Foto: Shutterstock

Gatavojot maltīti folijā, ēdiens ir sevišķi sulīgs un aromātisks, turklāt lielā mērā saglabājas arī vērtīgās uzturvielas. Cepšanai vai sautēšanai var izmantot gan alumīnija foliju, gan pergamentu, gan speciālo caurspīdīgo foliju cepšanai jeb, tā dēvētos, cepammaisus.

Alumīnija folija ļoti ātri sakarst un novada siltumu uz produktiem. Cepot ēdienu folijā uz grila vai cepeškrāsnī, ir īpaša priekšrocība - nepil ārā ne šķidrums, ne tauki, tādēļ nekas netiek nosmērēts.

Uz kuras puses liek produktus - uz spožās vai matētās? Izrādās, tam īsti nav nozīmes - abām folijas pusēm fizikālo īpašību atšķirības ir pavisam niecīgas, varētu teikt, praktiski nejūtamas. Tas, ka alumīnija folijai viena puse ir matēta, otra - spoža, ir saistīts ar ražošanas tehnoloģiju un ikdienas lietošanā nekādu lomu nespēlē, raksta žurnāls 100 Labi Padomi. Tiesa, der atcerēties fizikas stundās mācīto, proti - spožas virsmas atstaro gaismu un siltumu labāk nekā matētās, tādēļ, tinot folijā gatavu ēdienu, lai tas ilgāk saglabātos silts, labāk vērst spožo pusi uz iekšu. Bet, ja vēlies atdzesēt ēdienu, spožajai pusei vajadzētu būt uz āru, norāda žurnāls.

Noderīgi knifiņi pareizai ēdiena gatavošanai folijā

Folijai vajadzētu būt vismaz 20-15 cm garākai un platākai par produktiem.

Folijā ietītos produktus liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī.

Liekot ietītos produktus uz pannas vai grila, folijas locījuma vietu vai šuvi liek uz augšu.

Lai folijā gatavotajam ēdienam iegūtu kraukšķīgu garoziņu, 15-20 minūtes pirms gatavošanas beigām foliju uzmanīgi paver vaļā un turpina cept.

Noderīgi: Kā veikli uzcept ķiplokus? Un kā tos izmantot

Foto: Shutterstock
Ķiplokus vai nu mīl, vai nemīl. Vienaldzīgo nav. Ja piederi pirmajai grupai, tad tev noteikti ir jāizmēģina krāsnī cepti ķiploki. Tagad vietējie ķiploki ir pašā "plaukumā" - tie ir nogatavojušies, aromātiski un pilni ar vielām, kas palīdzēs aizsargāties pret pirmajiem rudens vīrusiem.

Grilēti jaunie kāposti

Foto: Shutterstock
Interesants veids, kā pagatavot jaunos kāpostus - apcept tos uz grila. Ēd tāpat vai kā piedevu grilētai gaļai un zivīm!
Recepte
no portāla Cālis.lv Virtuves foruma arhīviem.

Lasīt vairāk

Kabaču rulete ar sēnēm

Foto: mosfood
Neparasta, ļoti garšīga un interesanta uzkoda mājas viesībām - no kabacīšiem un sēnēm.

Lasīt vairāk

Pikanti saldās kukurūzas vālītes ar sieru un papriku

Foto: DELFI
Kukurūzas vālītes ar sieru var pasniegt gan kā atsevišķu uzkodu, gan kā piedevu pamatēdienam. Pikanti sāļais siers un asais paprikas pulveris brīnišķīgi papildina kukurūzas saldumu, ēšanas laikā ļaujot baudīt dažādas garšas nianses. "Tasty.lv" šo recepti izmēģināja restorānā "Aqua Luna", kur aprīļa otrajā nedēļā notika šefpavāra Ginta Aizupieša vadītā "Džiugas" siera ēdienu meistarklase.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar vistu, dārzeņiem un kūpinātu sieru

Foto: DELFI.lt
Vistas stilbiņus un brokoļus novāra. Brokoļus sadala nelielās rozetītēs, vistas gaļu saplucina.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!