Foto: Shutterstock

Šī nu ir problēma, kas var tā pamatīgi atturēt no to ēdienu gatavošanas, kuru sastāvdaļu sarakstā ir kaut viens sīpols. Līdz ar pirmo griezienu sīpolā acīs sariešas asaras, un visa patika pret dārzeni noplok. Ko darīt, lai divas sīpola griešanas minūtes pārciestu bez slapjām acīm?

Varam smieties, varam nesmieties, taču viens no palīgiem reizēs, kad jāgriež tā pavairāk sīpolu, ir peldbrilles. Tās uzliekot uz acīm, sīpolu griešanas process kļūst kaut maķenīt vieglāks.

Vēl viens variants – sīpolus pirms griešanas izmērcē aukstā ūdenī. Tas izvilks no sīpoliem allilpropildisulfīdu, aktīvo vielu, kas izraisa asaras, un to griešana vairs nebūs tik "sāpīga".

Taču visinteresantāko metodi piedāvā portāls "Refinery29". Izrādās, glābiņš pret aktīvo vielu, kas izdalās no sīpoliem to griešanas laikā un izraisa asaras, ir baltmaizes šķēle. Kamēr tiek griezti sīpoli, mutē jāieliek maizes šķēlīte. Griešanas laikā izdalās sēru saturoša gāze. Šo gāzi griešanas laikā mēs ieelpojam, tāpēc sīpolu izraisītās asaras ir tik kodīgas.

Ko dod maizes šķēle mutē? Sēra gāze nenonāk acīs, jo to ieelpojam caur muti un tā paliek maizē. Taču, ja šis paņēmiens joprojām liek satraukties par asarām, sīpolus pirms griešanas var noturēt ledusskapī – aukstums samazinās sīpolos esošo enzīmu darbību.

Un kā tu cīnies ar sīpolu izraisītajām asarām?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!