Foto: Shutterstock
Karameļu mērce ir izcili garda piedeva, ko pievienot kūkām, pārliet brīvdienu pankūkām vai saldējumam, ieziest mafinu mīklā vai vienkārši našķēties tāpat, taču sāļā karamele ir kas īpašāks – saldais un sāļais balanss neliek šķebināties, tāpēc tiem, kam klasiskā karameļu mērce šķiet pārlieku salda, šī recepte būs īstā!

Vēl ne mazāk svarīgs faktors, kāpēc karameļu mērci vērts pagatavot pašam – tas ir viegli un gala rezultāts būs daudzkārt baudāmāks par jebkuru veikalā iegādājamo jau gatavo mērci. Taču, lai mērce izdotos – ir jāzina un jāievēro pāris svarīgas nianses!

Svarīgi gatavošanas procesā izmantot silikona lāpstiņu vai karoti – cukurs izkūstot, sasniedz ļoti augstu temperatūru un citiem materiāliem šāds karstums nav piemērots. Silikona materiāla rīku pēc tam būs itin viegli nomazgāt, bet koka lāpstiņu karstā temperatūra var sabojāt.

Nepieciešamās sastāvdaļas sāļās karameles gatavošanai:

200 ml saldais krējums
150 g brūnais cukurs (var izmantot parasto, bet ar brūno būs izteiktāka karameļu garša)
100 ml ūdens
tējkarote sāls

Mazā katliņā ieber cukuru un pievieno ūdeni. Liec katliņu uz nelielas liesmas un nemaisot tā saturu, atstāj to karsēties. Lai arī cik kārdinoši izskatītos kūstošais cukurs – nemaisi! Ja šķiet, ka cukurs gar malām pielipis pie katla malām un gribas to pasmelt uz vidu, tad pakustini vien pašu katliņu, bet noteikti nemaisi ar karoti.

Tad, kad cukurs izkusis un izveidojusies brūngana karameļu krāsa, tad nogriez uguni un pamazām smalkā strūklā lej klāt saldo krējumu. Šajā brīdī svarīgi katliņa saturu visu laiku maisīt, ja tas netiks darīts – krējums var sašķelties un karamele nebūs viendabīga. Ne mazāk svarīgs ir saldā krējuma liešanas process – tas jālej pamazām un nelielā strūklā, turklāt jābūt uzmanīgiem, jo tas reaģējot ar karsto cukura sīrupu, var nedaudz sprakšķēt, tāpēc katls jānoņem no uguns.

Kad viss saldais krējums pievienots, turpini maisīt, lai izveidojas viendabīga mērce un tā nedaudz padzisusi. Pievieno sāli, samaisi un tad atstāj malā to atdzist uz 10 minūtēm.

Pēc tam karameli pārlej noslēgtā traukā, piemēram, burciņā vai pudelē un liec glabāties ledusskapī, ja vien kārdinājums nebūs tik liels, ka mērci gribēsies ķeksēt tāpat ar karotēm.

Kā izmantot sāļo karameli?

Bagātīga šokolādes kūka lieliski saderēs ar sāļās karameļu mērces garnējumu, tāpat mērce ideāli papildinās glazūrkēksiņu garnējumu vai kā pildījums tartē. Sāļā karamele, kas patiesībā nemaz nav tik sāļa, bet gan ideāli sabalansēta garšu ziņā, noteikti būs labs papildinājums pankūkām, vafelēm, cepumu pildījumos, saldējuma, braunija un bezē kūkas garnējumam. Variācijas ir daudz un dažādas, tāpēc pašu gatavotai sāļās karameles burciņai jābūt katra gardēža ledusskapī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!