Foto: Shutterstock
Persiki un nektarīni uz mūsu galdiem nonāk no dienvidu saulainajiem dārziem, jo Latvijas platuma grādos vasaras ir par īsu un aukstu, lai šis sulīgais un saldais auglis paspētu sasniegt savu gatavību. Neatkarīgi no tā, vai persikus augļus iegādājies tirgū vai lielveikalā, ir svarīgi saprast, vai izvēle ir īstā un izvēlētais sarkanvaidzis būs tik sulīgs un salds, kā esi iztēlojies?

Vienmēr - pagaršo!


Tirgū vienmēr vari lūgt pārdevējam iespēju noskatīto augli pagaršot - un tā ir vispareizākā stratēģija. Jo persiki var būt nākuši ne tikai no dažādiem audzētājiem un dažādām valstīm, bet tāpat tie var būt glabāti dažādos apstākļos, līdz ar to - dažādās nogatavošanās pakāpēs. Lielveikalā pagaršošanas iespēju parasti nav, tādēļ jāpaļaujas uz nākamajiem diviem padomiem. Ja esi atvaļinājumā dienvidos, vari no pārdevēja uzzināt, kā sauc tev iegaršojušos šķirni - tad nākamrezi varēsi uzreiz vaicāt pēc tās.

Meklē pēc krāsas

Salda persiku smarža vienmēr ir laba augļa gatavības pazīme, bet vari izmantot arī "krāsas testu" - augļi, kuri jau ir gatavi vai tiem ir potenciāls nogatavoties tuvākajās pāris dienās, būs tumšāk sarkanā vai oranžā krāsā, atkarībā no konkrētās šķirnes. Ja persiks pie "kātiņa" ir vēl gaiši zaļš, šāds eksemplārs labāk lai paliek veikala plauktos. Tomēr ja redzi tumši sarkanu augli, nes to droši mājās, noliec uz saulainas palodzes un pagaidi pāris dienas - pastāv liela iespēja, ka iegūsi sulīgu un ļoti saldu persiku baudīšanai uzreiz vai varēsi pagatavot no kādu desertu vai pat salātus.

Izmanto veco labo metodi

Persiki kļūst saldāki un sulīgāki ar katru nogatavošanās dienu. Vecā patiesība darbojas joprojām - viegli iespiežot auglī var pateikt, cik gatavs tas ir. Vislabākā pārbaudes vieta - tur, kur iepriekš bijis kātiņš un tieši zem augļa. Ja izvēlēsies cietus augļus, vari tos gatavot salātus vai vārīt cukura sīrupā, tie derēs tortēm un kūkām. Ja plāno persikus baudīt vairākas dienas pēc kārtas, tad iegādājies tos dažādās gatavības pakāpēs!

Glabā uzmanīgi

Kad persiki pārnesti mājās, vispiemērotākie uzglabāšanas apstākļi tiem ir istabas temperatūrā ar kātiņa vietu virzienā uz leju. Labāk augļus glabāt vienā kārtā, lai tie nesaspiestos. Ja vēlies paildzināt persika mūžu, vari uz pāris dienām ielikt to ledusskapī - bet uzmanies, lai tas nesāktu vīst.

Persiku un lavandas ievārījums

Persiku sezona ir sākusies! Pagatavo šo neparasto, bet ļoti gardo ievārījumu un tavi ziemas svētdienu pankūku rīti iegūs pavisam citu, eksotisku noti.

Lasīt vairāk

Biezpiena torte ar samazinātu tauku saturu

Foto: Shutterstock
Biezpiena torte ar samazinātu tauku saturu, kura garšas ziņā krietni pārspēj krēma tortes!

Lasīt vairāk

Persiku un banānu saldējuma kokteilis


Persiku un banānu saldējuma kokteilis jūs atveldzēs karstās vasaras dienās un sniegs nepieciešamo enerģijas lādiņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!