņa ar putu karotes palīdzību. Pāri palikušo, ar augļu aromātu piesūkušos cukura sīrupu, turpini karsēt – no tā sanāks salds sīrups, ar kuru papildināt desertu. Kad sīrups sarucis apmēram uz pusi, pievieno tam nedaudz brendija ar augļu notīm, piemēram, ķiršu, bumbieru, plūmju vai kādu citu.

Saldajā sīrupā viegli novārītos augļus un ogas pēc tam izmanto, kā iecerēts, papildinot desertu, izmantojot kūkās vai kādā citā maltītē. Bet no cukura sīrupa sanāks garda mērce saldajiem ēdieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!