Foto: Shutterstock

Popkorns ir garda uzkoda gan bērnu ballītēs, gan ģimenes kino vakaram, gan ikdienā, kad gribas panašķēties. Ražotāji tagad piedāvā speciālas ierīces tā pagatavošanai. Izmēģināsim, kā ērtāk un gardāk pagatavot uzpūsto kukurūzu – speciālajā ierīcē vai vienkārši katlā, kurā ieliets nedaudz eļļas?

Patiesībā ir trīs veidi, kā pagatavot popkornu. Visvienkāršākais un ar garantiju, ka sanāks, ir iegādāties kukurūzas graudus speciālajos papīra maisiņos, kas paredzēti ievietošanai mikroviļņu krāsnī. Uz šiem maisiņiem norādīts, cik ilgi jākarsē (vidēji 3 minūtes), tātad nevar nesanākt. Diemžēl ne visiem ir mikroviļņu krāsniņas un ne visur var nopirkt šos maisiņus (tagad arvien retāk tos var ieraudzīt veikalos).

Katls plus eļļa

Vai esat mēģinājuši pagatavot popkornu zupas katlā? Tikai rezultāts neapmierina? Ir daži knifiņi, kas jāievēro, lai kukurūzas graudi pilnīgi atvērtos, bet vienlaikus arī nepiedegtu. Pirmkārt, svarīgi ir uzkarsēt eļļu līdz pareizajai temperatūrai – tā nedrīkst būt auksta, bet nevar būt arī dūmojoša. Lai noteiktu īsto eļļas temperatūru, tajā pirms karsēšanas ieliek pāris kukurūzas graudu. Kad tie uzsprāgst, ir vēlamais karstums. Tad katlu noņem no uguns, izņem uzsprāgušos un pieber sauju jaunu graudu. Ļoti svarīgi ir nebērt visu paciņas saturu (parasti 200 – 250 grami), bet tikai pa saujai, jo, lai vienā reizē pagatavotu popkornu no 250 gramiem kukurūzas, vajadzīgs 10 litru katls.

Otrkārt, būtiski ir izsildīt visu kukurūzu. Tāpēc, kad graudi piebērti, uzliek vāku, katlu paņem rokās un aptuveni pusminūti krata, lai visi sasūktu silto eļļu. Tas ir galvenais nosacījums, lai graudi vienmērīgi uzpūstos. Tad uzliek katlu uz vidējas intensitātes uguns un aptuveni 2 – 3 minūtes pakarsē. Nevar likt uz lielas uguns, tad graudi ātri piedeg, un arī vismazāko nav ieteicams izvēlēties, jo tad tie neizsprāgst tik lieli, popkorns iznāk cietāks un ne tik baudāms. Kad graudi sāk sprakšķēt, ieteicams vāku uzlikt tā, lai paliek maza šķirbiņa, pa kuru tvaikam izsprukt, tad popkorns izdodas kraukšķīgāks.

Treškārt, kad graudi sāk intensīvi sprakšķēt, katls jānoņem no uguns, citādi apakšējā kārta piedeg. Ja gaidīsiet, kamēr iestāsies klusums, tas jau būs noticis. Vislabāk šī uzkoda sanāk katlā vai pannā ar biezu apakšu. Ja iemanās, arī katlā var pagatavot tikpat gardu popkornu, kādu pārdod kinoteātros.

Ar mašīnu

Lai atvieglotu šo nodarbi, ražotāji piedāvā speciālus popkorna pagatavotājus. Strādāt ar tiem ir vienkārši, lielākoties visi gan pēc dizaina, gan lietošanas veida ir vienādi, atšķiras tikai zīmols un cena. Popkorna mašīnītei ir alumīnija karsēšanas tvertne, sildelements un ventilators, kas strauji ar karstu gaisa plūsmu sakarsē graudus. Tvertnes pamatne visu laiku rotē, lai graudi uzsiltu vienmērīgi. Vienkāršās uzbūves dēļ šis ierīces nav dārgas.

Plusi un mīnusi

Katram pagatavošanas veidam ir savi plusi un mīnusi. Popkorna mašīnai kā lielu plusu var minēt mazkaloriju ēdiena pagatavošanu, jo graudu karsēšanas procesā nav vajadzīga eļļa. Katlā tā obligāti nepieciešama, tāpēc ēdiens sanāk treknāks.

Daudzums, ko ierīcē var pagatavot vienā reizē, ir domāts tikai vienam cilvēkam (mērtraukā ietilpst vien 25 grami graudu). Pēc divām reizēm ierīce 15 minūtes ir jāatdzesē.

Lai gan uz mašīnītes iepakojuma rakstīts – "Pagatavo 3 lielas porcijas ātrāk nekā 3 minūtēs", tas ir tikai reklāmas sauklis, jo lietošanas instrukcija neļauj gatavot vienlaicīgi trīs porcijas, tad ierīce var pārkarst, turklāt porcijas patiešām nav lielas.

Runājot par gatavošanas ērtumu – katlam uzliek vāku, kukurūzas graudi pret to atsitas, atlec un turpat arī paliek. Popkorna pagatavotājā graudi arī atsitas pret vāciņu, bet gandrīz katrs otrais mēģina izlekt pa lielo atveri. Tie ir tik atsperīgi, ka daļa iebirst nevis pievienotajā traukā, bet arī uz galda un grīdas…

Parasti iesācējiem liela problēma ir graudu piedegšana. Vienkārši jābūt vērīgiem un laikus jāatslēdz karstums. Ja ilgāk graudus patur karstumā, tie piedeg gan katlā, gan popkorna gatavotājā.

Secinājums

Lai pagatavotu popkornu lielai ģimenei, noderīgāks ir lielāks katls ar biezu apakšu, ar popkorna gatavotāju process dikti ieilgst, un ierīce ātri vien iegulstas kāda virtuves plaukta tālākajā stūrī. Bet, ja ģimenē ir viens vai divi bērni, tā varētu arī noderēt, mazajiem jau patīk vērot, kā graudi jautri izbirst no ierīces. Ja iemācās pareizi pagatavot, vienlīdz gardi sanāk gan katlā, gan popkorna mašīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!