Foto: Shutterstock
Pieļaujam, ka arī jums ir nācies staigāt gar veikala plauktiem un pamanīt paciņu, kurā iekšā ir kukurūzas milti, bet tās virspusē rakstīts vārds "polenta". Klasiski, polentu – kukurūzas miltu putru – ēd vienu pašu. Bet tai ir ne viens vien cits pielietojums, lai pagatavotu neierastus, bet ļoti gardus visdažādākos ēdienus.

Polenta ir no Itālijas nākusi putras recepte, kuru gatavo no smalkiem kukurūzas miltiem. Polentu var gatavot gan ļoti biezu, gan ne tik blīvu konsistencē. Klasiski to pasniedz kopā ar sviestu, itāļi to bauda arī kopā ar anšoviem. Bet ap 20. gadsimtu polentas ēšanas paradumi mainījās, un tā no zemnieku maltītes ir kļuvusi par restorānu cienīgu ēdienu.

Putras ar piedevām

Foto: Shutterstock

Polentas biezputru var baudīt teju ar visu. Tā lieliski garšos kopā ar sieru, ja abas sastāvdaļas kārtīgi samaisīs – piemērotākais šādai maltītei būs Parmezāns. Tāpat, polentas putras garšos lieliski ar tunci un citām Vidusjūras zivīm. Polentu ēd kopā ar apceptiem dārzeņiem, piemēram, tomātiem, kā arī šampinjoniem un bekona strēmelītēm.

Un, protams, nedrīkst aizmirst par vēl trīs klasiskām Vidusjūras piedevām – tomātiem, baziliku un mocarellu. Pievienojot šīs trīs sastāvdaļas polentas biezputrai, maltīte būs neticami garda.

Bet, ja kārojas nedaudz salduma, tad polenta būs lieliska brokastu maltīte arī kopā ar ogu un augļu ievārījumiem, džemiem un želejām. Šādā ziņā polenta ir tikpat pateicīga, kā mannā putra.

Plācenīši un pankūkas

Foto: Shutterstock

No polentas itin viegli var pagatavot arī apceptas bumbiņas, plācenīšus un pat pankūkas. Bumbiņas ērti ir savelt no stingas polentas putras, gluži tāpat, kā to dara, gatavojot frikadeles no maltās gaļas masas. Šādas bumbiņas cep uz pannas, cepeškrāsnī vai uz grila, un pasniedz kopā ar mērcēm un gaļu.

Tāpat itin viegli ir sacept polentas plācenīšus, liekot uz pannas polentu ar lielu karoti. Šādi plācenīšus var pasniegt kopā ar krējumu, pesto, tomātu mērci, apkaisīt ar sieru, vai pat ēst kopā ar ievārījumu.

Ar pankūkām ir nedaudz citādāk. Pie mums Latvijā gan tas nav novērots, bet citviet ir iespējams nopirkt jau gatavu polentu, kura ir safasēta iepakojumos, līdzīgi kā tas ir ar, piemēram, doktora desu. Šādā veidā itin viegli ir iespējams nogriezt šķēlīti polentas un cept pankūkas.

Bet šādā veidā polentu var sagatavot vienkārši arī mājās, izvārot cietu polentu, uzliekot to uz stingras plastmasas plēves, ietinot to tajā, un izrullēt gareno formu. Šādā veidā ledusskapī var glabāt polentas masu pankūkām, kuras gatavot steidzīgos brokastu rītos.

Polentas pankūkas fantastiski garšos kopā ar sviestu un bekonu, apceptiem sparģeļiem un citām piedevām. Tās vēl labāk garšos kopā ar ogām – mellenēm, avenēm, zemenēm un ķiršiem, ja pankūkas pasniegs ar saldu sīrupu vai apkaisītas ar pūdercukuru.

Citi ēdieni

Foto: Shutterstock

Viens no neparastākajiem polentas izmantošanas veidiem, šķiet, ir picas, lazanjas, kūku un pat uzkodu salmiņu gatavošana. Jā, no polentas var pagatavot to visu, jābūt tikai pietiekami prasmīgam!

Picas ar polentu pagatavot nav sarežģīti – galvenais, kas jādara – jāizklāj polenta picas pamatnes formā, jāparūpējas, lai tās kārta ir pietiekami bieza un stingra, un jāpievieno savas iecienītākās picas sastāvdaļas. Īpaši pateicīga šī pica ir tiem, kuri nelieto miltus glutēna dēļ – kukurūzas miltos to nav, tāpēc polenta ir labs aizstājējs parastajai rauga mīklai.

No polentas izdodas arī neparastas kūkas, lielie pīrāgi un tartes. Piemēram, siera kūkās cepuma pamatnes vietā var izmantot nelielu kārtu ar polentu. No polentas var gatavot arī citronkūku. Tāpat arī pīrāgos un tartēs, kuras parasti taisa no smilšu mīklas, šo sastāvdaļu var aizstāt ar polentu. Pat brokastu vafeles var pagatavot, ja mīklu pagatavo no polentas gatavošanā izmantotajiem kukurūzas miltiem.

Prasmīgākie, un tie, kuri virtuvē jūtas kā īsti šefpavāri, var sevi izaicināt un no polentas pagatavot lazanju un salmiņus uzkodām. Lazanjas plākšņu vietā nāksies izmantot polentu, bet salmiņu gatavošanai – polentu, gluži kā kartupeļu salmiņus, iepriekš cieti izrullētu biezā kārtā, vienkārši sagriež vēlamajā formā un nedaudz apcep eļļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!